הרכבת הקלה (צילום: יוני)
נסיעות מבחן של הרכבת הקלה - השבוע (צילום: יוני)

מי בכלל צריך את הרכבת הקלה? כך עבר השבוע בלעדיה

הכבישים היו יחסית ריקים, מרבית האוטובוסים לא מלאים ופקחי התנועה נראו מחוסרי עבודה - הרכבת הקלה הושבתה השבוע מפעילות מסחרית וירושלים לא קרסה תחבורתית. וגם – עבודות התשתית של הקו הכחול מעלות הילוך ומגיעות לכיכר צה"ל

פורסם בתאריך: 14.2.25 08:06

כ-170,000 נסיעות יומיות – זהו הממוצע היומי של תיקופים בקו האדום ברכבת הקלה – עוד לפני פתיחת ההארכות להדסה עין כרם בדרום מערב העיר ולנוה יעקב בצפון ירושלים. השבתה מסחרית של הרכבת למשך 5 ימים היתה אירוע שהפחיד והדאיג רבים – וההיערכות לקראת השבוע האחרון על סף ההיסטרית (כולל כאן, ב"כל העיר", עם כותרת שהביעה חשש מ"כאוס תחבורתי").

אחרי 5 ימים של השבתה, וכשיש ככל הנראה עוד כמה שעות בודדות בלי הרכבת הקלה – אפשר לקבוע די בוודאות – ההפחדה הזו, ביחד עם היערכות לא רעה בכלל מבחינת חלופות, שינוי מופעי רמזורים והצבת מכווני תנועה בצמתיים מרכזיים על התוואי עשתה את העבודה, וחסרונה של הרכבת הקלה כמעט ולא הורגש. טוב, הוא בוודאות הורגש כי דרכי הגישה למרכז העיר ולשוק מחנה יהודה בהיעדרה של הרכבת לא בדיוק קלות ושום חלופת אוטובוסים לא תפתור זאת, אבל אם החשש היה מפקקים ועומסי תנועה אינסופיים ועומסים בלתי נסבלים באוטובוסים העירוניים – הרי שזה לא קרה. רחוק מכך.



הקרונות החדשים של הרכבת הקלה (צילום: מתנאל רחמים)

הקרונות החדשים של הרכבת הקלה (צילום: מתנאל רחמים)


אז איך הצליחה ירושלים לצלוח את האירוע המשמעותי של השבתת הרכבת הקלה? והאם זה אומר משהו לגבי נחיצותה?

מתחילים בהיערכות המוקדמות – גם ברמה הביצועית וגם ברמה התודעתית. נראה שהשילוב בין השניים עבד מעל המצופה והצליח להפתיע רבים – בהם גם בכירים בכיכר ספרא.

ברמה התודעתית – "ההפחדה" עשתה את שלה, ונראה כי מי שיכול היה שלא לצאת לדרכים – עשה זאת. רבים אחרים התניידו בכלי תחבורה מיקרומוביליים (אופניים וקורקינטים – חשמליים ולא חשמליים), והרכבים הפרטיים הוצאו רק בלית ברירה. התוצאה? 18 דקות נסיעה ברכב פרטי בקו הר הרצל – תחנה הרכבת נבון, ובחזרה. ביום ראשון בשעה 8:00.

אבל ההפחדה לא היתה הכלי היחידי. לזכות צוות תכנית אב לתחבורה והרשות לתחבורה ציבורית ייאמר שחלופות האוטובוסים שהוצבו עמדו בביקושים (למעט חריגים בודדים). תגבורי הקווים מ/ואל פסגת זאב עמדו בביקושים (שוב, למעט חריגים ויוצאים מהכלל), וזאת גם מהסיבה שמלכתחילה, כפי שפורסם ב"כל העיר", מספר הנסיעות היומיות מפסגת זאב ומאזור צפון העיר בכלל היה נמוך משמעותית מאשר בכיוון השני. בין היתר בשל התעקשות של חברת מועצת העירייה יעל ענתבי כבר לפני כ-10 שנים לדאוג לחלופות אוטובוסים משמעותיות לרכבת הקלה.

 

 


עד נוה יעקב - החלפת השילוט בתחנות הרכבת הקלה (צילום: מתנאל רחמים)

עד נוה יעקב – החלפת השילוט בתחנות הרכבת הקלה (צילום: מתנאל רחמים)


בדרום מערב ירושלים החלופות היו בדמות הארכת הקווים הקיימים מהר הרצל ועד לתחנה המרכזית ולאזור שוק מחנה יהודה. ההארכות הללו, בנוסף לתגבור משמעותי של התדירות, עשו את שלהם. לאורך כל היממה ניתן היה לראות 4-3 אוטובוסים בו זמנית על הכביש – וזה נתן את המענה המתאים לנסיעות המבוקשות.

גם התגבורה והקווים שנוספו במרכז העיר – מגבעת המבתר ועד התחנה המרכזית עשו את שלהם, זאת למעט מספר שעות חריגות – בהן שקע מקטע כביש בציר הנביאים בשל מערת קבורה שהתגלתה במהלך עבודות, מה שהוביל לחסימת נתיב תנועה אחד – שבאופן טבעי גרם לעומסי באזור כולו. אבל, כאמור, היה זה אירוע נקודתי.

מילה טובה, ואולי אף כמה מילים, מגיעות גם למינהל תנועה ירושלים (מנת"י) העירוני, שהתכונן מבעוד מועד עם שינוי מופעי רמזורים בצמתים המרכזיים על הציר המקביל לרכבת הקלה ומתן תעדוף לרכבים ולאוטובוסים שנוסעים על הציר. כמו כן, במינהל התנועה הממוקם בגבעת מרדכי הוקם חמ"ל בקרה מיוחד אשר תכלל ותפעל את האירועים און ליין – הן מדיווחים שהתקבלו מהשטח באמצעות כ-90 פקחי תנועה שהתפרסו לאורך הכבישים המקבילים לרכבת הקלה והן ממאות מצלמות התנועה שפרוסות בעיר ומשדרות און למרכז לניהול תנועה.

בחדר הבקרה המיוחד ישבו משטרת ירושלים, יועצי צוות תכנית אב לתחבורה, נציגי חברות האוטובוסים ונציגי העירייה – שביחד נתנו מענים ופתרונות און ליין לכל אירוע – כולל לאירוע של שקיעת הכביש ברחוב הנביאים והפיכתו באופן מיידי לחד נתיבי המיועד לתחבורה ציבורית בלבד.

 

תגובות

13 תגובות
13 תגובות
  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    כל הכבוד למשרד התחבורה ולעיריית ירושלים שדאגו לנו ……

    מה שלא עושים מקטרים……

  2. נוסעתמים

    מעניין לדעת איזו ירושלים מתאר כאן הכותב, כי בירושלים שלי השבוע היה מפגע תחבורתי. הנסיעה ממרכז העיר לפסגת זאב ערכה יותר משעתיים, ובמקטע הדסה עין כרם- תחנה מרכזית האוטובוסים הרגישו יותר כקופסאות סרדינים מאשר ככלי תחבורה. מכאן נוצרת השאלה, למה אדם שמדבריו עולה שלא נסע השבוע בתחבורה כלל וכלל, מרשה לעצמו להלל את העירייה ו״פתרונותיה״, בלי, כאמור, לבדוק זאת על בשרו?!

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    שמחה מאוד שהרכבת חוזרת.
    אני מגיעה מהבקעה וחונה בגבעת המבתר ולוקחת רכבת עד לעבודה באזור גשר המיתרים- בית חינוך עיוורים.
    ביום הראשון ניסיתי אוטובוסים וזה היה לא קל. בשאר הימים הגעתי עם הרכב הפרטי עד העבודה- קרית משה- וגם זה לא היה קל – הכבישים היו עמוסים.
    שמחה ליזור ביום ראשון להשתמש ברכבת.

  4. אחד שנוסע

    כנראה אתה לא נוסע בתחבורה ציבורית..
    האוטובוסים היו מפוצצים למרות התגברו.
    הכבישים באזורים של הרכבת היו פקוקים יותר מהרגיל. נסיעה של 35 דקות באופן רגיל לקחה לי שעה, ובצפיפות נוראית.

  5. יוני

    העיקר ב-9/2 העליתם כתבה: "איך ייראה הכאוס בכבישי ירושלים", במקום להעלות כתבת התנצלות על הפחד והכאוס שאתם זורעים בתושבי ירושלים, פתאום הכתבה עכשיו: "מי בכלל צריך את הרכבת הקלה? הכבישים היו יחסית ריקים"…
    אז רפי גמיש, פעם הבאה תהיה כתב מקצועי, ולא שופר של הפחדה וכאוס לתושבים שגם ככה מפוחדים, הגיע הזמן שתעלה כתבה, טעיתי, ככה לא מסקרים מצב, ותתחיל להעלות כתבות עם נתונים ומידע לאזרח, ולא כתבות הפחדה והשמצה במסווה של כתבה…

  6. יוסי

    פייק ניוז.
    היו פקקים מהגהינום. האוטובוסים היו מלאים עד אפס מקום. מי שלא עלה בתחנת מוצא לא עלה.
    נסיעה ממרכז העיר לפסגת זאב לקחה שעה וחצי.

    כך זה נראה כשמעתיקים הודעות לעיתונות מטעם במקום לעשות עבודה עיתונאית.

    מביך.

  7. רינתיה

    "ההפחדה הזו", היא שלכם. בכתבות שלכם השתמשתם במילים מבהילות כמו "כאוס" שוב ושוב, ממש clickbait. גם "הבשורה הרעה" הופיע בכתבה על העלאת מחירים. די כבר עם הדרמה הזולה, תעבירו חדשות בלי מניפולציה רגשית בבקשה!

  8. יוסי

    הכותב, כנראה, לא יודע על מה הוא כותב. השבוע לקח לי מעל שעה לצאת מהחניון של הסינימה סיטי, כי כל הבבישים הסמוכים היו עמוסים לעייפה. בקיצור, הנסיעה הבייתה לגילה נמשכה למעלה משעה וחצי, קצת לפני השעה 3 ועד השעה ארבע וחצייוסי

  9. יוני

    חבל שאתר כזה מכובד מסנן תגובות, אם ביקשתי להיות אובייקטיביים, להעביר חדשות נטו, ולא חדשות עם מניפולציות רגשיות כבר מסננים את ההודעה שלי.

  10. הנוסע

    האם כמסקנה אופרטיבית יפיקו לקחים ב"כל העיר" ויעברו לנסח כותרות ענייניות, ופחות מפוצצות בפחד ותבהלה?

    לאאאא…. אין מצב.

  11. חייל דוס

    הכותב כנראה נוסע ברכב הפרטי… אין לו מושג מה קרה בעיר בימים אלו… כמו כל הכתבים שיושבים באולפנים ומבלבלים את המוח ומבינים בכל דבר

    אם בבוקר רגיל בפחות מעשר דקות אנחנו מגיעים מהר הרצל לרכבת ישראל השבוע נתקענו ב6 וחצי בבוקר !! רבע שעה ברמזור האחרון של הרצל עד שהנהג חתך לבניני האומה וכמובן שאת הרכבת הפסדנו…

    ב5 בצהריים טור שלא זז של אוטבוסים במרכזית עד שלאחר עשר דקות של יאוש הלכנו ברגל לגשר המיתרים ומשם לקחנו אוטו'

    ככה עבר עלינו השבוע האחרון…

  12. איש ביש

    אתה מדבר על ירושלים של מעלה או של מטה???

    בירושלים שלנו היו פקקים נוראים!! הדרך לעבודה לקחה פי 4 כי הפסדנו את הרכבות ל.א … כל האזור של מרכזית עמד ללא תנועה
    ובתוך האוטובוסים צפיפות נוראית..

    אם יש משהו אחד טוב בי.ם זה הרכבת רק חבל שלוקח 4 שנים להאריך קו… צאו קצת מהקונכיה לראות איך העולם עובד.. כל היום כתבות על הקו הכחול\סגול\ירוק… אולי הנכדים שלנו יזכו לנסוע בו

  13. בן ישיבה חרדי. נמות ולא נתגייס

    לא יודע אם הכותב גר בירושלים, כי זה לא נראה כך…
    בירושלים לא היתה תנועה!
    דרכים של חצי שעה לקחו לי שעה וחצי שעתיים!
    איזה הסתדרו ואיזה נעליים?!
    לפני שאתם כותבים משהו תבדקו אותו…
    לא המטרה סתם לכתוב ולכתוב שטויות. סליחה על ההגדרה…
    ירושלים היתה תקועה!
    אני בכנות-בשוק על הכתבה הזו…

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר