ועדת הכלכלה של הכנסת, העומסים בתחנות הרכבת הקלה בירושלים (צילומים: ערוץ הכנסת-ועדת הכלכלה, ברחובות שלנו)
ועדת הכלכלה של הכנסת, העומסים בתחנות הרכבת הקלה בירושלים (צילומים: ערוץ הכנסת-ועדת הכלכלה, ברחובות שלנו)

הזינוק במחיר נסיעה ברכבת הקלה: בכנסת הציגו – פופוליזם זול בלי שום בשורה

ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום, שני, דיון על עליית מחיר נסיעה בודדת ברכבת הקלה. הבעיה - הדיון התקיים אחרי ההתייקרות בפועל זאת למרות שהעלייה מדוברת ומתוכננת כבר חודשים רבים. אז כן, הביקורת על משרד התחבורה מוצדקת - אבל הייתם עד עכשיו?

פורסם בתאריך: 3.3.25 17:45

כנסת ישראל מציגה – פופוליזם זול על גבם של נוסעי הרכבת הקלה בירושלים. היום, שני, התקיים בוועדת הכלכלה של הכנסת דיון בנושא הזינוק במחיר נסיעה בודדת ברכבת הקלה. על פניו – נושא חשוב ודיון משמעותי – אלא שהדיון הזה היה צריך להתקיים לפני חודשיים-שלושה, כשהיה ברור שהמחיר עומד לזנק ב-33 אחוז, ולא אחרי העלייה בפועל.

עכשיו סתם תהיה – והיה ו-ועדת הכנסת תצליח לעשות את הבלתי ייאמן (לא סביר, כנראה שלא יקרה) ותחזיר את מחיר הנסיעה הבודדת ל-6 שקלים כמו שהיה עד לשבוע שעבר – האם הנוסעים שכבר שילמו בשבוע החולף 8 שקלים יקבלו זיכוי מהמדינה? שולי, אבל תחשבו על זה ותבינו לבד כמה הדיון היום היה עקר וחסר יסוד בבסיסו.

אז כן, הרבה ציטוטים ואמירות נוקבות יצאו מהוועדה. אמירות חשובות מאין כמותן, אבל כאלו, כאמור, שהיו צריכות להיאמר כבר לפני מספר חודשים ואולי היו מצליחות לסכל את עליית המחירים. "דורשים מהממשלה לתקן את זה באופן דחוף ולמצוא את התקציב לכך", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ יו"ר דוד ביטן – ח"כ מהליכוד, הסיעה שכידוע מרכיבה את הממשלה.

ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי), שיזם את הדיון, הוסיף: "איפה במדינה מישהו ייקר מוצר ב-30% והעסק לא בער?", ואילו אברהם בצלאל (ש"ס) התייחס לבעיות הקשות בשבועיים האחרונים עם הארכת הקו האדום של הרכבת להדסה עין כרם ולנוה יעקב, ואמר: "גם השירות נפגע והנוסעים נדחסים כמו סרדינים".

באוצר, כמעט מיותר לציין, לא בדיוק התרשמו מהמילים הקשות ונציגת האוצר אמרה: "השינוי במחיר הוא מה שהיה צריך לעשות כדי להחזיר אותו לרמתו ב-2004".

יו"ר הוועדה ביטן ציין בפתח הישיבה כי בדיונים הקודמים הסבירו במשרדי האוצר והתחבורה כי המחיר נקבע בנוסחה של טיס אוטומטי, אבל הפעם כדי לסגור מחסור תקציבי של משרד התחבורה החליטו על העלאה שהיא לא חלק מהטיס האוטומטי – אז אם אפשר להעלות אפשר גם להוריד. הוא הוסיף כי זה תקדים מסוכן שהוא לא יודע איך שרת התחבורה הסכימה לו – זה כמו להעלות את מחיר החלב כדי לסגור בעיות תקציביות של משרד הכלכלה.

ח"כ מיכאל ביטון אמר כי מדובר באחת העוולות הגדולות ביותר לאנשים החלשים, הוא הזכיר כי במחיר חופשי חודשי מי שרוצה להשתמש גם ברכבת צריך לשלם פי 3, ותהה: "איפה עוד בעולם המדינה אומרת שרכבת זה לעשירים ואוטובוס זה לעניים". ח"כ אחמד טיבי אמר כי לא מדובר בשירות פרימיום אלא בשירות בסיסי, שרבים בירושלים בצרה צרורה בלעדיו.

מוצר צריכה בסיסי

כידוע, כפי שפורסם בשבוע שעבר ב"כל העיר", הדיון בכנסת התקיים לאחר שיחות שניהלו נציגי סיעת התעוררות בירושלים עם ח"כ ביטון. סגן ראש העיר אדיר שורץ (התעוררות), שנכח בדיון בכנסת ציין כי "המחיר כבר עלה מ-5 שקלים וחצי ל-6 שקלים, ועכשיו ל-8 שקלים וזה כבר עלייה של כמעט 50 אחוז. לדברי שורץ, "מדובר בסנונית ראשונה לייקור הנסיעה באוטובוסים ולא מדובר בשירות פרימיום".

 

 

ראש הרשות לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה, עידן מועלם, אמר כי העלייה ברכבת הקלה היא בהתאם לצו הפיקוח על המחירים מלפני שנה וחצי, שמיושם בימים אלה ולא קשור לתקציב או למלחמה. הוא הסביר כי העלייה תקפה רק לנוסעים המזדמנים, ולא חלה על מי שיש לו כרטיס חופשי יומי או חודשי. עוד הוא ציין כי העלייה חלה רק על 25 אחוז מהנוסעים, שכן היתר נהנים מרפורמת צדק תחבורתי. מתוך 3 מיליון נוסעים בשנה – 2.2 מיליון יהיו זכאים להנחות. מנהלת אגף כלכלה במשרד התחבורה, דריה פודשיבלוב, ציינה כי 44 אחוז מהנוסעים ברכבת הקלה בירושלים הם מזדמנים.

בסיכום הדיון אמר היו"ר ביטן: "ההשוואה של הרכבת הקלה בירושלים לתל אביב זה תרגיל שעשה האוצר למשרד התחבורה, וזה לא מתקבל על הדעת. אם זה מחיר מפוקח אז מפוקח. אנחנו נגד העלאת המחירים העכשווית גם כי זה לא צריך להיות וגם כי יש חריגה מעבר לטיס האוטומטי. אנחנו דורשים מהממשלה לתקן את העלייה הזאת באופן דחוף ולמצוא את התקציבים הראויים לדבר הזה. או שנבטל את הטיס האוטומטי או שאסור יהיה לכם לעלות את המחיר מעבר לו".

בינתיים, כאמור, למרות המילים הקשות והביקורות – נסיעה ברכבת הקלה עולה כיום 8 שקלים, במקום שקלים ששולמו עד לפני כעשרה ימים. מישהו באמת מאמין שעכשיו יורידו את המחיר?

 

תגובות

תגובה אחת
תגובה אחת
  1. רות

    אני תושבת ירושלים ונוסעת בתחב"צ רק מחוסר ברירה – אין לי רשיון נהיגה מסיבה רפואית.
    הנסיעה ברכבת הקלה היא בתנאים של הובלת בהמות, בצפיפות בלתי נסבלת.
    אז לשלם עליה יותר? מחוסר הגיון לחלוטין. היא לא שווה גם את המחיר שלפני ההעלאה.
    אין צורך בהנחות, רק בתנאי נסיעה אנושיים.
    מאז העלאת המחיר אני פשוט לא נוסעת ברכבת הקלה, בתור מחאה ולא בגלל קושי כלכלי.
    אם מספיק אנשים יפסיקו להשתמש ברכבת ולשלם עבורה, המחיר ירד, ואולי בטעות גם מישהו בממשלה ובכנסת ישים לב לתנאי הנסיעה המזעזעים וידאג לשפר אותם.

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר