ועדת הכספים העירונית אישרה את התקציב השוטף של העירייה לשנת 2025, שיעמוד על 9.72 מיליארד שקלים. מדובר בעלייה של 8 אחוז לעומת התקציב השוטף בשנת 2024. התקציב השוטף מתווסף לתקציב הפיתוח העירוני (המשמש לביצוע וקידום מיזמים מהותיים שלא במסגרת התקציב הרגיל), בסך של כ-6.2 מיליארד שקלים, שאושר בדצמבר האחרון.
מהעירייה נמסר, כי התקציב שאושר מבטא את המשך ההשקעה העירונית בתחומי החינוך, הרווחה, התרבות, התחבורה, התעסוקה והתפעול, שימשיך את התנופה של העיר לעבר עתיד מתקדם, חדשני ומשגשג ויספק איכות חיים מיטבית לכלל תושבי העיר. התקציב מותנה באישור מועצת העיר שתתכנס ביום שלישי, 8 באפריל.
עוד נמסר מהעירייה, כי התקציב השוטף של עיריית ירושלים ממשיך לצמוח בהתמדה, עם גידול מצטבר של 32.43 אחוז מאז שנת 2021. לאורך חמש השנים האחרונות, התקציב עלה מהיקף של 7.34 מיליארד שקלים בשנת 2021 ל-9.72 מיליארד שקלים בשנת 2025. בין השנים 2022 ל-2025 נרשמה עלייה שנתית ממוצעת של כ-8 אחוז, כאשר השנה הנוכחית מציגה גידול נוסף של 8 אחוז לעומת 2024.
מאיפה הכסף?
אז מאיפה הכסף אתם תוהים? די פשוט האמת – הזינוק בארנונה שספגו חלק נכבד מתושבי העיר – כ-13,000 בתי אב כזכור – ועוד גידול של 5.3 אחוז בתעריף הארנונה שהושת על כלל תושבי ירושלים (וישראל בכלל). אז התקציב גדל – אבל על חשבון התושבים, כמובן. או חלקם.
בתוך הישיבה שאישרה את התציב לשנת 2025 עלה גם נושא ההנחות והפטורים שניתנים מארנונה בירושלים, עם סעיף תקציבי של, תחזיקו היטב, מיליארד שקל עגול. החלוקה בתוך ההנחות והפטורים כמעט שוונה בין הנחות מארנונה על פי מבחני הכנסה שונים לבין מוסדות בעלי פטור, וגידול של כמעט 40 מיליון שקל בהנחות ובפטורים לעומת השנה שעברה.
מדובר, כמעט מיותר לציין, בסכום עתק, כמעט כל התקציב של מענק הבירה שהעיר מקבלת ממדינת ישראל, שהוא סך של 1.2 מיליארד שקלים.
סגן ראש העיר אדיר שורץ (התעוררות) טוען כי זהו דגל אזהרה מהותי לעיר ולמדינה כולה: "מיליארד שקל הנחות בארנונה – מצבם הכלכלי של תושבי ירושלים, תוצאה של מדיניות פוליטית סקטוריאלית ארוכת שנים – הוא תמרור אזהרה למדינת ישראל כולה. אני מאמין שההשקעות שאנו עושים כעת, כעירייה, בתעסוקה, בדיור, תרבות, תשתיות וכו' ימשכו לעיר אוכלוסיה צעירה ויצרנית וכך נראה היפוך של המגמה – זה המבחן של ירושלים ושל המדינה כולה. ירושלים אטרקטיבית לצעירים היא ירושלים ציונית ומשגשגת".
הגידול בתקציב לפי תחומים
תקציב מינהל התרבות, הספורט והפנאי גדל ב-9.78 אחוז ויעמוד על 518 מיליון שקלים. בתוך כך, תקציב אגף התרבות והאמנויות עלה ב-4 אחוז ל-154 מיליון שקלים, ותקציב אגף הספורט עלה ב-6.6 אחוז ל-76 מיליון שקלים.
תקציב מינהל החינוך יעמוד על 3.43 מיליארד שקלים – עלייה של כ-270 מיליון שקלים (כ-8.5 אחוז).
תקציב מינהל התפעול גדל ב-8.6 אחוז ויעמוד על 1.66 מיליארד ש"ח. במסגרת זו, תקציב האגף לשיפור פני העיר עלה בכ-4.3 אחוז, ונרשמה תוספת תקציבית לאגף חירום וביטחון, המשקפת גידול של 9.3 אחוז לשיפור הביטחון והמוכנות לחירום.
תקציב מינהל התכנון גדל ב-9.7 אחוז ויעמוד על 233 מיליון שקלים, ובמסגרתו תקציב אגפי תחבורה ופיתוח תשתיות וניהול ובקרת תנועה גדל ב-22.2 אחוז, ותקציב אגף מבני ציבור עלה ב-1.9 אחוז.
תקציב מינהל קהילה יעמוד על 1.49 מיליארד שקלים – עלייה של כ-84 מיליון ש"ח (כ-6 אחוז). כחלק מכך, תקציב הרשות העירונית לתעסוקה גדל ב-10 אחוז, ונרשמה תוספת תקציב משמעותית לפעולות רווחה, אשר עומדות על 1.12 מיליארד שקלים – גידול של 6.62 אחוז.
תקציב מינהל אסטרטגיה וחדשנות גדל ב-14.2 אחוז ויעמוד על 164 מיליון שקלים. בתוך כך, תקציב מערך המחשוב ושירותי הדיגיטל עלה ב-17.7 אחוז, ויעמוד על כ-85 מיליון שקלים.
מהעירייה נמסר, כי התקציב שאושר מהווה צעד נוסף בקידום ירושלים כעיר מתפתחת ומובילה, תוך הרחבת השירותים הציבוריים ושיפור התשתיות העירוניות לטובת כלל התושבים.
ראש העיר משה ליאון: "תקציב 2025 הוא ביטוי מעשי למימוש החזון שלנו לעיר ירושלים ומבטא את מחויבותנו להמשך הקידמה והפיתוח של העיר. בתקציב ניתן ביטוי להרחבת מערך השירותים לתושב ולשיפור איכות החיים של תושבי ירושלים. אנו ממשיכים להשקיע בתשתיות הערכיות והפיזיות ובמערכות החיוניות בעיר, תוך ניהול תקציבי אחראי ויעיל שיבטיח מענה הולם לצורכי כל חלקי האוכלוסייה והפסיפס האנושי המרכיב את עיר הבירה".
"פטורים מקוממים" לא פרטתם
הכותרת זועקת פטורים מקוממים אבל אין שום פרוט בכתבה. יש חוקים החלים על כל הרשויות המקומיות מי מקבל פטור.