הרכבת הקלה בהדסה עין כרם (צילום: מתנאל רחמים)
הרכבת הקלה בהדסה עין כרם (צילום: מתנאל רחמים)

נזכרו מאוחר: הדיון בכנסת על הזינוק במחיר הנסיעה של הרכבת הקלה

ביום שלישי האחרון, 25.2, מחיר נסיעה בודדת ברכבת הקלה זינק בעשרות אחוזים, זאת למרות רמת שירות ש"נמצאת בשפל של כל הזמנים". אחרי שהעלייה נכנסה לתוקף - וביוזמת סגן ראש העיר אדיר שורץ - בכנסת קיימו דיון בנושא

פורסם בתאריך: 24.2.25 20:12

"כלי תחבורה בסיסי עם שירות בינוני" – כך הגדירה נשיאות הכנסת את הרכבת הקלה בירושלים, זאת לאחר קבלת החלטה על קיום דיון מהיר בנושא "התייקרות מחיר הנסיעה ברכבת הקלה בירושלים", שצפוי להתקיים בוועדת הכלכלה של הכנסת בקרוב.

מדובר על פנייה שהגיעה מצידם של חברי הכנסת מיכאל ביטון, יאסר חוג'יראת, אברהם בצלאל, דן אילוז, אחמד טיבי ויצחק פינדרוס, בעקבות יוזמה של סגן ראש העיר אדיר שורץ (התעוררות).

הרקע – כפי שפורסם ב"כל העיר", מחיר הנסיעה שצפוי לזנק כבר מחר, שלישי, 25.2 בעשרות אחוזים למשתמשי אפליקציות התשלום השונות (למחזיקי רב קו יתעדכן המחיר החל מה-1.3).

מחיר הנסיעה, כאמור, צפוי להתייקר בכ-33 אחוזים – מ-6 שקלים כיום ל-8 שקלים לנסיעה בודדת החל ממחר. ההחלטה מעוררת ביקורת חריפה בקרב הנוסעים והנוסעות, שכן ירושלים נשענת על הרכבת הקלה כאמצעי תחבורה מרכזי, במיוחד לאורך ציר יפו – הציר הכלכלי החשוב בעיר. עבור רבים מהנוסעים אין חלופה תחבורתית אחרת, ולכן לא ניתן להצדיק תמחור גבוה יותר לעומת אוטובוסים.

למרות ההתייקרות שצפויה כבר למחר – שלישי – לא נקבע מועד לדיון, מה שמעמיד את הרלוונטיות שלו בספק.

יחד עם זאת, מדובר על נושא חשוב, שכן העלאת המחיר תפגע בעיקר ב-170,000 הנוסעים היומיים, ובפרט בקבוצות שתלויות בתחבורה הציבורית כמו סטודנטים, חיילים, אזרחים ותיקים ואוכלוסיות מוחלשות. "בניגוד לטענות משרדי התחבורה והאוצר שמדובר ב"שירות פרימיום", הרכבת הקלה סובלת מעומסים קיצוניים, תדירות לא מספקת ושירות מוגבל", כך הוסבר.

כידוע, רק שבוע שעבר הופסקה תנועת הרכבת לשבוע שלם, בשל בדיקות בטיחות לקראת הארכת הקו, כשבשבוע שלאחר מכן סבלו הנוסעים והנוסעות משירות קטסטרופלי – אך זו רק דוגמה נוספת לצורך המשמעותי שלתושבים יש בשימוש הרכבת הקלה.

"התייקרות מחירי הרכבת הקלה בירושלים, במיוחד בעת הזאת בה רמת השירות נמצאת בשפל של כל הזמנים, היא באופן מילולי לעג לרש ופגיעה קשה ב-180 אלף נוסעות ונוסעים מדי יום", אומר סגן ראש העיר שורץ. "לאורך רוב מסלול הרכבת אין אלטרנטיבות תחבורה, והשירות רק צפוי להיפגע עוד בהמשך השנה בשל העבודות על הקו הירוק. אני מציע למשרד התחבורה והאוצר למצוא ארנק אחר לקחת ממנו את הכסף – ולא מכיסם של תושבי ירושלים".


אדיר שוורץ (צילום: שרון גבאי)

אדיר שוורץ (צילום: שרון גבאי)


 

 

עליית המחירים הזו, כפי שפורסם ב"כל העיר", היתה אמורה להתרחש כבר לפני כשנה – אך נדחתה פעמיים על ידי משרד התחבורה ומשרד האוצר. בפעם האחרונה – ממש לפני תחילת השנה החדשה, אז סוכם לדחות את הפעימה השנייה של 'רפורמת צדק תחבורתי' של שרת התחבורה מירי רגב במספר חודשים כדי לא להכביד על נוסעי התחבורה הציבורית. בינתיים, הרפורמה עדיין לא מתבצעת (ככל הנראה תיכנס לתוקפה בחודש אפריל – אבל עם הדחיות החוזרות ונשנות אין לדעת) – אבל המחירים ברכבות הקלות בירושלים ובגוש דן מתייקרים.

על פי משרד התחבורה ומשרד האוצר, בעוד כחודשיים – במהלך אפריל, אולי בסופו, יתעדכנו כלפי מעלה גם מחיר הנסיעה הבודדת באוטובוסים – ל-8 שקלים – וכפועל יוצא מכך יתייקרו בעשרות אחוזים גם מחירי המנויים השונים – חופשי חודשי יעלה במאות שקלים, חופשי שבוע בהתאמה וכך גם מחיר 'חופשי יומי' – הכל כמובן תלוי מרחקי הנסיעה של כל משתמש ומשתמש.

במקביל לעליית המחירים המתוכננת באוטובוסים, כך מבטיחים במשרד התחבורה, תיכנס לתוקפה הפעימה השניה של רפורמת ההנחות של השרה רגב. במסגרת הפעימה השניה גיל הפטור מתשלום בתחבורה הציבורית יירד ל-67 (במקום 75 כיום). כמו כן, במסגרת הפעימה השנייה של הרפורמה, יינתנו הנחות לחלק מתושבי ירושלים בעקבות ההחלטה לתת הנחות על פי פילוח שכונות הנמצאות במדד סוציואקונומי נמוך (1 עד 5) – רובן המכריע מהמגזר הערבי והחרדי – אשר ייהנו מהנחה של 50 אחוז. אך יש לציין כי להנחות זכאים רק רוכשי כרטיס חופשי-חודשי. כל שאר הנוסעים משלמים מחיר רגיל. צדק תחבורתי? לא לכל תושבי ירושלים.

 

תגובות

9 תגובות
9 תגובות
  1. דני

    אני לא מתומכיו של שוורץ, אבל כאן הוא צודק באופן מוחלט. מי שקורא לרכבת הקלה "פרימיום" לא נסע בה מימיו.

  2. הנוסע

    כל גוזרי הקופונים נזכרו להתעורר באיחור אופייני ובחוסר אפקטיביות מוחלט, זאת בזמן שהעלאת המחיר הייתה ידועה חודשים מראש.

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    למי ששכח, הרכבת המקוללת הזו נולדה בחטא.
    מי שאישרה אותה לראשונה עד כמה שזכור לי הייתה ממשלת אהוד ברק – עם בייגה שוחט כשר האוצר, שלאחר מכן הפלא ופלא הפך ליו"ר מועצת המנהלים של סיטי פס. אישור התכנית הגרועה בוצע יחד עם אהוד אולמרט שכל מילה נוספת לגביו מיותרת.
    הרכבת הפכה את הצמיחה שהתרחשה בירושלים בירושלים עד שנת 2000 לנסיגה. כמובן שייחסו את זה לאינתיפאדה השנייה, אבל זה היה לא יותר מאשר טיעון המפלט של בעלי האינטרסים.

  4. ישראלי חנה

    נראה לכם שהיה לכנסת זמן לדון ברכבתקלה? הרי העיסוק בחוקים החדשים, ובחלוקת כספי שיקום הארץ קודמים לכל.

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    נראה לכם שהיה לכנסת זמן לדון ברכבתקלה? הרי העיסוק בחוקים החדשים, ובחלוקת כספי שיקום הארץ קודמים לכל.

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    ממשלת חורבן. שרת הפקקים שעפה כל שבוע למדינה אחרת.

  7. הצודקת

    לא משתשת ברכב הקללה מאז שהוחלפה, אין מקום לשבת, המעטתי להשתמש גם לפני כן, יש מפסגת זאב קו 541 הוא מצויין מגיע תוך כעשרים דקות לבנייני האומה.
    בושה שהעלו את המחירים בשעה שהשרה מבזבזת את התקציב על טיולי השחיתות שלה!

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר