בניין המרפאות החדש בבית החולים הרצוג בגבעת שאול (צילום: יח"צ)
בניין המרפאות החדש בבית החולים הרצוג בגבעת שאול (צילום: יח"צ)

הבשורה החשובה ברקע המלחמה: מרכז לטיפול בפוסט טראומה הוקם בירושלים

המרכז החדש, פרי שיתוף פעולה בין אגף השיקום במשרד הביטחון למרכז הרפואי הרצוג בגבעת שאול, יעניק טיפול ליוצאי כוחות הביטחון המתמודדים עם פוסט טראומה: "מבינים את הצורך במרכז כזה, שהפך אקוטי מאז פרוץ המלחמה"

פורסם בתאריך: 5.2.24 09:39

בעיצומה של המלחמה, אגף השיקום במשרד הביטחון מודיע על הקמתו של מרכז חדש לטיפול במתמודדים עם פוסט טראומה. המרכז החדש, שמיועד ליוצאי כוחות הביטחון, הוקם במרכז הרפואי הרצוג שבשכונת גבעת שאול.

הפעילות במרכז להתמודדות עם פוסט טראומה מנוהלת על ידי אגף הפסיכיאטריה בהרצוג, ומתבססת על הניסיון של מטי"ב – המרכז הישראלי לפסיכו-טראומה – שנחשב למוביל בתחום, וממוקם בתוך בית החולים הרצוג.

מנהל בית החולים הרצוג, ד"ר קובי חביב, אומר: "הקמנו מרכז חדש ופורץ דרך מבחינת הגישה הטיפולית בנפש והראייה המערכתית והאינטגרטיבית. המרפאה ממוקמת בבניין המרפאות החדש אצלנו, שבנייתו הושלמה אשתקד, ויש בו תנאים מצוינים".

תמר גליל, מנהלת מחוז ירושלים באגף השיקום של משרד הביטחון מוסיפה: "לאור רפורמת 'נפש אחת', אגף השיקום פועל רבות לתת מענה לנכים המתמודדים עם פוסט טראומה. כעת, נפתח המרכז החדש במרחב ירושלים, שמרחיב את המענה באזור זה ומסייע בקליטת הנכים החדשים של 'חרבות ברזל' ושל רבים שעוד יגיעו אחריהם. אנו באגף מבינים את הצורך במרכז כזה, שהפך אקוטי מאז פרוץ המלחמה, ומשום כך, עודדנו את הנהלת הרצוג להזדרז בהיערכות למתן השירותים, ואנו מודים להם על כך".

צוות המרכז החדש כולל: פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע טיפוליים פרה-רפואיים כמו: ריפוי בעיסוק, מטפלים באמנות ובדרמה ואחרים. אגף השיקום במשרד הביטחון מפנה את המטופלים, ובשלב ראשון, מתקיימת במרכז הערכת מצבם הנפשי ונבנית תכנית טיפול אישית מותאמת רב-מערכתית.

"הרעיון הוא לאפשר התערבויות פרטניות למטופלים, וגם טיפולים זוגיים, או קבוצתיים. הטיפול הוא התנהגותי – קוגנטיבי, ו/או תרופתי וממוקד בטראומה וכן בתחלואת נפש", מסביר פרופ' פנחס דנון, מנהל אגף הפסיכיאטריה בהרצוג ומנהל המרכז החדש. "התחלנו לאבחן במרפאה את המטופלים ולבצע הערכות מצב, על בסיסן נבנות תכניות טיפול ושיקום, שגם משלבות טכנולוגיות מתקדמות: כמו: גרייה מגנטית מוחית לא פולשנית. אנחנו עומדים בקשר מקצועי עם מומחים בנוירולוגיה, בהפרעות שינה, בתחום השיקום המיני ומומחים אחרים ככל שנדרש. החזון שלנו הוא לספק ליוצאי כוחות הביטחון איכות גבוהה של רפואת הנפש, מגע אישי ושירות גמיש ומעולה"

 

 

לדברי פרופ' דני ברום: "אנחנו מטפלים כבר שנים בהלומי קרב. ייחודו של ההסדר החדש עם אגף השיקום במשרד הבטחון, הוא באפשרות לתת מעטפת טיפולית רצינית, עמוקה ואיכותית, הן בהיבטים אישיים, הן בזוגיות או בטיפול קבוצתי, והאפשרות לתת גם תמיכה פסיכיאטרית. משרד הביטחון עושה כאן צעד גדול וחשוב להרחבת הפריזמה הטיפולית, ונותן מענה לצרכים של הפוסט טראומטיים, בהם מנעד רחב של ויסות רגשות, שיקום ותחזוקה של מערכות אישיות (בעבודה, בזוגיות, במשפחה, בחברויות). אנחנו גם מקווים ומאמינים שהמרכז החדש שקם כעת יהפוך למודל טיפולי שהוא מגדלור בתחום".

פרופ' דנון מסכם: "הזדרזנו לפתוח את המרכז. בחודשים הקרובים נוסיף עוד שירותים כמו: טיפול באומנויות, טיפול בעזרת בעלי חיים וטיפולים אלטרנטיביים שונים שנבחן יעילותם והתכנותם, כפי שבחנו לאחרונה קבוצת תיפוף, שיש לה כוח אדיר. מתגבש במרכז החדש צוות מקסים שרק רוצה לעטוף את המטופלים באהבה ולסייע ככל הניתן".

***

מהי הפרעת דחק פוסט-טראומטית?

מופיעה בעקבות אירוע טראומטי של חשיפה לאירוע/ים הקשור/ים במוות או איום במוות, פציעה חמורה או איום לפגיעה בשלמות הגוף, ובתגובה לכך עולה פחד עד אימה קיצונית וחוסר אונים.

פוסט-טראומה נחשבת הפרעה כרונית, שמתבטאת בקשת רחבה של תסמינים, בהם: פלאשבקים של תחושות קשות וזיכרונות מטרידים ביחס לאירוע הטראומטי, תגובות רגשיות קשות – כאשר הוא מוזכר, שינויים בהתנהגות (התפרצויות בכי וזעם, הסתגרות, מצב רוח ירוד, טלטלות רגשיות, התנתקות, אדישות, חרדות), מאמצים להימנע ממחשבות או קשר עם פרטים המזכירים את האירוע ועוד. הגדרת האירוע הטראומטי תלוית מבנה אישיות. יש שילקו בה גם לאחר אירוע, שלאחרים נראה קל, ועדיין מדובר בנכות נפשית, שהמדינה מקבלת עליה אחריות.

 

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר