חדר הניתוח בהדסה (צילום: אבי אוחיון)
חדר הניתוח בהדסה (צילום: אבי אוחיון)

הדסה: ניתוח ייחודי להסרת אשכים מגוף של נערה

במקרה נדיר ויוצא דופן, שבו למרות מראה נשי ותפיסתה של הנערה את עצמה כאישה, החלו להתפתח בגופה סימני התבגרות גבריים. לאחר הניתוח אמרה הנערה: "לא הבנתי למה זה קורה דווקא לי. נבהלתי מאוד וכעת אוכל להירגע"

פורסם בתאריך: 5.9.17 18:13

ניתוח ייחודי התבצע באחרונה במרכז הרפואי הדסה, שם הסירו מומחי אורולוגיה אשכים גבריים אשר החלו להתפתח בגופה של נערכה כבת 14.

מהדסה נמסר כי "מדובר במקרה נדיר ויוצא דופן, שבו למרות מראה נשי מלא ותפיסתה של נערה והסובבים אותה כאישה לכל דבר – מילדותה, החלו להתפתח בגופה סימני התבגרות גבריים, המאפיינים נער בגילה".

במרכז הרפואי מספרים כי לפני מספר חודשים זיהו הורי הנערה סממנים גבריים בבתם אשר הולכים ומתחזקים, דוגמת שיעור יתר וקול גברי. הנערה הגיעה לבדיקה אצל פרופ' דוד צנגן, מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה ילדים וסוכרת נעורים במרכז הרפואי הדסה, אשר מייד חשד בתסמונת הכלולה בקבוצת מחלות נדירות הנקראת 'הפרעות בהתפתחות איברי המין' (DSD).

"האבחון היכה את הנערה ואת משפחתה בהלם", נמסר מהדסה, "כאשר הסתבר כי בחלל בטנה קיימים אשכים, למרות שאברי המין החיצוניים שלה נקביים".

אבחן את התסמונת הנדירה - פרופ' דוד צנגן (צילום: דוברות הדסה)

אבחן את התסמונת הנדירה – פרופ' דוד צנגן (צילום: דוברות הדסה)

 

פרופ' צנגן מוסיף ומסביר כי "בבדיקות שערכנו הסתבר כי יש לה נרתיק, אך במבנה הפנימי של הגוף אין לה רחם. היא בעצם נולדה עם האשכים שתפקדו רק חלקית מבחינה הורמונלית. התופעה הינה נדירה ביותר, שבה מצד אחד קיימת זהות מגדרית נשית ומנגד – תמונה הורמונלית שאינה חד משמעית עם השלכות עתידיות קריטיות. במקרים כגון אלו מתאסף צוות רב תחומי הפועל בהדסה, אשר התמחותו באבחון, ליווי וטיפול בבעיות של ההתפתחות המינית והזהות המגדרית".

הצוות בראשותם של פרופ' צנגן וד"ר גיא הידש, אורולוג ילדים בכיר בהדסה, כלל אף פסיכולוג, גנטיקאי ועובד סוציאלי, זאת על מנת לדון בשאלת המגדר של הנערה ולהבין באופן ודאי מהו רצון המטופלת ומשפחתה לגבי ההתערבות הכירורגית שתקבע את הזהות המגדרית שלה לשארית ימיה.

"המקרה של הנערה מציג לנו מצב של חסר יחסי באנזים, שגורם לאי התפתחות חיצונית של איברי מין זכריים ביילוד – אך להתחזקות הסימנים במהלך ההתבגרות בגיל הנעורים. בדיון הרב תחומי אותו אנו מקיימים במקרים אלו לגבי כל מטופל ומטופלת, נשקלות האפשרויות הניתוחיות, התפקוד המיני הצפוי, הפוריות ותפיסת עולמה של הנערה", מבהיר ד"ר צנגן.

ביצע את הניתוח - ד"ר גיא הידש (צילום: דוברות הדסה)

ביצע את הניתוח – ד"ר גיא הידש (צילום: דוברות הדסה)

 

ד"ר הידש, אשר ביצע את ניתוח הסרת האשכים מחלל בטן הנערה מספר: "המגדר של בני האדם מורכב מארבעה פרמטרים ברורים. מהגנטיקה (האם הוא כרומוזום XY או XX), מהמראה של איברי המין, מהמצב ההורמונלי – האם נושא טסטוסטרון או אסטרוגן ומהזהות המינית – כלומר איך הוא עצמו תופס את עצמו, כגבר או אישה. ברגע שיש הלימה בין כל אלו, וכל הארבעה מכוונים לבן או לחלופין לבת – הרי שאין כלל בעיה. ברגע שקיימת סתירה בין חלק מן הפרמטרים, אנו מזהים בעיה בהתפתחות המגדר, ועלינו להבין לעומק – עוד לפני ביצוע ניתוח כלשהו מהו הטיפול הנכון למטופל הספציפי ולתפיסת עולמו".

עוד מדגיש ד"ר הידש כי "מבחינה בריאותית הסרת האשכים היא צעד חשוב ברגע שהוחלט כי המגדר אשר נקבע הוא של בת. בתסמונת זו, ב־40 אחוזים מהמקרים בהם קיימים אשכים כשהם נמצאים בתוך הבטן – הופכים לגידולים סרטניים. מאז הקמתו של הצוות הרב תחומי בהדסה לפני שלוש שנים, טופלו כבר 18 מקרים של הפרעות במגדר באופן ניתוחי וכולם עלו יפה, הן ברמת הצלחת הניתוח והן בהיבט המנטלי וההתמודדות של המנותחים עם החלטתם".

משפחתה של הנערה אשר מלווה ותומכת בבתם בכל צעד, חששה מפרסום המקרה בקרב הקהילה בה הם מתגוררים והתלבטה כיצד לגייס את מימון הניתוח המורכב. ישועתם הגיעה מארגון "רוזאנה" – ארגון נשות הדסה באוסטרליה אשר שילם למעשה את עלותו של הניתוח.

חדר הניתוח בהדסה (צילום: אבי אוחיון)

חדר הניתוח בהדסה (צילום: אבי אוחיון)

 

"אין לנו מספיק מילים להודות לצוות, לארגון נשות הדסה באוסטרליה ולפרופ' צנגן ולד"ר הידש", אומר בהתרגשות אביה של הנערה ומוסיף: "הילדה שלי נולדה כבת וחיה את כל חייה כבת, כעת אפשרו לה להמשיך את חייה כפי שהיו עד עתה ללא כל סיבוך גופני".

"לא הבנתי למה זה קורה דווקא לי" אמרה בחיוך הנערה. "נבהלתי מאוד. בעבר עברנו בין רופאים ורק אצל ד"ר דוד וד"ר גיא היה מענה. כעת אוכל להירגע קצת ואני שמחה להיות אחרי".

בהדסה מציינים כי הצעירה תזדקק לניתוח נוסף בעתיד על מנת להשלים את האנטומיה באופן מדויק ונראה כי הקשר בין המשפחה כולה לרופאים רק מתהדק.

"כאשר אתה פוגש רופאים כמו אלו שבהדסה, הם הופכים למשפחה. הם עשו עבורנו משהו מיוחד מאוד, והדיסקרטיות שלהם מוחלטת", מסכם אביה של הנערה. "ראוי שכולם ידעו שאם הם נתקלים בבעיה כל כך חמורה, אז בהדסה יש מי שיטפל בה".

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר