עיריית ירושלים אישרה לאחרונה את הכנסת מבנה בית הספר לשוטרים ההיסטורי, הסמוך לגבעת התחמושת בשכונת מעלות דפנה, לרשימת השימור העירונית. מהעירייה נמסר, כי המהלך מתבצע במסגרת מדיניות העירייה לשמירה על הזהות הירושלמית ועל המורשת התרבותית וההיסטורית של העיר.
מבנה בית הספר לשוטרים הוקם בשנת 1935 על ידי ממשלת המנדט הבריטי, ותוכנן בסגנון תעשייתי פונקציונלי על ידי מחלקת העבודות הציבוריות (PWD). המבנה, שנבנה מבטון מצופה טיח ומתאפיין בחלונות מוארכים ובמבנה אופקי המזכיר את מצודות טגארט, היה בעת הקמתו המבנה הגדול ביותר בירושלים.
קרבתו למצבור התחמושת, המוכר כיום כגבעת התחמושת, הפכה אותו לאורך השנים למוקד אסטרטגי משמעותי בתולדות המערכה על ירושלים.

בית הספר לשוטרים לאחר הקרב על גבעת התחמושת, 1967 (צילום: דובר צה"ל)
לפי העירייה, המבנה שימש עדות לתקופות מרכזיות בתולדות העיר: החל מתפיסתו על ידי כוחות האצ"ל במסגרת מבצע "קלשון" במאי 1948, דרך הקרבות מול הלגיון הירדני שבהם נפלו שישה לוחמים, בהם המפקד יהושע ("גל") גולדשמיד, ועד לשימוש בו כמוצב ירדני ועמדת צלפים.
במהלך מלחמת ששת הימים היה המבנה חלק מהמתחם המבוצר שחובר לגבעת התחמושת באמצעות "התעלה הארוכה", עד לכיבושו בידי הצנחנים ביוני 1967. בעירייה מציינים כי חשיבותו ההיסטורית של המקום הודגשה מחדש לפני כחמש שנים, כאשר במהלך עבודות הרכבת הקלה באזור נמצאה גופת חייל ירדני שנפל בקרבות והושבה לירדן.
מיד לאחר פינוי מתחם אונר"א הסמוך בינואר האחרון, התאפשר לראשונה זה עשרות שנים להיכנס למתחם. אלון ולד, נציג דור הבנים בהנהלת גבעת התחמושת ובנו של סרן רמי ולד ז"ל שנפל בקרב במקום, אמר: "זכינו להיכנס לראשונה אל מתחם בית הספר לשוטרים, שהיה בלתי נגיש לאורך עשרות שנים ונעטף בשכבות אספלט ובמבנים שהסתירו אותו. המבנה והדרך אל תעלת הקשר שבחזיתו הם חלק בלתי נפרד ממורשת הקרב והמערכה על ירושלים ומזיכרונות דור הלוחמים. אנו מקבלים בהתרגשות עצומה את ההכרה בו כמכלול מורשת שיזכה לעדנה ולשימור פיזי, במקום בו התרחשו המאורעות ממש".

החצר הפנימית של בית הספר לשוטרים, כיום (צילום: המחלקה לשימור בעיריית ירושלים)
ראש העיר משה ליאון: "הכנסת בית הספר לשוטרים לרשימת השימור העירונית מהווה נדבך נוסף בשמירה על הזהות ועל המורשת העשירה של בירת ישראל, ומשתלבת בחזון העירוני המחבר בין פיתוח העתיד לכיבוד העבר. המבנה הייחודי הזה אינו רק אבן ובטון, אלא עדות חיה לגבורה, המשקפת תקופה מרתקת בתולדות העיר ואת מורשת הקרבות הענפה על תקומתה. זוהי חובתנו המוסרית להוקיר את הלוחמים שחירפו את נפשם למען העיר, ולהבטיח שסיפורם לא יישכח. באמצעות שימור המבנה והנגשתו מחדש לציבור, אנו מבטיחים להעביר לדורות הבאים את סיפורה המלא של ירושלים, ולהותיר את הזיכרון ההיסטורי חי ופועם בלב העיר".

מבנה בית הספר לשוטרים, כיום (צילום: המחלקה לשימור בעיריית ירושלים)





משתמש אנונימי (לא מזוהה)
שהחינו ,לשחר עכשיו את ארמון הנציב