עמותת עיר עמים, העמותה לרווחת תושבי שייח' ג'ראח ועמותת נשים אום ליסון הגישו לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים עתירה נגד החלטת מוסדות התכנון לאשר תוכנית להקמת ישיבה ופנימייה של מוסד "אור שמח" בלב שכונת שייח' ג'ראח במזרח ירושלים.
במקביל לעתירה, הגישו העותרות בקשה לצו ביניים שימנע את פרסום התוכנית למתן תוקף עד להכרעה בעתירה.
התוכנית מקודמת על קרקע פלסטינית פרטית שהופקעה בידי המדינה, בטענה כי תשמש לבניית מבנה ציבור שייתן מענה לתושבי השכונה. לטענת העותרות, במקום לשמש לצורכי הציבור המקומי, אישרו מוסדות התכנון להקים במקום ישיבה ופנימייה המיועדת בעיקר לתלמידי חו"ל.
בעתירה נטען כי ההחלטה התקבלה למרות שמוסדות התכנון עצמם הכירו במחסור החריף במבני ציבור במזרח ירושלים. לפי נתוני עיריית ירושלים, במזרח העיר חסרות כיום כ־2,000 כיתות לימוד, והמדינה עצמה הצהירה בעבר כי אחד החסמים המרכזיים לצמצום הפערים הוא המחסור במגרשים ציבוריים זמינים.
עוד נטען כי חוות דעת מקצועית שהוכנה לבקשת הוועדה המחוזית עבור התוכנית קבעה כי גם בשכונת שייח' ג'ראח קיים מחסור משמעותי במבני ציבור.
לטענת העותרות, דווקא על רקע המחסור החריף במגרשים המיועדים למבני ציבור במזרח ירושלים, אין הצדקה להסב מגרש שיועד לצורכי תושבי האזור לטובת מוסד שאינו נותן מענה לצורכיהם.
בעתירה נטען כי החלטת הוועדה המחוזית סוטה מייעוד הקרקע שנקבע בתוכנית המתאר, אינה מתיישבת עם צורכי הציבור שבשמם יועד המגרש מלכתחילה, ואינה עומדת במבחני הסבירות.
העתירה תוקפת גם את החלטת מוסדות התכנון להאריך את הטיפול בתוכנית, אף שבמשך שנים ארוכות לא קודמה כלל, וטוענת כי הארכה אושרה ללא הנמקה מספקת ובניגוד להוראות הדין.
בבקשה לצו הביניים מבקשות העותרות להבטיח כי עד להכרעה בעתירה לא תפורסם התוכנית למתן תוקף, כדי שלא ייווצר "מעשה עשוי" שיסכל את האפשרות להעניק סעד אפקטיבי אם העתירה תתקבל.
אביב טטרסקי, חוקר בעמותת עיר עמים: "מזה עשרות שנים שעמותות מתנחלים מנסות להשתלט על בתיהן של עשרות משפחות פלסטיניות. פרויקט הישיבה הוא חלק מכלל המהלכים המאיימים על תושבי שייח ג'ראח והוא דוגמה לאופן שבו המדינה פועלת באופן מתואם עם ארגוני מתנחלים ומעבירה לידיהם רכוש פלסטיני בשכונה".





עד מתי?
איזה ניסוח מוטה.. אלה מבנים שאפילו בגצ קבע ששיכים ליהודים.
אבל השמאל, כרגילת ומל בכל מה שמתנגד לישראל ומדינה יהודית, כאילו הם כולם עדיין קומוניסטים בנשמה כמו פעם.
זירבל
עיר עמים לא רלוונטי שטח שייך ליהודים חדשות משמחות.