ספרייה קטנה במרחב הציבורי בשכונת רמות בעיר נותרה בימים האחרונים ללא ספרים כלל, לאחר שלטענת המתנדבים מאות ספרים נלקחו מהמקום לאורך התקופה. הילרי הרצברגר, תושבת השכונה ופעילה חברתית, היא אחת המתנדבות שמפעילות את הפרויקט, וכעת היא מספרת בכאב על התופעה שלדבריה הפכה את הספרייה ממיזם קהילתי פורח למקום שנותר ריק לחלוטין.
הספרייה, הממוקמת בסמוך למינהל הקהילתי, הוקמה לפני כחמש שנים במסגרת פרויקט של ספריות במרחב הציבורי בעיר. הרעיון פשוט: לאפשר לתושבים לקחת ספר, לקרוא, להחזיר ולהחליף ספרים עם אחרים.
אלא שבתקופה האחרונה, לדברי הרצברגר, המדפים התרוקנו לחלוטין. "נותרו אפס ספרים. אין בכלל. רוקנו את הכול, ועכשיו אנחנו ממלאים את זה עוד הפעם", היא מספרת בשיחה עם ״כל העיר״. לדבריה, בעבר נעלמו בעיקר ספרים בעברית, ובהמשך נפגעה גם כמות הספרים באנגלית.
"לקחו מאות ספרים בעברית. הם לא נשארו הרבה זמן כבר מההתחלה, והרמנו ידיים. יש מצלמה על הספרייה, זה בניין של המינהל הקהילתי. לוקחים את זה כדי להשמיד ולהעלים את זה".
לדבריה, בתחילת הדרך התקיימה תופעה של לקיחת ספרים ומכירתם בשווקים שונים. "לפי השיטור הקהילתי, זה לא היה בירושלים, אבל זה נמכר במקומות שונים וזה חמור", היא אומרת. הספרים באנגלית, לדבריה, הצליחו להחזיק מעמד זמן רב יותר, אך לאחרונה גם הם החלו להיעלם.
"רוקנו את הספרים בעברית ובאנגלית לפני שבוע, אבל הסיפור הוא יותר גדול", היא אומרת.
הרצברגר סבורה כי המקרה אינו רק סיפור על ספרים שנעלמים, אלא חלק מתופעה רחבה יותר של פגיעה במרחבים ציבוריים ובפלורליזם בעיר.
״"זה חלק מתופעה אחת, מסיפור הרבה יותר גדול בעיר. הגיע הזמן שכל אחד ירגיש שיש לו מקום בעיר, לא משנה מה האמונות שלו, הגישות שלו. צריכים לחיות אחד ליד השני – תרבויות שונות ואמונות שונות".

מדף הספרים באנגלית ריק (צילום: הילרי הירצברגר)
עוד היא מציינת כי אירועי אלימות ופגיעה במרחבים המזוהים עם קבוצות שונות בעיר מעוררים אצלה חשש עמוק יותר. "אני שומעת על כל האלימות שיש באופן כללי בעיר – פריצה בגלל דגל הלהט"בים ובית הכנסת הרפורמי שהיה בו אלימות וכמובן עם בית הקפה הסימטה שמותקף. זה בלתי סביר מה שקורה פה. הספריות זה רק אלמנט אחד מסיפור הרבה יותר גדול ממה שקורה. אנשים רוצים לגור ולהרגיש טוב, ואנחנו רוצים להיות מוגנים – וזה לא ככה".
בתור פעילה בספרייה הקהילתית, את שומעת על תופעה דומה בשכונות נוספות?
"בהר חומה המתנדב שטיפל בספרייה הקהילתית החליט להפסיק את פעילותו לאחר שהמקום נפגע שוב ושוב והרים ידיים. שברו מנעול, ארון וגניבת ספרים, והוא לא רוצה לטפל בזה יותר. וזה על הגב של התושבים שנהנים מהשירות, אוהבים להתבונן, להסתכל, לקחת ולהחזיר. זה מיעוט של אנשים שלא רוצים שיהיו ספרים במרחב הציבורי".
לא מדובר בהכרח בגניבה לצורך שימוש בספרים. "זה מפריע למישהו? זה ספרים לא מהתרבות שאולי לוקחים אותם והם לא רוצים שיהיו במרחב הציבורי ונגישים לכולם. יש מצלמות רואים מי לקח".
המתנדבים אף בחנו אפשרויות פיזיות להגן על הספרים, אך גם כאן קיימים קשיים. "לצערי אין אפשרות להגן שלא יהיו גניבות של ספרים. יש מצלמה, אבל זה לא מספיק חשבנו לעשות מעין תריס על זה, אבל זה המון כסף".
למרות הכול, הירצברגר לא מתכוונת לוותר. "אני לא מתכוונת לוותר, למרות שיש מקומות נוספים של אנשים שמטפלים בספריות ומתלוננים על הפרעה לזכות לגור בעיר הזאת בכבוד ולקרוא ספרים. אנחנו עם הספר, לא? אז איך עושים את זה?".
הירצברגר טוענת כי האחריות להתמודדות עם התופעה מוטלת גם על הרשויות. "זה נושא שהעירייה צריכה לטפל בזה או המשטרה. אני לא יודעת כמה היא תתאמץ לטפל בזה. זה מורכב. מצד אחד, מותר לקחת ספרים, אבל צריך להחזיר. אני חוששת שזורקים את זה לפח ויש כאלה שלא רוצים שיהיו ספרים נגישים".

מדף הספרים באנגלית ריק (צילום: הילרי הירצברגר)
"זה ונדליזם מכוון של אנשים שלא רוצים שיהיו ספרים במרחב הציבורי. פרויקט יפה כל כך שנפגע כל כך. לצערי, ממה שאני מבינה, זה קורה בעיקר בירושלים".
ובכל זאת, היא מבקשת להמשיך להאמין בכוחה של הקהילה. "זה כואב מאוד לי באופן אישי, אבל אני לא מתכוונת לעזוב את העיר, אבל לצערי אני שומעת על הרבה פלורליסטים שעוזבים את העיר בגלל מה שקורה בה באופן כללי. יש פגיעה בפלורליזם בעיר".





ריני
שפל מאוד
ירושלמית
אני בטוחה שאלה חרדים פרטים או חבדניקים משיחיים
העיר היפה הולכת ונהית שחורה
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
אני לוקח משם ספרים מידי פעם וגם מנדב ספרים לשם. ממש כואב. כנראה זה מפריע למישהו והוא החליט להשמיד את הכל. כואב
מתבוננת
יש פגיעה בפלורליזם, האם ניסיתם לשנות את תוכן הספרייה לפי האיזור או שפשוט ציפיתם שכולם כאחד יהנו מאותם סגנון של ספרים? יכול להיות שיש לכם טעות בגישה.. אם באיזורים חרדיים תשימי ספרים עם תוכן חרדי אין סיבה שיהרסו …ההפך זו תהיה תרומה גדולה לציבור החרדי. חשבתם פעם לנסות להניח תוכן י הסגנון תושבים שבכל איזור?