סצנת חיי הלילה לא קיימת בתרבות החרדית. מעל פני השטח כמובן, כי מתחת לפני השטח היא קיימת. ועוד איך. כל מי שיצא לבלות בשוק בשנים האחרונות או הגיע לראות משחקי כדורגל או כדורסל בפאבים רלוונטים – יכול היה לראות במו עיניו את הסצנה הזו. עשרות בחורי ישיבה שיושבים על בירה, צוחקים ונהנים. במיינסטרים החרדי לא אוהבים את התופעה, אחת הסיבות למאבק כנגד חיי הלילה בשוק קשורה להתהוללות הזו של האברכים הצעירים. אבל כנראה שאין באמת דרך לעצור את התופעה הזו.
לראיה – זה הולך ומתפתח וצומח. והנה, יש אפילו בר אחד בעיר בעל מאפיינים חרדיים שמעוניין לתת מקום ובמה לאנשים מתוך הציבור החרדי לבטא את עצמם מבחינה תרבותית: תכירו את ה"משקה" – אוכל, שירה, כתיבה או כל יצירה אחרת במקום אחד ולכל אחד. זהו יידיש בר או יותר נכון להגות "יידישע בר", שנמצא בסמיכות לשוק מחנה יהודה, בכיכר ולירו, ממש מאחורי תחנת הרכבת הקלה (כשהכתובת הרשמית היא רחוב דוד אבישר 15, אבל הגישה היא דרך רחוב אליהו מני).
בין מאה שערים לקיבוץ
המקום הוקם על ידי יוינע קלפהולץ, איש נעים הליכות ויוצא דופן בסצנה החרדית, רווק שעבר את גיל ה-50, וכפי שאפשר להבין גם הוא כבר לא חי חיים חרדיים במלואם ונמצא על התפר, אבל הוא לא אוהב הגדרות, כהגדרתו. הוא מתגורר כיום בנחלאות, אך במקור נולד במאה שערים. הוא זה שמפעיל את הבר הקסום והפינתי שנותן הצצה לתרבות החרדית שקיימת רק בחדרי חדרים, אבל נותן ביטוי ליוצרים היוצאים מהחברה החרדית.
"מי שרוצה לבוא ולצרוך תרבות בעלת אוריינטציה חרדית יהודית מוזמן אלינו", אומר קלפהולץ בראיון ל"כל העיר", שחזותו הנוכחית לא מעידה כל כך שהוא חי חיים חרדיים ומעיד על עצמו שהוא "קיבוצניק שנולד במאה שערים", "יש לי ולקיבוצניקים מאפיינים דומים וחוטים מקשרים, אבל זה כבר נושא אחר".

בר 'המשקה' (צילום: יוינע קלפהולץ)
ה"משקה", פתוח כחודשיים, אך לפניו הפעילה במקור עמותת "בראת", מרכז תרבות לרוח ויצירה, למוזיקה ואמנות, עבור עוזבי החברה החרדית. קלפהולץ החליט לשלב בין רוח המקור בהשראת "בראת", לבין הרעיון היידיש בר לבין תרבות עבור החוזרים בשאלה. "עד לא מזמן הפעילו את המקום שני אברכים, אבל הם נתקלו בקשיים, אז לקחתי על עצמי את המקום", מציין קלפהולץ שמוסיף לספר על המקום, "המקום כרגע בהרצה, מחר, יום חמישי יתקיים מיני פתיחה ואני מזמין את כולם להגיע בשעות הערב. עד כה יש היענות ממש יפה וכדאי לכל מי שרוצה לחוות את התרבות היהודית עם האורייטציה החרדית להגיע".
למה בעצם הקמת את 'המשקה'?
"כדי לתת גם לחרדים את המקום שבו אחד מבני המשפחה שלא בדיוק הולך בתלם ולא צריך להיתפס על ידי גורמים אחרים כיוצא בשאלה, כי אין דבר כזה מבחינתי. זה מקום שנותן לכל אחד לבטא את עצמו מבלי שהוא ירגיש רע עצמו והוא יפגוש עוד דומים לו. אני קורא לזה הורדת החומות הוירטואלים מבלי להיכנס להגדרות כמו 'יוצא' או 'נכנס', אני רוצה להוריד את התגיות האלה. המקום במקורו לא דתי שהוקם על ידי עמותת 'בראת' ונועד להורדת החומות ואני ממשיך את הרוח הזאת ומשלב את זה עם בר שיש לו טאץ' יידישאי. יש כאן נגנים, משוררים, כותבים או כאלה שמבשלים – תרבות שכל אחד לוקח את זה למקום שלו".

יוינע קלפהולץ (צילום: אלבום פרטי)
איזה סוג של אנשים מגיעים לבר?
"כולם. אני לא אוהב את המונח ציבור חרדי, יש חרדים שמגיעים כל אחד לפי הגדרתו, גם כאלה הארד קור מתולדות אהרון וגם דתיים, חילוניים ותיירים מגיעים. יש היענות מאוד יפה מכל הקצוות. בשבוע שעבר למשל, הייתה קבוצה מרעננה של חילוניים, כולל אחד מבכירי המפלגות הליברליות באופוזיציה. הם מאוד נהנו מהתרבות שהוא האוכל והמוזיקה. הגיעו אלינו גם תיירים מגרמניה שהגיעו לבר וממש מתעניינים בתרבות שלנו, אני דובר השפה הגרמנית אז הם הרגישו בנוח גם עם התרבות החרדית והיו בהלם מהתחושה שגוי מדבר את השפה שלהם ומבין אותם, והאווירה הייתה ממש טובה".
מה מצפה למי שמגיע?
"מבחינת מוזיקה, זה בר שמשלב את העולם החרדי עם מוזיקה חסידית בסגנון מודרני. למשל, יש בימי חמישי באחת בלילה די ג'יי ד'קדושא, ממש באווירת מועדונים. יש לנו גם לקהות, ערבי שירה בסגנון חרדי. לגבי הקולינריה, גם זה מבוסס על העולם החרדי. תוכלו לפגוש פה אוכל מאוד בוטיקי, מאוד ייחודי בטעמים עם דגש על אוכל יהודי-ירושלמי, טעמים שונים בסגנון ספרדי או אשכנזי שנחצבו באבני העיר העתיקה. אוכל כמו קוגל ירושלמי, צ'ולנט, יאפצ'ק (תפוח אדמה עם בשר) שהוא מאוד ייחודי וטעים. מחר, חמישי, האורחים יוכלו לטעום את הצ'ולנט שאני הכנתי. יש כמובן בר אלכוהול וקוקטיילים".

יוינע קלפהולץ כתלמיד ישיבה (צילום: אלבום פרטי)
קלפהולץ מוסיף לספר על הבר הייחודי ואף מוסיף אנקדוטה מפתיעה: "האינטרקציה בין האנשים היא מעניינת – אנשים מגיעים ממקום שונה, בר שבסוף בא להדגיש את המאחד ולא המפריד. נטול פוליטיקה. תוכלו למצוא כאן גם זוגות חרדיים אפילו מתולדות אהרון שיכולים ממש לשבת ולהיות ביחד. כל אחד במדד שלו עם אלוקיו. יש לנו קונספט שיכול להכיל ולתת במה לכולם – פאן, תרבות וכיף גם לאנשים חילוניים שמרגישים טוב במקום ולא מרגישים שהם בבני ברק או במאה שערים, על אף שהוא על קו התפר. החילוני, והחרדי מגיעים למקום אחד – הכי חשוב – שהלבבות מתאחדים. הרעיון הוא שכל אחד עם הזהות של עצמו בלי שפיטה ומחברים צלילים וטעימים וזה יוצא נפלא".
קלפהולץ רוצה להרחיב את הפעילות של הבר, שכיום פתוח רק בימי חמישי בערב, אבל בקרוב גם יפתח במוצאי שבת וביום שלישי. מה לגבי שבת? תופתעו, המקום פתוח גם כן, ושומר כמובן כשרות ושבת ויוינע מסביר: "בשבת יש לנו חבילת שבת חווייתית, כולל להקה ווקאלית של שירי שבת. האוכל על פלטה, שמירה כהליכתה עם הכשר של העדה החרדית. נותנים חוויה באשר היא ומשלמים לפני כניסת בשבת".
אור
לפי ההיסטוריה של המקום ומקריאה בין השורות- נראה שזה מקום שבא לחלן חרדים בצורה מאוד מתוחכמת כמיטב המסורת הפרוגרסיבית-קומוניסטית שהתמחתה בהינדוס תודעה מתקדם.
איכס.
הלוואי שזה היה סתם מקום חביב עם קונספט מעניין. הלוואי.