סטיקר "אסור לצפור" (צילום: באדיבות ירושלים שקטה)
סטיקר "אסור לצפור" (צילום: באדיבות 'ירושלים שקטה')

נהגים שימו לב – הטכנולוגיה שעשויה לתת לכם קנס של 1,000 שקל מגיעה לירושלים

טכנולוגיה חדשה שהחלה לפעול בערים אחרות בישראל, תוכל לזהות נהגים הגורמים לרעש חריג, כולל זיהוי צפירות ורעש מאגזוזים דמוי יירי עד לקבלת הקנסות. בירושלים עדיין לא הותקנו המערכות למרות החלטה עקרונית ליישמה

פורסם בתאריך: 7.2.25 10:12

המאבק של ארגונים חברתיים בישראל כנגד הפחתת רעשים במגח הציבורי, נושא פרי עם הגעתה של טכנולוגיה חדישה שמזהה רעשים חריגים הבוקעים מכלי רכב על כל סוגיהם. המערכות משתמשות במיקרופונים אקוסטיים ובאלגוריתמים מתקדמים כדי להבחין בין רעשי רקע לבין רעשי צפירות, אגזוזים לא חוקיים, או מוזיקה חזקה מכלי רכב (או מבתים פרטיים ובתי עסק). הן מסוגלות לבודד את הרכב המפר גם במצבים מורכבים, כמו מספר כלי רכב בסמיכות. כך למשל, המערכת תוכל לזהות אופנוע רועש בין שניים אחרים במרחק 4 מטר, או רכב שגורם לרעש בלילה לצד רכבים אחרים בנתיבים סמוכים.

ואיך עובדת האכיפה? המערכות מצלמות את לוחית הרישוי (ביום ובלילה) ומקליטות את הרעש. הנתונים עוברים לפקח אנושי שמאשר את הדוח לפני שליחתו לבעל הרכב.

ומה המצב בירושלים? ובכן, בירושלים הנושא קצת מורכב. למעשה, יש כבר תקנת עזר עירונית שאמורה לאכוף, אך בפועל לא הותקנו בעיר כלל מצלמות מתקדמות שיכולות לעזור ולמנוע את הרעשים שלפי מחקרים שונים גם גורמים לבעיות בריאותיות.

"בירושלים אין אכיפה וכתוצאה מכך אין מניעה של רעשים חריגים, למרות שיש חוק עזר עירוני בעניין", כך אומרת הפעילה החברתית ומייסדת ארגון "ירושלים שקטה", פרופ', חמוטל בר יוסף בשיחה עם "כל העיר".

בר יוסף מוסיפה ואומרת כי, "חשוב לציין שיש החלטה עקרונית של עיריית ירושלים להציב מצלמות אקוסטיות שיכולות לזהות רעשים חריגים ולבצע אכיפה, אך היא לא מבצעת וההסברים שלה קשורים בעיקר על כך שלא הוחלט על תקציב העירייה. אבל זה מצב אבסורדי, כי יש תמיכה ומימון של הפרוייקט על ידי המשרד לאיכות הסביבה, בדיוק כפי שמתקיים כבר בערים אחרות. חשוב לומר, זה לא רק רעשים מצפירות או מרכבים, מדובר בטכנולוגיה שתוכל לזהות ווליום מוגבר ממוזיקת רחוב, בתי עסק ועוד".

בר יוסף מספרת איך החלה לפעול בנושא שמטריד אותה ותושבים רבים. "שם הארגון הוא 'ירושלים שקטה' וכשמה כן היא, ואני מייצגת תושבים רבים ומשמשת כקולם במאבק מול העירייה ומשרדי הממשלה. אנחנו פועלים רק בירושלים, ובזמן שבערים אחרות כבר פועלים ואף נהנים מאיכפת הרעשים המזיקים, אנחנו כארגון משפיעים ככל האפשר. כך למשל בנושא חוק העזר העירוני שקיים למניעת רעשי צפירות ללא סכנה. יש חשיבות לקמפיין הסברתי בנושא, לפני שנה שוחחתי עם רועי גוטליב, המומנה על מניעת רעש וקרינה במשרד לאיכות הסביבה שתפקידה למנוע רעש והדגשתי את זה בפניו. אנחנו ממשיכים במאבק עד שנצליח במשימתנו לאכוף את הרעשים".

 

 

עד כמה מוסכן בריאותית רעש חריג וחזק?
"יש מחקרים שהראו שמדובר בנזק פיזית ובריאותי ממשי ולפגיעות גופניות, כולל בילדים הנגרם על ידי רעש חזק וחריג. רעש חזק פוגע באיכות החיים, בדיוק כפי שלא ידענו כשהייתי צעירה שעישון פאסיבי מזיק, כך גם רעש. אגב, צפירות של מכוניות ללא סכנה זו עבירה בנוסף לנזק הבריאותי שזה גורם. זה לטובת הנהגים והתושבים ככלל, כי אף אחד לא צריך לסבול מצפירות מיותרות כי הנהג כועס על נהג רכב אחר או שרכב ל' נוסע בצורה איטית. רעשים חזקים באופן כללי מהווים פגיעה וצריך לעורר את הציבור ולכן אני תומכת ופועל לקמפיין הסברה, כולל הפצת 5,000 סטיקרים, שללא קשר לטכנולוגיות או תקנות, אמור לפחות לצמצם ולמזער נזקים".

חבר מועצת העירייה יונתן פלג (האיחוד הירושלמי), מחזיק תיק איכות הסביבה, מציין מנגד: "ירושלים לעולם לא תהיה שקטה, אבל היא בהחלט צריכה להיות שקטה יותר. נכנסתי למועצת העיר ולתפקיד מחזיק תיק איכות הסביבה מטעם ׳האיחוד הירושלמי׳ לפני פחות משנה, והפגישה הראשונה שלי מחוץ לעירייה – היתה עם פרופ׳ בר-יוסף. המסירוּת שלה לקידום התחום ראויה להערכה. למרות שיש עוד הרבה לעשות ולהתקדם, חשוב להכיר בכך שתחום צמצום מפגעי הרעש זוכה ליחס והתקדמות חסרי תקדים.

"רק בשנה החולפת: עיריית ירושלים זכתה בקול קורא להצבת מערכות אכיפה אקוסטיות, משטרת ישראל הסכימה לצאת למבצע מיוחד במסגרתו הורדו מהכביש עשרות כלי רכב בהם בוצעו שינויים שגרמו לרעשים חריגים ומטרידים, נחקק חוק עזר עירוני שמאפשר לפקחים לבצע אכיפה נגד צפירות רכבים מיותרות, ואני מקווה שלבקשתי בקרוב נראה תמרורי ״הצפירה אסורה״ גם במקומות בהם לא יוצבו מערכות אכיפה אקוסטיות. זאת, בנוסף לשני קמפיינים ציבוריים רלוונטיים לתחום הרעש – עליהם כבר קיבלתי את הסכמת ראש העיר. יש לציין שכל הפעילות החשובה לצמצום מפגעי ונזקי הרעש – נעשית בתת-תקצוב ניכר, ויש רק תקן אחד ויחיד ליועץ אקוסטי – בעיר של למעלה ממיליון תושבים, עם עסקים רבים, אתרי בנייה ופיתוח מאסיביים, ותחבורה ענפה. אני מקווה ומאמין שבתקציב לשנת 2025 יסכים ראש העיר להוסיף תקן הכרחי ליועץ נוסף, כדי שבתחום תהיה עוד התקדמות – ולא נסיגה".

 

תגובות

5 תגובות
5 תגובות
  1. כותרת אלטרנטיבית

    "תושבים שימו לב! הטכנולוגיה שתמנע רעשים חריגים ותעניש נהגים חסרי התחשבות על צפירות בלתי מתחשבות בשעות הלילה וגסות רוח כללית בכבישים מגיעה לעירנו!".

    יאללה, בהצלחה.

  2. רוני

    מעניין אם מסגדים יקבלו דו"חות.
    בעצם לא מעניין כי בטוח שלא יקבלו, הם חסינים.
    מי אמר אפרטהייד ולא קיבל.

  3. הירש

    הצעה, רכב שעושה רעשי יריות ואגזוז פתוח בכוונה ,, לגרוס בכיכר העיר ! לא צריך בתי-משפט ועוכרי דין !! וזהו!

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר