"סופת העשור", "גל קור שלא נראה שנים", דיבורים על מודלים, סערה ברשתות החברתיות ואינספור תחזיות. כמעט כל העולם דיבר והתדיין בשבוע האחרון בשאלה – שלג בירושלים, כן או לא?
הבקרים החלו עם עשרות תחזיות ברשתות החברתיות ובשעות הערב סוכמו התחזיות השונות. כולם הפכו למומחים, הדיונים על "המודלים" וההסברים על השוני ביניהם הצליחו להצחיק, אבל בעיקר זרעו בלבול. הגופים השונים במדינה ובעירייה הצטרפו גם הם לחגיגה – תחילה – ניתן שם למערכת החורפית הקרוב – קורל. אחר כך החלה ההיערכות – פעם כוחות ההצלה, פעם ההיערכות של חברת החשמל, ביום אחר הגיעו עדכונים מתאגיד המים הגיחון וביום רביעי – הפוטו-אפ המסורתי של ראש העיר עם כלי הצמ"ה שעומדים מוכנים כדי לתת מענה. שלא לדבר על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנת חדרי אירוע בירושלים (ובאזור הצפון) לקראת השלג (מעניין אם היו גם אופציות ביטול?).
אז מה השורה התחתונה? צריך להודות ולומר – אין שורה תחתונה, כי אם יש לקח שנלמד מהשבוע האחרון הוא שהתחזית – כשמה כן היא – תחזית בלבד, והיא משתנה כמו הדחיות והאיחורים בהפעלת הארכות הרכבת הקלה להדסה עין כרם ולנוה יעקב. המודלים מתכנסים, המודלים לא מתכנסים, האמריקאי מדבר על שלג עוצמתי ואילו האירופאי פחות וכן הלאה והלאה-והלאה.
אז מה התחזית? אם יש משהו שכולם מיישרים קו לגביו הוא בכך שגל הקור יחל ביום שבת (ולא ביום חמישי, כפי שדובר בהתחלה). השיא צפוי להיות בלילה שבין ראשון לשני, בואכה יום שני. ומה השיא המדובר של "סערת העשור" ו-"גל הקור האימתני"? משהו כמו 24 שעות של טמפרטורות שעשויה להגיע למינוס מעלה.
כשהקור מגיע – המשקעים נעלמים
"מי שמצפה לשלג שיערם לגובה של 10 ס"מ יתאכזב, כלל יפה עובד במערכת הזאת – כשהקור מגיע המשקעים נעלמים", מבהיר החזאי בועז נחמיה, מייסד אתר "ירושמיים – עדכוני מזג האוויר בזמן אמת", אבל משאיר פתח לתקווה לבנה בכל זאת: "ביום שני עדיין הכל פתוח, אבל בכל מקרה זה לא יהיה יותר משכבה דקה של סנטימטר אחד או שניים. קשה עדיין לדעת מהיכן יעבור הענן ומעל איזה שכנות, יכול להיות שהוא גם יחלוף קרוב לירושלים, נניח באיזור גוש עציון. מדובר על לא יותר מרסיסי עננים, אין לי בשורות טובות לחובבי השלג, אפשר להשאיר את הגזרים בסופר".
בשירות המטארולוגי הישראלי מציינים כי "קורל תתחיל להשפיע עלינו החל ממוצאי שבת ותישאר איתנו בימים ראשון ושני. גל הקור ילווה בטמפרטורות נמוכות במיוחד באזורי ההרים, אך לא צפוי להיות מלווה בכמויות משקעים גדולות".
עוד הוסיפו בשירות המטאורולוגי: "היערמות שלגים דורשת סינכרון בין קור למשקעים, ונראה שבשיא הקור של "קורל" כמויות המשקעים יהיו קטנות מאוד, במיוחד ביום ראשון. ולכן, כפי שמסתמן כרגע, הסיכוי להצטברות של שלג על הקרקע, ובמיוחד כזה המשבש את החיים, נמוך. נוסיף ולעדכן כאן על כל התפתחות ושינוי בתחזית".
"אי הוודאות קיימת תמיד בתחזית מזג האוויר", נכתב באתר 'ירושמיים'. "תלוי עד איזו רמה. תחזית ליום פחות רגיש ניתן לתת ל-6 ימים מראש. לאנשים לא אכפת אם יירד גשם ב-10 מעלות או ב-9 מעלות. לימים רגישים שחשובים בהם התזמון, הסנכרון, התצורה והמעלות ממד אי הוודאות עולה וההתכנסות של התרחישים לאחד מתרחשת מאוחר יותר".
מה שאומר – שרק במוצאי שבת ניתן יהיה לדעת האם גל הקור הנוכחי (קורל אם תרצו) יביא איתו שלג, שגם ייערם על הקרקע.
"הקור המרכזי יחל משני בבוקר עד הצהריים ויגיע גם לערב, הבעיה היא שאין רציפות משקעים ובשביל שיוותר שלג צריך בנוסף לטמפרטורות נמוכות, גם לרצף משקעים", מסכם נחמיה. "בנוסף, אין מספיק קור בשכבות הגבוהות של האטמוספירה, אין תמיכה של הרום וזה אומר שאין שלג כבד ולכל היותר כפי שכבר ציינתי יהיה שלג קל מאוד. לא יהיה אירוע לא גדול, במקרה הטוב שכבה דקה שתוכל להצטלם יפה, אבל היא תיעלם מהר מאוד, ואין חשש לחסימת צירים. זה יהיה סוג של שלג אבקתי, ייתכן שלא נצליח לזהות ויהיה בצירוף של גשם ולפרקי זמן מוגבלים וקצרים. זוג של שלג שאולי לא יערם על העצים".
היה בתחילת השבוע הייפ סביב הסיכוי לשלג משמעותי בירושלים וזה נמוג. מדוע?
"היה פוטנציאל למערכת הזאת לעשות דברים, מדובר על שישה ימים של פוטנציאל לעשות 'חסימת אומגה', שידוע בתור משהו שאפשר להנות ממנו במיוחד מי שנמצא בצד הטוב – ואז אפשר לקבל כמות נאה של שלגים, אבל הדימוי שלי לזה הוא "כמו להחמיץ מול שער ריק". זו היתה מערכת עם פוטנציאל רב, אבל יש כל כך הרבה משתנים ואסור לצאת בהצהרות, מי שכן עשה את זה טעה, וזה היה יותר כנראה רצונות ובכל מקרה אם ירד זה בעיקר בשכונות הגבוהות וכאמור לא משמעותי מאוד. בסוף הדברים מאוד ברורים, צריך קור ומשקעים, קור יש – משקעים אין במערכת הזאת".
אבי
ממרום גילי כירושלמי מלידה כילדים היינו הולכים לישון וקמים בבוקר לשלג מבלי כל הטמטום של הרשתות החברתיות והמדיה שרוצים למלא רטינג ומשגיעים את האזרחים