סקר חדש של עמותת אור ירוק לרגל חג פורים חושף, כי 46 אחוז מהנהגים הודו, כי נהגו אחרי ששתו אלכוהול בשנה האחרונה. בסקר דומה שנערך בשנת 2022, הודו 40 אחוז, כי נהגו אחרי ששתו אלכוהול – עלייה של 6 אחוז.
כאשר נשאלו הנהגים מהם ההסברים לנהיגה לאחר שתית אלכוהול: 11 אחוז טענו כי הם נוסעים בזהירות רבה, ומספר דומה של נשאלים טענו כי הם מאמינים שהאלכוהול לא משפיע עליהם. 5 אחוז טענו כי אין מישהו אחר שיכול לנהוג במקומם, והשאר דיווחו כי הם נוקטים בזהירות רבה, שותים קפה, מים ורק אז יוצאים לדרך או שהם שותים מעט.
בירושלים והסביבה, הנתון גבוה מעט מהנתון הארצי. כך על פי הסקר, 48 אחוז מתושבי ירושלים והסביבה הודו ששתו אלכוהול לפחות פעם אחת בשנה האחרונה ולאחר מכן נהגו, 24 אחוז עשו זאת יותר מפעם אחת.
בין התירוצים שסיפקו תושבי ירושלים: האלכוהול לא משפיע עליי, אני נוסע בזהירות רבה לאחר ששתיתי, אני נוקט באמצעי זהירות – שותה קפה, מים ורק אז יוצא לדרך, אין מישהו אחר שיכול לנהוג, ועוד.
כאשר בוחנים כמה תושבי ירושלים והסביבה נסעו בשנה האחרונה עם נהג ששתה אלכוהול, המספר כבר גבוה יותר: 59 אחוז מהנשאלים הודו כי נסעו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה עם נהג ששתה אלכוהול.
האלכוהול משפיע כבר מהטיפה הראשונה, כאשר נשאלו הנהגים הירושלמים כמה זמן לאחר שתיית האלכוהול, הם מרגישים כשירים לנהיגה, 8 אחוז השיבו, כי הם חוזרים לנהוג באופן מיידי ועד שעה. 10 אחוז טענו כי הם חוזרים לנהוג לאחר שעה, ו-51 אחוז טענו כי הם חוזרים לנהוג אחרי שעתיים.
מנכ"ל עמותת אור ירוק, עו"ד יניב יעקב: "תוצאות הסקר מדאיגות. נהגים שותים אלכוהול ולא מפחדים לעלות על ההגה מיד לאחר מכן, כי הם מבינים שהסיכוי שייתפסו קטן מאוד. חג פורים עם שלל המסיבות הנלוות אליו הוא זמן טוב לקיים מבצע אכיפה גדול כדי ליצור הרתעה והבנה בקרב הציבור, כי מי שישתה אלכוהול וינהג, ייתפס וייענש בחומרה. ההרתעה תמנע מנהגים לשתות אלכוהול, לעלות על ההגה ולסכן את החיים של כולנו. לצד זאת, יש לבצע אכיפה קפדנית חסרת פשרות לכל אורך השנה ולא רק באירועים מיוחדים. מדינת ישראל הפקירה בשנים האחרונות את משטרת התנועה כאשר חסרים מאות שוטרים וחסרות מאות ניידות. הדרך לצמצם את מספר הנהגים השיכורים בכביש היא באמצעות חיזוק והעצמת אגף התנועה והנוכחות בכבישים, העלאת המודעות לסכנות שבנהיגה בשכרות והחמרת הענישה על ידי בתי המשפט, לכל אורך השנה".
פח
משט-רע