לקראת כאוס תחבורתי בירושלים: את המשפט הזה כולם שיננו ואמרו בחודשים האחרונים. ההשבתה החלקית של הרכבת הקלה, העובדה שהיא לא תפעל מהמתחנה המרכזית ועד לגבעת המבתר, היא בהחלט בשורה קשה עבור רבבות הנוסעים והנוסעות מדי יום ברכבת (ההערכות הן בין 160,000 ל-190,000 נסיעות יומיות). וההשבתה החלקית הזו כבר כאן.
היום, רביעי, החלה ההשבתה – הרכבת תיסע במסלול חלקי ומקוצר בשני מקטעים – מנוה יעקב ועד הגבעה הצרפתית בצפון ירושלים, ומהדסה עין כרם ועד לתחנה המרכזית בדרום מערב העיר. ב-14 השבועות הקרובים לא יתקיים שירות בין התחנה המרכזית לגבעת המבתר. 9 תחנות יושבתו – בהן התחנות אולי העמוסות והמשמעותיות ביותר לאורך התוואי – שוק מחנה יהודה והתחנות של מרכז ירושלים. האתגר יהיה לא פשוט, שלא לומר קשה. אפילו קשה מאוד.
אבל צריך להבין ולזכור כמה דברים – האחד, זו המציאות ואיתה צריך להתמודד. ההשבתה, עם כל הקושי שהיא תייצר פה עד ספטמבר, היא הכרחית לטובת התחלת חיבור רשת הרכבות הקלות בירושלים. אולי קצת קשה להבין כעת – אבל המשמעות של חיבור מסילות הקו האדום הקיים והקו הירוק העתידי הן סופר משמעותיות וחשובות בעיקר עבור משתמשי התחבורה הציבורית בעיר. הן יחברו נקודות נוספות בירושלים לתחבורה ציבורית איכותית וטובה – ורק יובהר, אין הכוונה לשירות של החודשים האחרונים, שהיה מתחת לכל ביקורת.
בנוסף, במסגרת ההשבתה יבוצעו עבודות לכל אורך המקטע שיושבת – כשפרט לחיבור צמתים מסילתיים בנורדאו ובגבעת המבתר – יוקמו עוד שלושה מפלגים לאורך התוואי על רחוב יפו – בטורים, בדוידקה ובכיכר ספרא. המשמעות של המפלגים הללו היא סופר חשובה לנסיעות העתידיות ברכבת הקלה – הן בקו האדום והן בקו הירוק. למה? בפשטות – בכל תקלה שתהיה, בכל חפץ חשוד, המקטע שייסגר לתנועה יהיה מצומצם וקטן יותר. לא עוד סגירות מהתחנה המרכזית ועד שער שכם, אלא סגירת תחנות בודדות יותר. בחודשים האחרונים במיוחד כל הנוסעים והנוסעות ברכבת הרגישו את החוויה האיומה של התקלות על בשרם. העבודות הללו עשויות לפתור חלק מהבעיות בעתיד.
בנוסף, ישנה גם הבטחה – וברור שהבטחות הן רק מילים וצריך עוד לראות ביצוע בשטח – שאחרי סיום העבודות חלק גדול מהתקלות של החודשים האחרונים ייעלמו. המערכות כבר יהיו מסונכרנות יותר, הרכבות משופשפות יותר ואולי – רק אולי – כולם יקבלו חווית נסיעה טובה יותר מהרכבת הקלה.
החלופות
אבל עם כל הכבוד לעתיד – ההווה הוא שמעניין, ועוד יותר מכך הסוגייה – איך מתמודדים עם ההשבתה החלקית של הרכבת הקלה. כאמור, קל לא יהיה – אפילו קשה – אבל איך אומר הפתגם הידוע – 'עברנו את פרעה, נעבור גם את זה'. איך? עם הרבה סבלנות ובעזרת חלופות התחבורה הציבורית שמוצעות.
ב-14 השבועות הקרובים הרכבת, כאמור, תפעל בין נוה יעקב לגבעת המבתר ובין הדסה עין כרם לתחנה המרכזית בלבד.
התחנות הסגורות זמנית: גבעת התחמושת, שמעון הצדיק, שבטי ישראל, שער שכם, העירייה, יפו מרכז, הדוידקה, מחנה יהודה, הטורים.
בעיה קשה אחרת – במקטע הדרום מערבי – בין הדסה עין כרם לתחנה המרכזית – יפעל רק קרון אחד בכל רכבת, בגלל עניינים טכניים ומחסור במקום להחלפת מסילות בסמוך לצומת נורדאו.
הבשורה האמיתית מהימים האחרונים – כל הגורמים פועלים כדי שהתדירות במקטע המדובר תהיה נמוכה יותר מ-6 דקות. הבוקר, רביעי, כבר אפשר היה לראות שהרכבת אכן מגיע כל 4-3 דקות, ואם כך יימשכו הנסיעות – הרי שמדובר על בשורה חשובה וטובה מאוד לנוסעים ולנוסעות.
לאורך המקטע בו לא תופעל הרכבת, יופעלו ארבעה קווי שאטל ייעודיים חינמיים:
– קו 500 מגבעת המבתר למרכז העיר
– קו 501 מגבעת התחמושת לתחנה המרכזית
– קו 502 מהתחנה המרכזית לעירייה
– קו 503 מגבעת המבתר לעירייה
בנוסף, קווי אוטובוס קיימים בצפון העיר יתוגברו וקווים בדרום מערב העיר – יוארכו עד לתחנה המרכזית ולשוק. במקטע הצפוני, בנוסף לפעילות הרכבת מנווה יעקב עד גבעת המבתר, יתוגברו תדירויות קווי התחבורה הציבורית הקיימים: 22, 25, 49, 65, 66 ,540, 541, ו-274. במקטע הדרום מערבי, הרכבת הקלה תהיה פעילה בין הדסה עין כרם לתחנה המרכזית באמצעות קרון בודד. במקביל, מסלולי קווי התחבורה הציבורית משכונות דרום מערב העיר שמספרם 29,27,24,21 ו–20 יוארכו כך שיגיעו עד לתחנה המרכזית ולשוק.
בנוסף, במסגרת המערך המקיף, יתוגבר מערך האופניים הקיים של ירופאן ויוקמו 3 עמדות חדשות לאורך קו הרכבת הקלה. בחודשי ההשבתה ניתן ליהנות ממנוי תלת חודשי ב'ירופאן' בחינם (שווי ההטבה – 99 שקלים).
המנוי מציע למעשה הנחה משמעותית בשכירת אופניים ברחבי העיר.
– שחרור אופניים – 2 שקלים בלבד (במקום 5 שקלים)
– דקת רכיבה באופניים רגילים – 10 אג' בלבד (במקום 25 אג')
– דקת רכיבה באופניים חשמליים – 30 אג' בלבד (במקום 75 אג')
כמו כן, ישנה הבנה שהמשטרה לא תיתן דוחות לרוכבי אופניים על תוואי מסילת הרכבת ברחוב יפו, זאת בניגוד להתנהלות בחודשים האחרונים. יחד עם זאת – כדאי לזכור שרכבי משטרה עדיין ייסעו על תוואי המסילה ברחוב יפו – כך שמומלץ מאוד להיזהר ברכיבה.
במהלך תקופות העבודות, תתגבר עיריית ירושלים את אירועי הציבור והתרבות בנקודות שיהיו נגישות באמצעות תחבורה ציבורית ומעבר להולכי רגל.
בימים האחרונים – באיחור מעצבן ומקומם – נתלו בתחנות הרכבת ובתחנות האוטובוס הרבה מאוד שלטי הסבר. מבט עליהם עשוי להפוך את מציאת החלופות לקל יותר. בנוסף, גם כן באיחור משמעותי ומעצבן ומקומם – ישנם דיילים ונציגי שירות הפרוסים ברחבי העיר שאמורים לסייע לנוסעים ולנוסעות לאחר את החלופות הטובות ביותר עבורם.
נכון – הדברים הללו היו צריכים להיעשות קודם – הרבה קודם – אבל מדובר על שירות שבהחלט יכול להפוך את הימים הקרובים לקלים יותר.
פרטים נוספים על חלופות תחבורה כאן >> https://www.jerusalem.muni.il/he/residents/short-service/.

שלטי הסבר לחלופות התחב"צ בדרום מערב העיר

שלטי הסבר לחלופות התחב"צ
די נו
איזה הצלחה? כבר היום אוטובוסים לא הגיעו
מי שיכל לא נסע בכלל בתחבצ היום
פשוט לא נכון
במקום להתייעץ עם התושבים שמשתמשים ברכבת הקלה שעכשיו מושבתת לארבעה חודשים לפחות מתכננים על המחשב פתרונות שלא עוזרים לתקופה הזו של ההשבתה.
כך לדוגמא מהגבעה הצרפתית ניתן היה קודם לנסוע בקו אחד של הרכבת הקלה מצומת הגבעה הצרפתית/תחנת גבעת המבתר עד להדסה עין כרם.
כעת זה דורש שלושה אוטובוסים עם החלפות בין הקווים אם הולכים לפי הפתרון של העיריה הרשות הארצית לתחבורה ציבורית/משרד התחבורה ועירית ירושלים.
לא צריך להרחיב שזה ממש לא פתרון וזה לוקח בדרך הזו בין שעה וחצי לשנתיים לפחות לכל כיוון עם המתנות כל פעם לאוטובוס בתקווה שיגיע בזמן ושיהיה מקום עליו.
פתרון פשוט ומתבקש הוא להשתמש בקו הקיים מהגבעה הצרפתית לעין כרם שעובר דרך כל מרכז העיר ודרומה ולתגבר אותו. היום הקו בתדירות רק של פעמיים בשעה בשעות העומס בבוקר ואחרי הצהריים ואין מקום לעלות עליו.
פתרון כל כך פשוט כל כך זול, פשוט תקשיבו לתושבים.
צרויה
האם אפשר להעלות לדיון הציבורי את עניין החריקות שמהוות מפגע סביבתי בלתי נסבל לאורך ציר הנריטה סולד לאחר הארכת הקו להדסה
דוד
האם יתייחסו כלל לבעיית העומס בקרונות והעובדה, בשל תכנון לקוי, שאין מספיק מקומות ישיבה ברכבת?
אסי
יימח שמכם וזכרכם על הנזק שאתם גורמים לאנשים פשוטים
רכבת תקלה
אני חיכיתי היום מהר הרצל למרכזית
וחזור ממרכזית להר הרצל יותר מחצי שעה כל צד הזייה!!!
לא שיפור ולא נעליים אוכלי חינם
שמואל
האוטובוסים מופנים לבסוף לרחוב אגריפס. כאן התקלה הגדולה , הכל פשוט עומד..אין סיכוי ברחובות צרים כאלו יכילו כמות כזו של תחבורה..זה לוקח זמן ארוך ומרגיז .החלופות ממש לא עובדות
עדי
קו 66 לא מתוגבר ולא רק זה גם אלו שאמורים להגיע לפי הלוח זמנים לא מגיעים בכלל. החץ מהבהב אבל לא מגיע אף 66 ולא 66א. מתייבשים 40 -50 דקות בתחנה. למה?
קינג
לא לשכוח שעוד שנה הקו יושבת שוב בשביל חיבור המסילות של הקו הכחול בצומת של קינג גורג