רשת האוטובוסים בעיר ירושלים היא אחת מהרשתות הגדולות במדינת ישראל, הנותנת מענה לכמיליון מתושבי העיר, מבקרים, תיירים ותושבי חוץ. בארבע השנים האחרונות חלה עלייה של כ-70 אחוז בהיקף השירות, וכיום המספרים מדברים על כ-11 אלף נסיעות אוטובוס יומיות וכ-600 אלף נסיעות ביום. כמות הנסיעות ברכבת הקלה (הרק"ל) בקו האדום עומדת על כ-180 אלף נסיעות ביום.
"רשת האוטובוסים בירושלים נמצאת בהתפתחות מתמדת", מסביר ערן רביד, סמנכ"ל תכנון אסטרטגי. "המטרה שלנו היא לספק לעיר ירושלים, שהיא עיר מאתגרת מבחינה גאוגרפית, את השירות הטוב, היעיל, המהיר והאמין ביותר. עיקר השיפורים הם ברשת הקווים במערב ירושלים, אך השיפור נועד לשרת גם את תושבי מזרח ירושלים לאור הממשקים המשותפים".
כדי להבין את התהליך שהרשת עברה, יש לחזור ליולי 2021 – עד אז פעלה בעיר חברת אוטובוסים אחת באשכול יחיד. באותה שנה החליטו במשרד התחבורה, להוסיף שני מפעילים נוספים, מתוך מטרה לשפר את השירות לטובת קהל הנוסעים, וכן לייצר תחרות בין המפעילים. "השיפור כלל, מעבר להוספת קווים חדשים,בדגש על קווים עם מסלולים ישירים ומהירים, ותוספת תדירות לקווים קיימים,– וזהו תהליך שבעתיד רק יילך ויגדל", מסביר רביד.

מסוף וחניון חנה וסע הר הרצל (צילום: צוות תכנית אב לתחבורה ירושלים)
חושבים רחב: קווים שחוצים את העיר
על אילו נקודות מושם דגש בתכנון?
רביד: "אחד הדברים שזיהינו הוא שירושלים, כמו ערים רבות בעולם, פועלת על בסיס רשת רדיאלית, כלומר: רוב הקווים מכוונים למרכז העיר. נוסעים שמעוניינים לחצות את העיר לרוחב – למשל מתלפיות מזרח לעמק רפאים, קטמון או בית החולים שערי צדק – היו חייבים לעבור דרך מרכז העיר, וזמני הנסיעה היו ארוכים. לכן, פתחנו קווים חוצי עיר – קווי רוחב – שמטרתם לקצר זמני נסיעה ולייצר שירות אטרקטיבי בין מוקדי ביקוש, מבלי להצטרך לעבור במרכז. דוגמה לכך היא קו 91, קו חדש ומאוד מוצלח שמסיע כ-6,000 נוסעים ביום".
קישור לאזורי תעסוקה
דגש נוסף בתכנון הוא הנגשת אזורי תעסוקה. "זיהינו שחסר שירות למוקדי תעשייה בעיר כמו הר חוצבים, גבעת שאול, אזור התעשייה תלפיות ומלחה ממגוון שכונות ואזורים בעיר", אומר רביד. "לכן יצרנו קווים ממוקדים שמחברים בין השכונות לבין אזורי התעסוקה".
עוד היבט שעמד לנגד עיני המתכננים הוא השירות המהיר, במיוחד לאור העובדה שרוב השירות עובר דרך מרכז העיר, בצירים עירוניים עמוסים. "ידענו שהולכות להיות עבודות של הרכבת הקלה, בעיקר הקו הכחול, בציר דרך חברון, עמק רפאים ומרכז העיר, ושצפוי עומס תנועה", מסביר רביד. "כדי להיערך לכך, פתחנו קווים חלופיים, מהירים יותר, שנוסעים על כביש בגין. כך למשל קו 531, קו 504 מחומת שמואל, קו 540 מפסגת זאב וקו 516 בין רמות לבית וגן".

תחבורה ציבורית בציר בגין (צילום: צוות תכנית אב לתחבורה ירושלים)
גאוגרפיה מורכבת? פתרון הוליסטי
אחד האתגרים המרכזיים של מתכנני התחבורה בעיר הוא המבנה הטופוגרפי ההררי של ירושלים, שמקשה על פריסת תחבורה ציבורית בעלת כיסוי מלא. "ההבנה שלנו היא שהכל צריך לעבוד בצורה הוליסטית", מדגיש רביד. "אנשים צריכים לצאת מהבית, להגיע לתחנה במרחק הליכה של 10-5 דקות, שהשירות בתחנות יהיה אמין, ושהנוסעים יגיעו ליעד שלהם באופן ישיר. מאחר שירושלים אינה עיר מישורית, אנחנו פועלים לתת לתושבים כמה שיותר אופציות תנועה – שבילי אופניים, שבילי הליכה, מעליות, דרגנועים, רשת אוטובוסים – שכולם מתחברים עם תוואי הרכבות הקלות. הגענו למצב שכבר כיום שליותר מ-80 אחוז מתושבי העיר יש נגישות גבוהה לתחבורה הציבורית".

דרגנוע שיחבר את גבעת מרדכי עם הקו הירוק ברחוב הרצוג (צילום: הדמיה סימון ארד אדריכלים)
אוטובוסים שקטים, מהירים – וחשמליים
עוד יעד שמציבה הרשת הוא הגדלת תדירות הקווים הקיימים והחדשים, כדי לשפר זמינות ולהפחית את זמני ההמתנה. זאת, במקביל להוספת אוטובוסים חדשים ידידותיים לסביבה המונעים בחשמל או בגז טבעי. "כיום כבר יש בירושלים כ-200 אוטובוסים חשמליים שקטים ופחות מזהמים", מציין רביד. "הם מצטרפים לאוטובוסים על גז טבעי ודיזל, והיעד הוא להגיע ל-100 אחוז אוטובוסים חשמליים בשנים הקרובות".
כאמור, כל פעולות הרשת מכוונות ליצירת אלטרנטיבה אמיתית לרכב הפרטי. "לאנשים יש תפיסה שהרכב הוא נוח יותר – אתה בוחר מתי לצאת, לא תלוי באף אחד. אבל בפועל, התשתיות אינן מסוגלות להכיל את כמות הרכבים", אומר רביד. "זה לא רק בירושלים, זה קורה גם בלונדון, ניו יורק וערים רבות אחרות. הפתרון הוא תחבורה ציבורית נגישה, אטרקטיבית ובתדירות גבוהה".
לדבריו, כבר היום ניתן לראות תחרות אמיתית בין האוטובוסים לרכב הפרטי: "נוסעים מחומת שמואל או גילה, לדוגמה בקווים 504 ו-531, נהנים מקווים שממש נוסעים כמו רכב פרטי – הכי ישיר, הכי מהיר עד לתחנת רכבת יצחק נבון לכל מי שרוצה לצאת מירושלים ברכבת ישראל. שירות כזה הוא האטרקטיבי ביותר – בלי לחפש חניה ובלי לשלם עבורה, בלי לעמוד בפקקים. גם העלות נמוכה משמעותית מאחזקה של רכב פרטי. זו תחבורה ציבורית שחוסכת זמן וכסף", אומר רביד.

אוטובוס של סופרבוס (צילום: חברת סופרבוס)
מבט אופטימי לעתיד
"אנחנו מייצרים לטובת התחבורה הציבורית נתיבי העדפה, נת"צים, במטרה לעקוף פקקים. עד שנת 2030, היעד שלנו הוא להגיע לפריסה של 120 קילומטרים של נת"צים. זהו מהלך אסטרטגי שיבטיח לתחבורה הציבורית יתרון תחרותי אמיתי", מסכם רביד.





Julia
בינתיים התחבורה הציבורית בעיר היא כאוס אחד גדול
איתן כהן
אני רוצה למחות כאן נגד נהגי האוטובוסים של סופרבוס ואקסטרה , שנוהגים לעתים במהירות ובולמים בצורה מבהילה ולא תמיד שומרים מרחק , וזה עלול לגרום פגיעה גופנית לנוסעים !!! ראשי החברות חייבות להדריך את כל הנהגים , להקפיד על שמירת מרחק ולא לבלום בצורה פתאומית , ולא לנסוע מהר , ולהתחשב בציבור הנוסעים בכל הגילאים.
נמאס לי
הקווים אולי מהירים (קו 540) אבל מה זה עוזר כשהוא נתקע כל יום באותו הפקק בגלל העבודות בכביש רמות?
דני, ירושלים
יש לי הרושם שזו כתבה שהופיעה כבר כמה פעמים ב 10 השנים האחרונות.
שינויים לטובה אני לא מזהה.
יכול להיות שאנשי תכנית אב לתחבורה התחלפו ועכשיו הם זקוקים לאותה כתבה, אבל עם השם שלהם.
הדבר המשמעותי היחיד שקרה בשנה האחרונה הוא ירידה חריפה באיכות השרות של חברת כפיר.
אאא
ובמקביל המחירים עולים שלא שווה ליסוע בתחבצ
ריקי
צודק לחלוטין. יש תחושה שזה ממש בכוונה.נראה שיש קשר בין המוצא/הדת של הנהג לצורת הנהיגה. לא פוליטלי קורקט, אבל חייבים להתייחס לכך, לפני שיקרו אסונות.
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
לא ברור מדוע ביטלתם את קו 13. קו 18 מספק פתרון חלקי בלבד
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
בינתיים השירות זוועתי. להגיע מהכניסה לעיר לעירייה בשעה 8 בבוקר לוקח 45 דקות
דורון
הוסיפו קווים להר חוצבים וזה מעולה, רק חבל שהתחנות בשדרות גולדה הן במקום מאוד מסוכן ועוין להולכי רגל.
קשה לוותר על הרכב בשביל לחכות לצד הכביש, בלי מדרכה, ליד מכוניות שנוסעות 80 קמ"ש ורמזור להולכי רגל שאפשר לחכות בו 5 דקות בשמש.
תחבורה ציבורית טובה זה לא רק להוסיף קווים. חייבים הליכתיות ונת"צים.
שני
יש בעיה רצינית מאוד עם התחבורה הציבורית בעיר והיא בעיקר בגלל התנהגות הנהגים. האוטובוסים לא יוצאים בזמן, הנהגים מדלגים על תחנות ולא אוספים נוסעים, נוהגים במהירות מופרזת או בולמים בפתאומיות. העבודה היא לא רק בתגבור קווים חדשים בעיר אלה לבדוק גם את טיב השירות שנותנים לתושבים.
לאה ולודבסקי
הכל טוב ויפה אבל איך קורה שמרחוב הפלמח הראשי יש צורך ב 2 אוטובוסים כדי להגיע למרכז העיר ???
ירושלמי מוטרד
נהגים פראיים,שלא מעניין אותם כלום…מרגישים שנוסעים בטנק עם עדר בהמות…
אינם תמיד עוצרים בתחנות,מחכים לא מעט זמן לאוטובוס שלעיתים מגיע מלא וממשיך.
בקיצור, זה ה עדיין לא זה….כאוס גדול.
הכתבה מיתממת עם הדובר,ומרטה שהכל ורוד
משה לוי
הנסיעה בירושלים הופכת מיום ליום לחווית שירות גרועה ביותר
הנהגים הערבים בירושלים משתוללים על ההגה ככל העולה על רוחם
והגעה לעבודה שאמורה לקחת כרבע שעה עם רכב לוקחת 45 דקות עם התחבורה הציבורית הנפלאה שלנו בירושלים…
ועוד לא דיברתי על העומס המטורף שלעתים אין מקום לזוז באוטובוס ואז הנהג דופק בלימה כולם עפים אחד על השני
אלה החוויות שלנו בירושלים…
נוסע וותיק
קשה שלא להתרשם מהשיפור בתחבורה הציבורית מאז שאגד איבדה את המונופול על התחבורה בירושלים. הרבה קווים נוספו וגם התדירות השתפרה פלאים. יחד עם זאת יש עוד הרבה מה לשפר, במיוחד התנהלות הנהגים שתמיד ממהרים, חולפים לא פעם על תחנות ולא עוצרים לנוסעים. מצד שני נוכחתי לא פעם בהתנהגות ראויה לציון של נהגים בסיוע לנכים עם עגלות לעלות ולרדת מהאוטובוס. צריך להגיד גם מילה טובה כשיש על מה.
ירושלמי
חרטא באש תנור… אוטובוסים שלא מגיעים בזמן, נהגים לא אדיבים ופקחים שעולים לאוטובוס כמו בפשיטה של הקומנדו…לכו חפשו
יובל
עדיין אין אוטובוס מהר הרצל/קריית היובל להר חוצבים.
מעניין מתי יהיה.
בנתיים רק דיבורים…
מה נעשה
הבעיה היא שלא משנה כמה קווים יוסיפו אם חצי מהם לא יגיעו
ירושלמי בנשמה
הנהגים של אקסטרה חבורת פחי אשפה. חייבים להחליף תחברה הזו.
שירות גרוע מאד
שא
הרעיון של מספר מפעילים ליצירת תחרות על הספר נחמד. במעשה מאז השרות גרוע יותר. אוטובוסים פחות מזהמים יתכן . משהו בדק או בודק איך זה ליסוע עם נהגים שמאיצים ביציאות מתחנות או בולמים בחדות וזאת חלק האשמה שמנוע חשמלי מאיץ מהר יותר מדיזל.
דוד
יהיה נחמד אם יעבירו את הנהגים קורס בנהיגה ידידותית לנוסע. בלימות מטורפות, האצות, וההרגל: עמידה ברמזור אדום, אבל שחרור בלמים והפעלתם בחוזקה, שוב ושוב. אם אתה עומד, מובטח שתיפול!