כברת דרך ארוכה ומשמעותית עשה מערך העיניים של כללית מחוז ירושלים מאז הקמתו בשנת 1986. מה שהתחיל כמרפאה קטנה בבניין שטראוס, עם שני רופאים ו-300 ביקורים בלבד בחודש, הוא היום מערך העיניים המוביל והגדול ביותר, שפועל בתוך הקהילה בישראל, עם לא פחות מ-120 אלף ביקורים בשנה, שירותים מתקדמים ונגישות יוצאת דופן.
את היתד להקמת המערך תקעו בשנת 1995 אלי דפס, מי שהיה אז מנהל המחוז ולימים מנכ"ל כללית, וד"ר עדה בן ששון, המנהלת הרפואית המחוזית דאז. שלוש שנים לאחר מכן, ב-1998 מונה ד"ר דוד לנדאו לעמוד בראש המערך, והוא מוביל אותו עד היום בהצלחה יתרה, כשלצידו אחות המערך, רבקה שטילר, והמנהלת האדמיניסטרטיבית, עדנה עסיס.
שירות נגיש לכולם
מערך העיניים של כללית מחוז ירושלים חולש על שטח גאוגרפי גדול. "יש לנו שלושה מרכזים רפואיים גדולים במקור ברוך, בשיח' ג'ראח ובביג בית שמש, ויש לנו מרפאות לוויין נוספות הפזורות בקהילה, במרפאות כללית – בלב תלפיות, בגילה, בפסגת זאב, בקריית יובל, ברמות א', באפרת, בלב השדרה בבית שמש, באבו גוש, במבשרת ציון ובמעלה אדומים", אומר ד"ר לנדאו. "במקומות שאין בהם מרפאות גדולות או מרפאות לוויין, רופאי עיניים מגיעים פעם או פעמיים בשבוע למרפאות-האם כדי לקבל מטופלים, ונוסף על כך, אנחנו מפעילים שלוש ניידות עיניים מחוזיות שמבצעות כ-2,400 ביקורים בשנה, כך שהשירות נגיש לכולם, ללא יוצא מן הכלל. במערך עובדים 56 רופאי עיניים מומחים כולל תתי התמחויות (רשתית, קרנית, גלאוקומה) וחמישה רופאי עיניים לילדים. כמו כן, עובדים בו שש אחיות עיניים, שמונה עיננים ועינניות, שלושה אופטומטריסטים ושתי אורתופטיסטיות".

ד"ר דוד לנדאו, מנהל מערך עיניים בכללית מחוז ירושלים (צילום: ויקה אלקין, דוברות כללית)
רופא עיניים תורן
לדברי ד"ר לנדאו, מערך העיניים של כללית מחוז ירושלים הוא היחיד בארץ שמעניק רפואת עיניים דחופה במסגרת הקהילה. "רופאי המשפחה יכולים בכל עת להפנות מטופלים לרופא עיניים תורן, שיקבל אותם בטווח של שעה-שעה וחצי, וזאת במקום להפנותם למיון בבית החולים, שם קרוב לוודאי ייאלצו להמתין שעות".
אבחון מתקדם בקהילה
הרפואה הקהילתית בישראל עברה בשנים האחרונות מהפך של ממש, ולא מעט טיפולים ובדיקות שבוצעו בעבר רק בבתי החולים, מבוצעים כיום במסגרת הקהילה, מה שחוסך מהמטופלים זמן יקר, טרטורים מיותרים והמתנות מייגעות לתורים. השינוי המבורך הזה מורגש ביתר שאת גם במערך העיניים של כללית מחוז ירושלים.

רבקה שטילר, אחות ראשית במערך עיניים בכללית מחוז ירושלים (צילום: ויקה אלקין, דוברות כללית)
ד"ר לנדאו מרחיב: "כיום אנחנו מבצעים אבחון מתקדם בקהילה בזכות מערכת הדמיה הכוללת OCT, שדות ראייה, מיפוי קרנית ואולטרסאונד עיניים. אנחנו מבצעים בדיקות אופטומטריה ואורתופטיקה (טיפולי פזילה בעין עצלה), ומ-2014 אנחנו גם מזריקים אווסטין לחלל העין נגד מחלות רשתית ולמטופלים עם כלי דם חריגים מסיבות שונות. במערך פועלת גם מרפאת מעקב גלאוקומה שמתבצעות בה מדידות לחץ תוך עיני על ידי אופטומטריסטית, ובקרוב, כך אני מקווה, נשוב לבצע גם ניתוחי קטרקט בקהילה".
מחקרים פורצי דרך
במערך העיניים של כללית מחוז ירושלים מתמקדים בטיפול במחלות ובבעיות עיניים שכיחות, כשהדגש הוא על אבחון מוקדם וטיפולים מניעתיים. הודות למספר המטופלים הרב, הבאים מדי שנה בשערי המערך, הוא מהווה שדה קליני ללא מעט מחקרים המצריכים מספר גדול של מטופלים.
כך, בעיצומם של ימים אלה משתתף המערך במחקר פורץ דרך, בהובלת ד"ר לנדאו וד"ר אנה ורונה, לזיהוי מוקדם ומהיר של דלקת לחמית ויראלית. ד"ר לנדאו מסביר: "אנחנו מסייעים בפיתוח מערכת שתזהה זיהומים ויראליים כמו אדנו-וירוס (Adenoviruses) והרפס כבר בשלביהם הראשונים. ההשראה לפיתוח הזה מגיעה מהקורונה ומבדיקות האנטיגן הביתיות שאפשרו זיהוי מיידי של הנגיף, וייתרו את הצורך בהמתנה לתוצאות בדיקת ה-PCR. המטרה היא לפתח ערכה ביתית, בדומה לערכת האנטיגן של הקורונה, שתדגום את הדמעות ותיתן תשובה מיידית לגבי סוג הזיהום הוויראלי. החלק שלנו במחקר הזה הוא איסוף דגימות הדמעות והעברתן לחברה שמפתחת את הערכה".

עדנה עסיס, המנהלת האדמיניסטרטיבית במערך עיניים בכללית מחוז ירושלים (צילום: ויקה אלקין, דוברות כללית)
פיתוח נוסף חשוב, שמערך העיניים לוקח בו חלק וקשור גם הוא לאבחון מוקדם וטיפול מניעתי, הוא מכשיר שיאפשר בדיקות עיניים מתקדמות על ידי רופא מרחוק, וגם פיתוח זה הוא תולדה של הקורונה. "הצורך הוא אבי ההמצאה", אומר ד"ר לנדאו. "חלק גדול מהפיתוחים המשמעותיים ביותר בתחום הרפואי ובכלל הגיעו לעולם אחרי מלחמת העולם השנייה. הצורך והמחסור במשאבים הם שהולידו פיתוחים משמעותיים. על פיתוח המכשיר שיאפשר בדיקת עיניים מרחוק שוקדת חברת Visionix VX650, ואנחנו מהווים עבורה שדה קליני למחקר. את המכשיר הזה נוכל להכניס לבתי אבות ולבצע בדיקות עיניים מרחוק לדיירים בלי צורך לטרטר אותם. כמו כן, נוכל להביאו למרפאה ראשונית של יישוב מרוחק ולזמן לבדיקה מטופלים בסיכון גבוה, כמו חולי סוכרת או חולים מעל גיל 65. הם ייבדקו במכשיר במרפאה הקרובה לביתם ולא ייאלצו לנסוע שעה או שעה וחצי לירושלים".
ד"ר לנדאו, ירושלמי בכל רמ"ח איבריו, הוא דור שלישי למשפחת רופאים ענפה. הוא מומחה ברפואת עיניים עם התמחות בקרנית ובלייזר, ובעל ניסיון של יותר מ-30 שנה בתחום.
מערך העיניים של כללית מחוז ירושלים – ציוני דרך
1986 – מרפאת עיניים קטנה בבניין שטראוס בירושלים, 300 ביקורים בחודש ושני רופאי עיניים.
1995 – מנהל המחוז אלי דפס והרופאה המחוזית ד"ר עדה בן ששון מחליטים להרחיב את מרפאת העיניים ולהעתיקה למקור ברוך.
1998 – מוקם מערך עיניים גדול, וד"ר דוד לנדאו נבחר לעמוד בראשו, כשלצידו עובדים שישה רופאים.
2000 – מוקם מרכז לרפואת עיניים בשיח' ג'ראח במטרה להנגיש את השירות גם לתושבי מזרח העיר ירושלים.
2001-1998 – מספר הביקורים במערך גדל מ-300 ל3,000- ביקורים בחודש.
2008-2000 – מבוצעים ניתוחי קטרקט במסגרת הקהילה, בבית החולים משגב לדך.
2019-2000 – סטודנטים לרפואה לומדים במערך העיניים בקהילה.
2005 – מתווספים רופאים והמערך מתרחב גם למרכז הרפואי בביג בית שמש.
2014 – משנה זו מתבצעות הזרקות אווסטין בקהילה.
2015 – ביוזמת מנהל המחוז יורם סגל, המערך מתרחב גם למרפאות ראשוניות בקהילה, כדי להנגיש את השירות ל"מרחק העגלה".
2025 – מערך העיניים המוביל והגדול ביותר שפועל בתוך הקהילה בישראל, עם לא פחות מ-120 אלף ביקורים בשנה, 56 רופאים מומחים, שירותים מתקדמים, פרישה גאוגרפית רחבה ונגישות יוצאת דופן.

צוות הסיעוד והמשרד של מערך העיניים בימים הראשונים של מלחמת "חרבות ברזל" (צילום: ויקה אלקין, דוברות כללית)
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
מנסיון של למעלה מעשר שנים בטיפול בעניים במרםארת מקור ברוך השרות במרפאה מקצועי מאוד קשוב לצורכי המטפלים
באופי אישי כני מטופל של דר דיוד לנדאו במשך שניח רבות ומקבל טיפיל מקצועי מסור וקשוב באופן יוצא מן הכלל ירבו כמותו בישראל.
יוסי כראזי
א.
אישית מחויב להביע רק מילים טובות ותודה לצוות מרפאת עיניים מקור-ברוך בו מטופל/נמצא במעקב למעלה מעשר שנים ( אישית כרגיל אצל ד"ר מנא משחור) ש\רות מקצועי מעולה עם חיוך על הפנים מהצוות. כל זאת מבלי לזלזל ח"ו בצוות מרפאת עיניים בה הייתי במעקב וכיו"ב במחוז אחר