מימין: פרופ' אהרון פופובצר, ד"ר פיליפ בלומנפלד (צילומים: דוברות הדסה)
מימין: פרופ' אהרון פופובצר, ד"ר פיליפ בלומנפלד (צילומים: דוברות הדסה)

המרכז הרפואי הדסה: האונקולוגיה של המחר כבר כאן

במכון שרת לאונקולוגיה של המרכז הרפואי הדסה משלבים רפואה מותאמת אישית עם מחקר מתקדם וטכנולוגיות חדשניות – מטיפולים גנומיים ועד לרדיותרפיה פורצת דרך. פרופ' אהרון פופובצר, מנהל המכון, וד"ר פיליפ בלומנפלד, מנהל היחידה לרדיותרפיה מתקדמת, מספרים כיצד צוות הרופאים והחוקרים של המרכז הרפואי ושיתופי הפעולה הבינלאומיים מציבים את הדסה בחזית הרפואה האונקולוגית העולמית

פורסם בתאריך: 10.4.25 00:56

"האונקולוגיה של ימינו עברה מהפכה – כבר לא מטפלים בסרטן כמחלה אחת, אלא מבינים שכל מטופל הוא עולם ומלואו, ומגיע לו טיפול מותאם אישית, ממוקד ומדויק", אומר פרופ' אהרון פופובצר, מנהל מכון שרת לאונקולוגיה במרכז הרפואי הדסה בחמש השנים האחרונות, ולפרופ' פופובצר, כמו גם למכון שהוא עומד בראשו, יש הרבה במה להתגאות.

בזכות מומחיותו בשלושה תחומים – אונקולוגיה, רדיותרפיה (טיפול בקרינה) ורפואת אף-אוזן-גרון, תוך התמקדות מיוחדת בטיפול בסרטן ראש-צוואר – פרופ' פופובצר מעניק למטופליו ראייה רחבה וחדשנית על המחלה ודרכי הטיפול בה, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ושיטות חדשניות. מכון שרת לאונקולוגיה נחשב לאחד מהמובילים בעולם, וזה שבע שנים ברציפות שהוא נכלל ברשימת מכוני הסרטן הטובים בעולם בדירוג המגזין היוקרתי "ניוזוויק", כשבישראל הוא מדורג במקום הראשון ולא בכדי – חלק מן ההתפתחויות הטכנולוגיות שהוא מציע במסגרת הטיפול, נשמעות כלקוחות מן העתיד. לצד הישגים אלו, 15 מרופאי המכון נבחרו לרשימת הרופאים המצטיינים של המגזין "פורבס" היוקרתי, מה שמעיד על איכות הצוות הרפואי ומחויבותו למטופלים.

"בשלוש השנים האחרונות, מחצית מכלל המלגות המחקריות בתחום הסרטן בישראל הוענקו לרופאי מכון שרת – וזה לא במקרה", אומר פרופ' פופובצר. "המכון מוביל את המחקר האונקולוגי בארץ, והמחלקה האקדמית שלנו משמשת מרכז מצוינות בהכשרת רופאים, חוקרים וסטודנטים לרפואה, תוך שיתופי פעולה עם מוסדות מחקר בארץ ובחו"ל".

רפואה מותאמת אישית – עתיד האונקולוגיה

לדברי פרופ' פופובצר, המהפכה בטיפול בסרטן מתמקדת כיום בהתאמת הרפואה באופן אישי לכל מטופל, ולא רק על בסיס סיווג המחלה. הוא מסביר: "במקום לטפל בחולים לפי סוג הסרטן בלבד, אנו מתייחסים למאפיינים הגנטיים הייחודיים ולמוטציות הספציפיות של כל גידול. כך, למשל, שתי מטופלות המאובחנות עם סרטן שד לא בהכרח סובלות מאותו תת-סוג של המחלה, ולכן, הטיפול בהן חייב להיות שונה בהתאם למאפייני הגידול המדויקים שלהם".

ואיך מזהים תתי-סוגים של סרטן?

"כיום, בעזרת בדיקות גנומיות מתקדמות, ניתן לזהות את תתי-הסוגים של הסרטן ולבצע פרדיקציה מדויקת של מהלך המחלה – האם מדובר בגידול אגרסיבי שדורש טיפול אינטנסיבי או שמא בגידול מתון יותר, שמאפשר גישה טיפולית שמרנית. בנוסף, במקרים שבהם המחלה מתקדמת לשלב גרורתי, השימוש בגנטיקה האישית של המטופל מאפשר התאמה מדויקת של הטיפול, תוך ניצול טכנולוגיות מתקדמות".

פרופ' אהרון פופובצר (צילום: דוברות הדסה)

פרופ' אהרון פופובצר (צילום: דוברות הדסה)

המרכז הרפואי הדסה הוא מרכז מצוינות של החברה הבינלאומית המובילה לבדיקות גנומיות, Foundation Medicine. "הבדיקות הגנומיות שלה מתבצעות ישירות בהדסה, בשיתוף פעולה עם המעבדה העולמית של החברה", אומר פרופ' פופובצר. "בניגוד למרכזים רפואיים אחרים, בהם בדיקות גנומיות נערכות לרוב רק בשלבים מתקדמים של המחלה, בהדסה הבדיקות מתבצעות כבר בשלבים מוקדמים. כך ניתן להבין את מאפייני הגידול מוקדם יותר, לזהות את מהלך המחלה הצפוי ולהתאים לכל מטופל את הגישה הטיפולית האופטימלית".

פרופ' פופובצר מציין, שמעבר לפרויקט הדסה-Foundation, המכון האונקולוגי שותף גם לתוכנית מחקר ייחודית הנתמכת במענק משמעותי. הוא מסביר: "במסגרת זו, אנו משלבים שני סוגים עיקריים של בדיקות גנומיות: בדיקות רקמה (ביופסיה מסורתית) – המתבצעות ישירות מהגידול ומספקות מידע על המאפיינים הגנטיים שלו; בדיקות דם (Liquid Biopsy) – המסוגלות לזהות שאריות גנטיות מהגידול שהתפשטו לדם, כגון דנ"א של תאי הסרטן, RNA ותאים סרטניים בודדים".

לדבריו, "בהדסה פועל כיום פרויקט מחקר מתקדם, בשיתוף עם 11 חברות סטארט-אפ ישראליות, שבו משולבות הן בדיקות הרקמה והן בדיקות הדם. מטרת המחקר היא לזהות שינויים גנטיים דינמיים בגידול הסרטני לאורך זמן, להבין את תגובת המטופלים לטיפולים השונים, ולחזות את התפתחות המחלה ברמה אישית. על הפרויקט הזה 'הלבשנו' טכנולוגיות ביג דאטה ורפואה חישובית, המאפשרות לנתח את המידע הרפואי של המטופלים – כולל נתונים קליניים, גנומיים והדמייתיים – ולזהות דפוסים חשובים. שילוב זה מהווה קפיצת מדרגה משמעותית בתחום הרפואה האישית והוא בלעדי להדסה".

לדברי פרופ' פופובצר, אחת מפריצות הדרך המרכזיות של המכון היא פיתוח טיפולים אימונותרפיים מותאמים אישית לחולי סרטן השחלה ולחולי סרקומה. "במסגרת זו, מוצאים מהגוף תאים חיסוניים, מהנדסים אותם כך שיתקפו את הגידול הסרטני, ואז מחזירים אותם למטופל – במטרה להפוך את המערכת החיסונית לכלי נשק יעיל יותר נגד הסרטן", הוא מסביר.

מהפכת הרדיותרפיה: טיפולים מדויקים ומתקדמים

ד"ר פיליפ בלומנפלד הוא מנהל היחידה לרדיותרפיה מתקדמת, הפועלת במסגרת מכון שרת לאונקולוגיה. לדבריו, "ככל שהרפואה מתקדמת, כך אנו הצוות במערך הרדיותרפיה יכולים להציע טיפולים מדויקים ויעילים יותר, המותאמים לכל מטופל באופן אישי".

אחד החידושים המשמעותיים ביותר בתחום הוא הרדיותרפיה האדפטיבית, המתבצעת בהכוונת הדמיה יומית (Image-Guided Radiation Therapy) ומאפשרת התאמה בזמן אמת של הקרינה לכל שינוי בגידול במהלך סדרת הטיפולים. "לאחרונה התחדשנו במאיץ מתקדם המשלב מערכת בינה מלאכותית, כך שבכל יום, על סמך ההדמיה היומית, ניתן לתכנן מחדש את הטיפול בהתאם למצבו הנוכחי של המטופל ומצבו של הגידול, מבלי להפסיק את רצף ההקרנות. כך אנו משיגים טיפול יעיל יותר, מונעים חשיפה מיותרת של איברים בריאים לקרינה, ומאפשרים תגובה מיטבית של הגוף לטיפול", מסביר ד"ר בלומנפלד. "בשנים האחרונות, כבר ביצענו יותר מ-2,500 טיפולים אדפטיביים, בעיקר בגידולי ראש-צוואר, שלפוחית השתן וגידולים גינקולוגיים".

ד"ר פיליפ בלומנפלד (צילום: דוברות הדסה)

ד"ר פיליפ בלומנפלד (צילום: דוברות הדסה)

גישה חדשנית נוספת היא טיפולי SBRT (קרינה סטריאוטקטית מדויקת), המאפשרים מתן מינון גבוה של קרינה ממוקדת בגידולים קטנים. בעבר, חולי סרטן גרורתי בשלב 4 קיבלו קרינה פליאטיבית בלבד, כדי להקל על כאבם. כיום, מחקרים רבים, שחלקם נערכו גם במכון שרת, מוכיחים כי טיפולי SBRT יכולים לשפר את איכות חייהם גם של המטופלים, הנמצאים בשלב המתקדם של המחלה, ואף להאריך את חייהם. "כ-25 אחוז מהמטופלים שלנו בשלב 4 מקבלים כיום קרינה מדויקת, מתוך מטרה אמיתית לשיפור איכות חייהם", מציין ד"ר בלומנפלד.

 

שיטה מתקדמת נוספת היא ברכיתרפיה – קרינה פנימית ממוקדת. מדובר בהחדרת אפליקטור או גרעיני קרינה ישירות לגידול הסרטני, כך שהקרינה ממוקדת באופן מיטבי באזור הרצוי. הטכנולוגיה המסורתית של ברכיתרפיה מבוססת על קרינת בטא וגמא, שהן סוגי קרינה רדיואקטיבית בעלי חדירות שונה. בתחום זה, במסגרת מחקר ושיתוף פעולה עם חברת הסטארט-אפ Alpha Tau, יחידת הרדיותרפיה מביאה חידוש נוסף – טיפולים חדשניים המבוססים על קרינת אלפא, השונה מקרינת בטא וגמא בכך שהיא מבוססת על חלקיקי אלפא – גרעיני הליום בעלי מסה גדולה יחסית. חלקיקים אלו פועלים בטווח קצר מאוד, אך האנרגיה הגבוהה שלהם מאפשרת להם לגרום נזק משמעותי במיוחד לדנ"א של תאי הגידול, מבלי לפגוע ברקמות הבריאות שסביבו.

"בעבר", מסביר ד"ר בלומנפלד, "השימוש בקרינת אלפא היה מוגבל בגלל טווח החדירה הקצר שלה.  עם זאת, הפיתוח החדשני של Alpha Tau מתגבר על מגבלה זו באמצעות יצירת 'ענן' של חלקיקי אלפא בתוך הגידול עצמו. טכנולוגיה זו מאפשרת פיזור רחב יותר של הקרינה – עד שלושה עד ארבעה מילימטרים – וכך היא אפקטיבית במיוחד בטיפול בגידולים קטנים וממוקדים. עד כה כבר טיפלנו ביותר מ-100 מטופלים באמצעות קרינת אלפא, בגידולים שונים כגון גידולי עור, ראש-צוואר, לבלב וריאה. אנו בין הראשונים בעולם שמשתמשים בטכנולוגיה זו, ואנו מובילים מחקרים פורצי דרך בתחום".

העתיד של הרדיותרפיה: פרוטונים וטכנולוגיות חדשות

תחום נוסף הנמצא בפיתוח מתקדם ביחידת הרדיותרפיה הוא שימוש בפרוטונים כחלופה לקרני רנטגן בטיפול קרינתי. ד"ר בלומנפלד מסביר: "טיפול בפרוטונים נחשב ליעיל במיוחד, וברוב המקרים ניתן לבצע באמצעותם טיפולים מדויקים ואפקטיביים מאוד מבלי לפגוע ברקמות בריאות. מה שמייחד את הטיפול בפרוטונים הוא אופן פיזור האנרגיה שלהם בגוף. כאשר קרן הפרוטונים חודרת לרקמות, היא משחררת את עיקר האנרגיה שלה בדיוק במקום שבו נמצא הגידול, מבלי להקרין את הרקמות הבריאות שסביבו, זאת בניגוד לקרינה רגילה, אשר יכולה לפגוע יותר באיברים סמוכים. לדוגמה, בטיפולים באזור בית החזה, קרינה רגילה יכולה לפגוע בריאות, בלב או בוושט, בעוד שטיפול בפרוטונים ממקד את הקרינה ישירות על הגידול ומפחית פיזור לאיברים מסביבו".

אם כך, למה עד כה לא השתמשתם בשיטה זו?

"הבעיה העיקרית בטיפול בפרוטונים היא העלות הגבוהה שלו. כאשר עשיתי התמחות בשיקאגו, עבדתי במרכז פרוטונים מתקדם. עלות הקמת המרכז הזה, שכלל ארבעה חדרי טיפול, עמדה על סכום אסטרונומי של כ-250 מיליון דולר".

כאן, לדברי ד"ר בלומנפלד, נכנסה לתמונה חברת הסטארט-אפ הישראלית "פי קיור" שמצאה פתרון חכם וחדשני. הוא מסביר: "אחת הסיבות לכך שמרכזי פרוטונים הם כה יקרים היא המבנה המורכב של מערכת הקרינה. במתקנים הרגילים, המטופל שוכב על מיטה, והמערכת, המכונה 'גנטרי', מסתובבת סביבו כדי למקד את הקרינה. הפתרון שהציע הסטארט-אפ הישראלי הוא לכאורה מאוד פשוט – לבטל את הצורך במנגנון ה'גנטרי' היקר ולבצע את הטיפול כשהמטופל לא שוכב, אלא יושב. החברה פיתחה כיסא רובוטי חכם, הממקם את המטופל בדיוק בזווית הנכונה בתוך שדה הקרינה, כך שהמערכת לא צריכה להסתובב סביבו. הפיתוח החדשני הזה, מאפשר להוזיל משמעותית את העלויות של טיפול בפרוטונים ולהפוך אותו לנגיש יותר".

נכון להיום, טיפולי הפרוטונים, כמו גם טיפולי קרינת האלפא, מתבצעים בהדסה במסגרת מחקרית בלבד, כטיפולים נסיוניים. "אנחנו מטפלים בשיטה הזו בחולים עם סרטן מוח, ראש-צוואר וסרטן חזה שהמחלה חזרה לאחר הקרונות קודמות. לאחרונה התחלנו לטפל בפרוטונים גם בחולים עם סרטן הלבלב. עד כה, טיפלנו ביותר מ-50 מטופלים בטיפולי פרוטונים, ויותר מ-100 מטופלים באמצעות קרינת אלפא".

רפואה משלימה ומרפאת מחלימים

לצד הטיפולים האונקולוגיים החדשניים, מכון שרת לאונקולוגיה של המרכז הרפואי הדסה מפעיל מרפאת מחלימים ייחודית, המסייעת למטופלים שהתמודדו עם סרטן לשפר את איכות חייהם. "המרפאה מעניקה שירותים מגוונים, בהם טיפול בכאב, ייעוץ תזונתי, רפואה אלטרנטיבית, תמיכה פסיכולוגית ושיקום מיני. מטרת המרפאה היא להקל על תופעות הלוואי של הטיפולים ולהבטיח למטופלים איכות חיים מיטבית לאחר ההחלמה", מסביר פרופ' פופובצר.

שילוב מחקר מתקדם ברפואה קלינית

לצד הפעילות הקלינית, מכון שרת מפעיל מכון מחקר מתקדם, שבו רופאים וחוקרים עובדים בשיתוף פעולה לפיתוח שיטות טיפול חדשות. במסגרת זו, פועלים צוותים הכוללים חוקרים בעלי תואר PhD, סטטיסטיקאים ומתאמים קליניים, במטרה לחבר בין עולם המחקר לעולם הרפואה הקלינית ולתרום לפיתוח טיפולים חדשניים.

פרופ' פופובצר מסכם: "מכון שרת לאונקולוגיה משלב בין רפואה מותאמת אישית, מחקר מתקדם וטיפולים חדשניים. הוא המכון המוביל בארץ ובין המובילים בעולם. בזכות צוות רפואי מוביל, מחקר פורץ דרך ושיתופי פעולה עם חברות טכנולוגיה מתקדמות, אנחנו יודעים להעניק לחולים את הטיפול המדויק והיעיל ביותר, ולא נשקוט על השמרים. נמשיך לחדש ולפתח את תחום הרפואה האונקולוגית כדי להבטיח את הטיפול האפקטיבי ביותר, היום ובעתיד".

 

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר