בזמן חירום, כשהשגרה מתערערת, אנחנו נמשכים באופן טבעי לאוכל מנחם: לחם לבן, עוגיות, חטיפים – כל מה שקל, נגיש ומהיר. אבל דווקא עכשיו חשוב לעצור רגע ולשאול: האם מה שאני אוכלת תורם לי או מעמיס עלי?
פחמימות פשוטות – כמו קמח לבן, סוכר, ממתקים, מאפים תעשייתיים ומשקאות ממותקים – הן מזון דל בערך תזונתי. הן אולי מרגיעות רגעית, אבל במהרה גורמות לנפילת סוכר, עצבנות, עייפות ורעב מחודש. כשאנחנו במתח מתמשך, הגוף שלנו צריך יציבות – לא רכבת הרים של אנרגיה.
אז מה כן כדאי לעשות?
1. בחרו פחמימות שמחזיקות אתכם לאורך זמן. העדיפו דגנים מלאים – כמו לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, קינואה, שיבולת שועל. אלה מתפרקים לאט, מספקים אנרגיה יציבה ומכילים סיבים תזונתיים שמסייעים לתחושת השובע.
2. שלבו חלבון ושומן בריא בכל ארוחה. לדוגמה, יוגורט עם אגוזים, טוסט עם אבוקדו וביצה, או חומוס עם ירקות חתוכים – שילובים כאלה מווסתים את רמות הסוכר ומאריכים את תחושת השובע.
3. שימו לב לאכילה רגשית. רבים מאיתנו פונים למתוקים לא כי אנחנו רעבים – אלא כי אנחנו חרדים, עייפים או משועממים. נסו לזהות את הרגש לפני הנשנוש וליזום פעולה אחרת שתענה על הצורך הרגשי.
4. אל תדלגו על ארוחות. נסו לשמור על שגרה תזונתית. ארוחות מסודרות מפחיתות את הסיכוי לנפילות סוכר ולזלילות ערב.
5. שתו מים – לא סוכר. הימנעו משתייה ממותקת – היא מעלה את הסוכר בדם במהירות ומשאירה אתכם צמאים וכמהים לעוד.
המצב מאתגר לכולנו, אבל דווקא עכשיו – כשאין לנו שליטה על כל מה שקורה בחוץ – יש לנו שליטה על מה שנכנס לגוף. בחירה אחת טובה בכל פעם, זו התחלה מצוינת.
- הכותבת היא דיאטנית קלינית, כללית מחוז ירושלים
תגובות