כנס החוכרים, השבוע
כנס החוכרים, השבוע

כאוס קרקעות הכנסייה בירושלים: תביעת הענק בדרך

במקביל להצעת החוק שמוקדמת בכנסת - מאות בעלי דירות, חוכרי קרקעות הכנסייה לשעבר בטלביה, רחביה וניות, חתמו על ייפוי כוח להגשת תביעה נגד קרן קיימת לישראל, שאינה פועלת להארכת החכירה. "ברשלנותה ובמחדליה - קק"ל גורמת נזק כספי ונפשי לחוכרים שמתעצם מיום ליום". מקק"ל נמסר: "משקיעים משאבים ומאמצים רבים כדי להתמודד עם הסוגיה, מתוך מטרה להגיע לפתרון מיטבי"

פורסם בתאריך: 14.5.25 14:36

ביום שני האחרון, 12.5, התקיים כנס חוכרים במלון ענבל בהשתתפות חברי כנסת, חברי מועצת עיריית ירושלים ומאות חוכרים על קרקעות כנסייה, בדגש על קרקעות קק"ל – קרקעות שחכרה קק"ל מהכנסייה עד 2051-2050 עם אפשרות הארכה בלתי מוגבלת. החוכרים קיבלו עדכון על התקדמות השיח מול משרדי הממשלה וקק"ל, על עמדתה של עיריית ירושלים וגם קיבלו סקירה מקיפה מעו"ד אילן סופר, אשר משרדו עתיד להוביל את המאבק המשפטי, על עיקרי מיצוי ההליכים והעתירה המיועדת נגד הקרן הקיימת לישראל ורשות מקרקעי ישראל. מאות חוכרים חתמו על ייפוי כוח ובחודשים הקרובים יתקיימו מיצויי הליכים אינטנסיביים טרם הגשת העתירה.

כידוע, כפי שפורסם ב"כל העיר" לא אחת, לפני למעלה מעשור הועברו זכויות החכירה והבעלות של שכונות שלמות בירושלים מהכנסיות ליזמים פרטיים, והתושבים, חוכרי המשנה של קק"ל על הקרקע, מצאו את עצמם בסכנת פינוי עם סיום החכירה, שכן מדינת ישראל טרם הסדירה את מעמד החוכרים הפרטיים בשונה ממדינות אחרות בעולם.

"קק"ל יכולה לקחת פיקוד ולהאריך את החכירה תמורת סכום זניח, אבל במקום זאת היא יושבת בחוסר מעש", אמר אחד החוכרים השבוע לאתר THEMARKER. "אם לפני חמש שנים לא תיארתי בדעתי שהחכירה תיפסק, היום אני לא בטוח בזה. לא יכול להיות שנמצא עצמנו מול שוקת שבורה. כרגע, אי־הבהירות הזו יוצרת עבור חוכרי המשנה נזק כספי אדיר".


כנס החוכרים, השבוע

כנס החוכרים, השבוע


בשנה האחרונה, כפי שפורסם, מקודמת הצעת 'חוק חכירה הוגנת' בהובלת ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי) ובתמיכת שר המשפטים יאיר לוין (הליכוד) ועשרות חברי כנסת ממרבית סיעות הבית – קואליציה ואופוזיציה, וכיום כבר תומכים בה מעל 60 חברי כנסת. בהתאם להצעת החוק, חוכרים יוכלו לחדש את החכירה ל-98 שנים נוספות (או בהתאם לחוזה) תמורת 5.5 אחוז מערך הקרקע, בהתאם למחיר המקסימלי הנהוג ברשות מקרקעי ישראל. כמו כן, תהיה לחוכרים זכות ראשונים ברכישת הבעלות.

השר לשעבר וח"כ ביטון ציין בכנס התושבים כי לחוכרים עומדת הזכות להוביל הליך משפטי, אך זה לא יעצור את קידום החקיקה: "אנחנו לא נעמוד מנגד כשמוכרים קרקע שיש עליה אנשים. הצעת החוק הזו צריכה להיות תקדימית – לא רק כדי לתקן עוול שנעשה, אלא כדי למנוע את העוול הבא. לא ייתכן שאלפי אנשים ומשפחות שעבדו כל חייהם כדי לרכוש דירה, יאלצו להתמודד עם עסקאות שנחתמו מעל ראשם, בלי ידיעה, בלי שקיפות ובלי הגנה".


ח"כ מיכאל ביטון

ח"כ מיכאל ביטון


סגן ראש העיר יוסי חביליו ('האיחוד הירושלמי'), שתומך בחוכרים מאז החל המאבק, אמר בכנס: "אני שמח לראות את כמות התושבים שלוקחים אחריות על עתידם. יש פה אלפי תושבים פשוטים וטובים שבעלי הון מנסים לעשות על גבם קופה. הפתרון הוא חקיקה שאותה מקדם ח"כ מיכאל ביטון, אך לצערי יש גורמים בממשלה שתוקעים את החוק. אני רואה חובה שלי כנציג ציבור לעמוד לצד התושבים. אנחנו צריכים למנוע כל בנייה של היזמים בשטחי קרקעות הכנסייה עד להסדרת מעמד החוכרים בקרקע. לא ייתכן שהיזם ירוויח הון עתק על בנייה בקרקעות הריקות וימשיך להתעמר בחוכרים. הדוגמאות הבולטות כרגע זה בקשת היזם לבנות מלון ומרכז מסחרי בגבעת התנ"ך ובקשה לבנות בפארק סן סימון וגם ברח' שי עגנון. לשמחתי ראש העיר נכנס לאירוע והודיע שזו גם עמדתו. חשוב לי גם להדגיש את החשיבות שכל חוכרי הדירות יהיו מאוחדים כאגרוף אחד, כי כל פיצול ישרת את היזם".


יוסי חביליו (צילום: ישראל כהן)

יוסי חביליו (צילום: ישראל כהן)


 

 

סגן ראש העיר אדיר שורץ ('התעוררות') דיבר אף הוא ואמר לתושבים: "נמשיך לתמוך במאבק החשוב, בקידום החקיקה של ח"כ מיכאל ביטון, בעבודה מאומצת שמוביל חבר המועצה מטעמנו אריאל בזיז, ולא נאפשר ליזמים שמהלכים אימים על תושבים לקדם תכניות בניה בירושלים. כולנו בקואליציה העירונית חזית אחת בעניין הזה. אחרי שנים רבות הגיע הזמן לפתור את המשבר המתמשך ולהבטיח עתיד בירושלים לכל המשפחות שביתם נמצא על אדמות הכנסיה".


אדיר שוורץ (צילום: שרון גבאי)

אדיר שורץ (צילום: שרון גבאי)


מטעם מטה החוכרים נמסר: "אנחנו מודים לחברי הכנסת, חברי המועצה ומאות החוכרים שהגיעו אמש לכנס העוצמתי במלון ענבל. 15 שנה מחכים אלפי תושבים שקנו את נכסיהם בתום לב שהקרן הקיימת לישראל תפעל בהתאם לסמכותה וליכולתה להארכת החכירה תוך שמירה על זכויותיהם. בזמן זה, הם נתונים ללחצים בלתי פוסקים מצד ספסרי קרקעות שמאיימים לפנות אותם מבתיהם. אנו מקווים ומאמינים כי המאבק המשפטי הוא תחילת הסוף של שרשרת האירועים המוזרה אליהם נקלעו שלא באשמתם אלפי תושבי ירושלים".

מהקרן הקיימת לישראל נמסר בתגובה: "קק"ל מודעת לרגישות ולמורכבות של סוגיית הקרקעות שנחכרו בתחילת שנות ה־50, ובפרט בנוגע לחוכרי המשנה ולכך שתקופת החכירה צפויה להסתיים בעוד כ־25 שנה. מאז שנת 2000 ניסתה קק”ל מספר פעמים לרכוש מהפטריארכיה היוונית־אורתודוקסית את הזכויות העתידיות על הקרקעות – ואף שילמה על כך סכומים משמעותיים – אך ניסיונות אלה לא צלחו. גם כיום קק"ל משקיעה משאבים ומאמצים רבים כדי להתמודד עם הסוגיה, מתוך מטרה להגיע לפתרון מיטבי, תוך התחשבות בשיקולים הציבוריים ובראשם טובת הדיירים, חוכרי־המשנה".

 

תגובות

5 תגובות
5 תגובות
  1. פרץ

    המדינה לא פותרת בעיות שנוצרו מאז 1948 .
    ב. להגיד שהדיירים לא יודעים שהחכירה נגמרת בעוד שנים מעטות ושהם היו תמימים .רוב הדיירים באזור מספיק חכמים לדעת על מה הם חתמו….

  2. פרץ

    בעלי הדירות ידעו על מה הם חתמו.
    זה לא פותר את הממשלה למצוא פתרון לבעייה שנוצרה

  3. מוטי בר-נס

    קק"ל ללא ספק כשלה!
    מדינת ישראל חייבת להתערב בחוק שימנע מכירת קרקעות אלה לאחרים
    ובכל מקרה למסות באופן מלא את הכנסים על כל הקרקעות שבבעלותה

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר