תכירו את ירון אדל, יזם חברתי ירושלמי שגדל בארמון הנציב ומתגורר בעיר עד היום. הסיפור שלו מתחיל במלחמת לבנון השניה – אז הוא היה סרן בצה"ל ולוחם בגדוד 931 בחטיבת הנח"ל. הוא איבד חברים וחיילים ויוצא מהמלחמה הזו ומהאינתיפדה שקדמה לה הלום קרב.
השנים עוברות, אדל הופך ליזם חינוכי בינלאומי, מקים סטארט-אפ בתחום ההוראה, הופך ליועץ בפרוייקטים חינוכיים בינלאומיים במדינות כמו ברזיל, הודו וסרביה. חי. אבל הפוסט טראומה לא משחררת.
מהמקום האישי שלו הוא מקים את ארגון "רסיסים", שהופך להיות הבית של לוחמים קרביים, הלומי קרב בכל רחבי הארץ, בית שמאפשר להם לחלוק את חוויות הקרב שלהם ומחבק אותם. אדל מפיק את טקסי "רסיסים", שהיום מובלים על ידי עמותת נט"ל, טקסי זיכרון מותאמים שמתקיימים מזה 15 שנה בשש ערים ברחבי הארץ – כולל בירושלים.
"מאז ה-7 באוקטובר", מספר אדל, "התפיסה הישראלית כלפי פוסט טראומטיים השתנתה ואנשים מבינים שצריכים לעשות שינויים והתאמות בדרך שבה אנו מציינים טקסים לאומיים. אין שום סיבה שהלום קרב יסיים את טקס יום הזיכרון עם היפר-וונטילציה".

טקס של 'רסיסים' ונט"ל ביום הזיכרון (צילום: פרויקט 'רסיסים')
אדל, שמאחוריו גם מאבק בזיקוקים ביום העצמאות, שהוביל, כידוע, להחלטה עירונית על ביטול מופעי הזיקוקים בעיר, פנה לראש העיר משה ליאון ולסגנו אדיר שוורץ בבקשה לערוך התאמות בטקסי הזיכרון בעיר, על מנת שכלל המשתתפים ירגישו בנוח במהלך הטקס.
"חשוב להבהיר", הוא מסביר, "אנחנו מדברים על אחוז גדול מהאוכלוסייה בארץ. לפי מחקר שערך פרופ' יוסי לוי בלז (פסיכולוג קליני, חוקר, יועץ ומרצה בתחומי חוסן, כאב נפשי, טראומה ומניעת אובדנות, ר"ג) מדובר בלפחות 29 אחוזים מהאוכלוסייה בארץ שמתמודדים עם פוסט טראומה ברמות משתנות. אין סיבה שדווקא ביום הקדוש הזה נפגע במי שחלק מהנפש שלהם נשאר תמיד שם".
ההתאמות שמציע אדל הן התאמות בתוכן הטקס, כמו צמצום גירוי חושי שנובע מהבזקי אור ומרעשים פתאומיים, אזהרה מוקדמת לפני רעשים או הקראת קטעים שיכולים להוות טריגר והתאמת מקומות הישיבה ייעודיים להלומי קרב. השנה, יחד עם מינהל תרבות חברה וספורט בעירייה התחילו תהליך להתאמה של טקסי הזיכרון בירושלים לתושבים הסובלים מפוסט טראומה. בניסיון להקל אפילו במעט על הקושי איתו הם מתמודדים ביום המורכב הזה.
"יש חשיבות עצומה להנגיש את אירועי יום הזיכרון ויום העצמאות לאלו שנפגעו בהגנת המדינה – גם מבחינה נפשית וגם פיזית", אומר סגן ראש העיר שורץ (התעוררות), אשר ליווה את המהלך. "מוטלת עלינו האחריות להעניק להם מעטפת מכבדת, רגישה ומותאמת, שתאפשר להם לקחת חלק בטקסים בצורה בטוחה ונוחה עבורם ככל האפשר. המטרה שלנו היא שכל אחד ואחת יוכלו להיות חלק מהאירועים באופן ראוי ומותאם. זהו הצעד הראשון בתהליך ארוך שאנחנו מובילים בעירייה של הטמעת נגישות למתמודדים עם פוסט טראומה בכלל השירותים העירוניים".





תגובות