בשבוע שעבר, רגע לפני פורים, מפעילת הרכבת הקלה הוציאה הודעה לתקשורת שבה הבטחה חד משמעית: השירות לנוסעים ולנוסעות ישתפר פלאים מיד אחרי החג. השיפור אמור היה להגיע ביום שני, 17.3, כשעל פי הזכיינית אמורה להיכנס תוכנית תפעולית חדשה שמטרתה לשפר את השירות ובעיקר להביא להתייצבות טובה יותר של זמני הנסיעה.
בין השיפורים המשמעותיים עליהם הכריזה הזכיינית – תוספת של 2 רכבות למערך, כך שניתן יהיה לתגבר את התדירות במטרה להביאה לכ-6.5 דקות נסיעה. פחות או יותר כפי שהיה לפני פתיחת ההארכות של הקו האדום להדסה עין כרם בדרום מערב ירושלים ולנוה יעקב בצפון העיר.
וזו בדיוק הבעיה העיקרית שנראה שאף אחד לא מבין. תדירות זהה למה שהיה לפני פתיחת ההארכות – לבטח עם הקרונות החדשים שיש בהם פחות מקומות ישיבה ובכלל – תוביל בהכרח לצפיפות ברכבות ולעומסים בתחנות – בדיוק כפי שנחזו בשבועות האחרונים.
אז נכון, מאז נפתחו ההארכות לנוה יעקב ולהדסה עין כרם – התדירות היתה נמוכה יותר. 8 דקות ברגעים הטובים של הרכבת ולמעלה מ-10 דקות ברגעים הפחות טובים. וזה כמובן מבלי שהוזכרו התקלות החוזרות ונשנות, העמידה הארוכה בתחנות ועוד.
אבל, וזו הנקודה החשובה – גם תדירות של 6.5 דקות לא מספיקה כדי להכיל את כמות הנוסעים ברכבת הקלה. זה עניין חשבוני פשוט. וזה עובד ככה:
לפני פתיחת ההארכות – אורך הקו האדום היה על 13 ק"מ ולאורכו היו 23 תחנות. התדירות עמדה על 6 דקות. מספר הנוסעים הממוצע – כ-170,000 נסיעות ביום. התדירות היתה 6 דקות בשעות השיא.

גם השבוע – עומסים ודוחק ברכבת הקלה (צילום: באדיבות המצלם)
אחרי פתיחת ההארכות – אורך הקו האדום הינו כ-22 ק"מ, ומספר התחנות – 35. גם מספר הנוסעים עלה בהתאמה – בכ-90 אלף נסיעות על פי ההערכות שונות, לכ-260,000. וכעת התדירות – בהנחה ואין תקלות – עומדת על 6.5 דקות.
תוספת התחנות וכפועל יוצא מכך גם תוספת הנוסעים (כ-90 אלף כאמור ביום) היתה אמורה להוביל לשדרוג תדירות הרכבת הקלה לכ-4.2 דקות כדי לעמוד בביקושים – אולם, כאמור, לא רק שהתדירות לא השתפרה, היא הפכה גרועה יותר.
עוד ב-2019 – אזהרת מבקר המדינה
יש לציין כי כבר בשנת 2019 עלה נושא תדירות הרכבת הקלה בביקורת חמורה של מבקר המדינה. בדוח מיוחד שהוציא המבקר במרץ 2019 הוא קבע כי תדירות הרכבת הקלה אינה לפי הנקבע בהסכם הזיכיון. "בהסכם הזיכיון התחייב הזכיין כי תדירות ההגעה של הרכבות תהיה אחת ל-4.5 דקות בשעות השיא בבוקר ואחת ל-5 דקות בשעות השיא בערב", כך מצוין בדוח, "אולם לאחר מועד ההפעלה הסכימו ביניהם המדינה והזכיין להוריד את תדירות ההגעה של הרכבות מאחר שהביקושים בפועל לא תאמו לתחזיות שעליהן התבסס הסכם הזיכיון ובשל היעדר אופטימיזציה של מערכת ההעדפה ברמזורים".
עוד הדגיש מבקר המדינה ב-2019 כי " מדובר בפגיעה בשירות לנוסע עקב הסכם אי תחרות. בהסכם הזיכיון להקמת הרכבת הקלה התחייבה המדינה כלפי הזכיין שהיא תמנע תחרות של מפעילי תחבורה אחרים ברכבת הקלה, בכך שלא תאפשר הפעלת קווי אוטובוסים במסלולים המקבילים למסלולה של הרכבת".
ומה קרה מאז דוח המבקר? כלום. התדירות התייצבה על 6 דקות, כשבחגים ומועדים מיוחדים דחפו העירייה וצוות תכנית אב לתחבורה להעלאת התדירות ל-4 דקות בשעות מאוד מסוימות. אבל בינתיים הרכבת התרחבה. ההארכות נפתחו. מכ-160-170 אלף נסיעות יומיות המספר כיום עומד על כ-250 אלף. המסלול ארוך יותר, מספר התחנות גדול יותר – אבל התדירות? לא רק שלא השתפרה, אלא נגרעה בחצי דקה (שוב, במצב אופטימלי שעדיין כמעט ולא קורה בפועל).

גם השבוע – עומסים ודוחק ברכבת הקלה (צילום: באדיבות המצלם)
את התוצאה מרגישים הנוסעים והנוסעות כמעט בכל נסיעה ברכבת הקלה – צפיפות, דוחק, תחושת מחנק בתוך הרכבות. ובחוץ? עומסים גדולים בתחנות, מלחמה על כניסה לרכבת בשל הצפיפות ולא מעט נוסעים שנותרים על הרציף, ממתינים לרכבת הבאה – שאולי, אבל רק אולי, תהיה פחות עמוסה.
השיפורים הקוסמטיים
נושא התדירות, יש לציין, לא היה היחידי שבו הבטיחה מפעילת הרכבת הקלה להשתפר ולהשתדרג. "מדובר בצעד נוסף בתהליך מתמשך של התאמות ושיפורים, שנועדו להגדיל את הקיבולת, לשפר את זרימת התנועה ולצמצם את זמני ההמתנה", נמסר מחברת כפיר. "כמו בכל תהליך תחבורתי משמעותי, גם כאן נדרש פרק זמן עד להתייצבות מלאה, והחברה תמשיך לעקוב אחר הנתונים ולבצע התאמות נוספות בהתאם לצורך".
אז טוב עדיין לא היה פה ביום שני האחרון. אולי שיפור מסוים מהקטסטרופה של השבועות הקודמים. וכפי שניתן להבין – שיפור של ממש בעומסים ובצפיפות לא צפוי בקרוב – כי גם בתדירות המיטבית שאליה שואפים בחברת כפיר מפעילת הרכבת – 6.5 דקות – צפוי דוחק ותחושת מחנק כמו היום. אם מגדילים את התוואי ואת כמות הנוסעים – מתבקש גם לעלות את התדירות, לא?
משרד התחבורה: 0 תשובות לשאלות
במענה לפניית "כל העיר" בנוגע לתדירות הנמוכה של הרכבת הקלה למרות ההארכות ובאשר להעמדת חלופות אוטובוסים לתושבים, ממשרד התחבורה ומצוות תכנית אב לתחבורה ירושלים נמסר: "מבדיקות אחרונות שבוצעו עולה כי תדירות הרכבת הקלה משתפרת בהדרגה. אמנם היתה אפשרות לבצע תקופת הרצה ארוכה יותר, אך החלטנו שלא לעכב את פתיחת הקו כדי לאפשר לציבור בירושלים ליהנות מהשירות החדש והיעיל בהקדם האפשרי. אנו מכירים בכך שהשירות החדש עובר חבלי לידה טבעיים, כמקובל בפרויקטים תחבורתיים מורכבים. משרד התחבורה וצוות תכנית אב לתחבורה לירושלים עומדים בקשר רציף עם חברת כפיר, הזכיין ומפעיל הרכבת הקלה, במטרה לשפר את התדירות, להפחית עומסים ולתת מענה מיטבי לביקושי הנוסעים.
"במקביל, המשרד פעל מול הרשות המקומית והזהיר כי עם פתיחת הקו, תהיה תקופת הרצה לצורך שיפור תדירות השירות. אנו דורשים מהזכיין לנקוט בכל האמצעים הנדרשים לשיפור התדירות ופועלים יחד עם כלל הגופים הרלוונטיים למציאת פתרונות אפקטיביים שישדרגו את השירות לציבור הנוסעים. חשוב לציין כי ירושלים נהנית ממערכת תחבורה ציבורית מקיפה ויעילה המספקת מענה איכותי לצורכי התושבים בשגרה, אך ניכר כי חלק משמעותי מהנוסעים מעדיף להשתמש ברכבת הקלה.
"משרד התחבורה וצוות תכנית אב לתחבורה מחויבים להמשיך בפיתוח והקמה של רשת הסעת המונים מתקדמת, תוך קידום פתרונות תחבורה בטוחים, יעילים וחדשניים".

גם השבוע – עומסים ודוחק ברכבת הקלה (צילום: באדיבות המצלם)
גבריאל אורפלי הלוי
עוד חודש חודשיים ילמדו את הבעיות של הקו האדום יתקנו וימשיכו לעלות את הרמה בזמנים ובתוספת קרונות זה ההגיון אומר יהיה טוב ועוד יותר טוב סוף סוף נפתחו ההארכות הקו האדום.
שול
ומה עם בטיחות ובטחון….רכבת מסוככנננת…
שלומי
איזה יותר טוב עוד חודש-חודשיים???….
ממאי הקרוב עד חגי תשרי (זאת ההערכה שלהם….בטח זה יקח יותר זמן), לא תהיה תנועת רכבות בין גבעת התחמושת לתחנה מרכזית…..יהיו רק 2 מקטעים פעילים: בין הדסה ע"כ לתחנה מרכזית, ובין גבעת התחמושת לנווה יעקב…
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
בית משוגעים
יורם
ההסבר פשוט, להארכת הקוו האדום צריך להוסיף יותר קרונות בגלל הגדלת מסלול הנסיעה. ומה עשתה חברת כפיר על חשבון נוחות הנוסעים. הוסיפה קרונות חדשים עם פחות מקומות ישיבה וכך נדחסים יותר נוסעים בעמידה על חשבון הוספת יותר קרונות עם מקומות ישיבה. על הדרך העלו גם את המחיר לשמונה שקלים. הרווח של כפיר בא על חשבון נחות הנוסעים.
אזרח.
מירי רגב צריכה ליהיות הבאה בטור פיטורים.
רחל
צריך להוסיף קרונות עם מקומות ישיבה במקום אלה עם מקומות בעמידה. חברת כפיר מנסה לחסוך על חשבון נוחות הנוסעים.
היהודי המודאג.
ירושלים היא לא בירה באררה"ב ולא באירופה שצריך כאן רכבת ואם כותבים שירושלים נהנית מתחבורה טובה ואהבת קלה טובה אז זה סתם בולשיט איפה היית שרת התחבורה של מדינת ישראל היא היית אצל המלך במרוקו חבל שלא נשארה שם הרי מה היה דחוף לנסוע לשם כשיש תחבורה על הפנים השרה היית חייבת לנסועה מסכנה עבדה כל כך קשה שהיית חייבת חופש היא נוסעת כל הזמן לא רק היא אלא כל הממשלה שלנו נוסעת .
רחל
חברת כפיר חוסכת כסף על חשבון נחות הנוסעים, היא הוסיפה רכבות עם פחות מקומות ישיבה ויותר בעמידה כדי לא להוסיף עוד רכבות.
עםעםעםעןעןע
מניםעםעןהןכןכןכן
רחל
אתם לא מאפשרים לכתוב תגובות.
יוסי בן פורת
לפי דעתי.
להוסיף עוד כחמש, שש רכבות, ולצמצם את זמן ההמתנה לדקה וחצי שתיים.
ובא לישראל הגואל. ולא נקטר.
משה
יותר בירוש – פחות היצע (קרונות קטנים יותר וגם פחות מקומות ישיבה, כשל כפול). היה די בסדר עד ההארכה, הם לא מסוגלים לעמוד בעוד קילומטר, איך יטפלו בעוד קווים?
לדעתי כדאי לחקור עיתונאית את רכש הקרונות הגרועים החדשים. יהיה "בשר".
בואו נאמר את האמת אחת לתמיד
70-80 אחוז מהנוסעים חרדים שנוסעים מפה לשם ןמשם לפה ובחזרה, רק בגלל שאפשר. בואו נהיה אמיתיים רובם לא עובדים, סתם נוסעים לחבר,לישיבה, לקניון, למחניודה להסתובב.. וגורמים לצפיפות נוראית ואיומה. ואלה שבאמת נוסעים כדי להגיע לעבודה ( כן יש כמה כאלה ). הם סובלים.
דנה
פשוט חזרתי לרכב הפרטי. אם רוצים להוריד את העומס בכבישים עם הרכבת אבל עם הזוועה שהולך איתה ההפך ממה שרצו
אחת
כנוסעת קבועה ברכבת לעבודה- כי אין אופציה אחרת העבודה במרכז העיר- יותר מ5 דקות בין רכבות= רכבת מפוצצת!
לפני 5-6 שנים ידעתי שאם רכבת הגיעה אחרי 7 דקות שווה לי לחכות לרכבת הבאה כי היא תגיע תוך 2 דקות, אבל מאז המצב הורע וזה עוד היה לפני הארכת הקו.
פסגת זאב
חכו לפינוי בינוי.כשיאכלסו עשרות אלפים בשטח שגרו בו בעבר מאות אנשים,אז תבינו מה זו צפיפות.תשכחו מרכב פרטי.כל הירושלמים,ישונעו ממקום למקום אך ורק באמצעות רכבות.קדימה עדר מטומטם רוצו לחתום.
טשרניחובסקי
גמרו אותנו פשוט. אין תדירות קבועה לכלום.
הרכבת זה סרדינים פשוט כך ויש לי תמונות.
אוטובוסים של כל 5/10ד יכולים להגיע פעם בשעה (מלאים 0 מקום)
פקחים נדחפים לאוטובוס/לרכבת גם אם זה אומר שלקוחות יורדים מחוסר מקום.
מצמצמים נתיבים בכבישים שגם ככה עמוסים לטובת שביל אופניים. (ועל הדרך עושים לי נזק לגדר של הבניין ופקחי תנועה חונים לי בחנייה הפרטית)
ומתפלאים שאנשים עוזבים.
העיקר משה לאון דואג להחליף את הפרחים בכיכרות פעם בשבוע.
עירייה נא להתעורר אני בדרך החוצה
למה???
למה ברכבת החדשה יש בכל קרון גג 14 מקומות ישיבה כשהרוב עומדים?