עיר הבירה ירושלים, שאוכלוסייתה כבר חצתה את מיליון הנפשות (1.1 מיליון על פי הנתון האחרון של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) – מנותקת בנתיב האווירי משאר הארץ – מלבד מנחתי מסוקים הפרושים במיקומים שונים ברחבי העיר, וזאת למרות שיש בקצה הצפוני של ירושלים את שדה התעופה עטרות.
שדה התעופה הקטן בעטרות נחנך בשנת 1925, והוא שימש את שלטון המנדט הבריטי לטיסות פנים. עם תום מלחמת העצמאות ב-1948 הירדנים השתלטו על המתחם – ובהדרגה הרחיבו אותו גם לטיסות בינלאומיות. שדה התעופה פעל 19 שנה תחת השלטון הירדני והיה לשער הכניסה הראשי למזרח העיר ולאתריה.

שדה התעופה עטרות (צילום: באדיבות אוסף בנימין שפרן)
הזמני הפך קבוע
בתום מלחמת ששת הימים בשנת 1967, שדה התעופה עטרות עבר לידי ישראל, וכמו בימי המנדט – הוא שימש בעיקר לטיסות פנים. אף כי המסלול הוארך ל 2.5 ק"מ – מ 1.8 ק"מ – הטיסות הבינלאומיות היו מעטות ביותר, בשל אילוצים פוליטיים. בפרוץ האינתיפאדה השנייה בשנת 2000, נוצר סיכון למטוסים הממריאים והנוחתים בעטרות – ושדה התעופה נסגר באופן זמני (כך לפחות אמרו ההודעות מאותם ימים) – אך במרוצת השנים הסתבר, כמו לא מעט דברים, שהזמני הופך קבוע, ושדה התעופה בעטרות נסגר בערך לתמיד.
השדה, כאמור, נחנך רשמית רק בשנת 1925, אבל המטוס הראשון בירושלים נחת לפני 112 שנה. היה זה ביום האחרון של שנת 1913 (31 בדצמבר). מדובר במטוס קל, חד כנפיים תוצרת צרפת, מסוג "ניופרט" שהוטס בידי הטייסים מרק בונייה ועוזרו ז'וז'ף ברניה. הם נאלצו לחוג מעל העיר ולחפש מקום לנחיתה. לבסוף הם איתרו מקום נחיתה מאולתר ועל מגרש שטוח יחסית – באזור שזכה עם תחילת המנדט לשם "מחנה אלנבי". היה זה מדרום למנזר אחיות סנט קלייר, לא הרחק מתחנת הרכבת – (כיום בתחום דרך חברון) – בסמוך לשכונת בקעה וצפון תלפיות של ימינו. היה זה אך עשור לאחר הטיסה הראשונה בעולם של האחים רייט בארה"ב – שהתקיימה ב-17 לדצמבר 1903. הגעת המטוס הצרפתי היתה אטרקציה כבירה עבור תושבי העיר, הזניחה אז באימפריה העות'ומנית. קהל של אלפי סקרנים נהר למקום ברגל, באופנים, רכובים על חמורים ובכרכרות. הטייסים התקבלו כגיבורים וכמבשרי יצירה אנושית מדהימה. מושל העיר הטורקי והקונסול הצרפתי, קיימו עבורם מסיבת כבוד חגיגית ביותר. הם לנו באכסניית נוטר דם – ולמחרת, ב-1 בינואר 1914 עם עלות השחר, כל נכבדי העיר והמון תושבים המתינו להמראת האווירון – שנחת כעבור שעתיים בקהיר. מי היה מאמין אז שבחלוף 100 שנה – לא יהיה לירושלים שדה תעופה – וזאת לאחר שהמדינה היהודית הריבונית – מציינת בקרוב 77 שנה לעצמאותה.

שדה התעופה הנטוש בעטרות (צילום: ד"ר אלדד ברין)
למה דווקא עטרות?
הקמת שדה התעופה החלה בסוף העשור השני של המאה ה-20, כשהשדה, ליד הכפר קלדניה ומזרחה ליישוב עטרות – על שטח נוח מבחינה טופוגרפית – שטוח ולא סלעי ורחב ממדים. הוא נחנך מספר שנים מאוחר יותר (כאמור, בשנת 1925). הבריטים עשו זאת מתוך הכרח להעתיק את שדה התעופה הראשון בעיר – שנבנה על ידי העות'מאניים בשטח מחנה אלנבי, ששימש טייסת גרמנית שסייעה לטורקיה במלחמתה בבריטניה. הם נענו בכך למחאה של תושבי שכונת תלפיות, שמקימיה התנגדו לקיימו של שדה תעופה בקרבת בתיהם. הבריטים מצאו את אזור עטרות כמספיק קרוב לירושלים ועם עתודות שטח גדולות להרחבתו במידת הצורך. ההשקעה הכספית בהקמת שדה התעופה היתה גדולה. אך במלאות שבע שנים לכניסתם לירושלים ונוכח המתיחות הגוברת בין הישוב היהודי לערבי – נראה להם כהכרח – לבניית מקום להמראת מטוסים – בעיקר למטרות צבאיות.
בשנת 1936 עבר שדה התעופה שדרוג על ידי פנחס רוטנברג – מייסד חברת החשמל – "הזקן מנהריים" – שקשריו הטובים עם ממשל המנדט, סייעו לו לזכות בזיכיון לבצוע עבודות השיפוץ בעטרות. קשריו סייעו לו גם להקמת חברת תעופה עברית ראשונה ב-1934, שנקראה: "נתיבי אוויר ארץ ישראל." החברה פעלה לעידוד טיסות פנים אזרחיות אך גם שימשה כזרוע ביטחונית של היישוב – עד להפקעת מטוסיה על ידי השלטון הבריטי ב-1940 (לצורכי מאמץ המלחמה באיטליה וגרמניה).

מתוך התערוכה 'שער לעולם – נמל התעופה ירושלים 1967-1948' (צילום: אדם אקרמן)
הבריטים עוזבים, הירדנים משתלטים
התקופה הבריטית בעטרות הסתיימה עם סיום המנדט הבריטי. ב-14 במאי 1948, המריא הנציב הבריטי האחרון סיר אלן קנינגהם, ועלה על המטוס בשדה התעופה בירושלים והמריא לחיפה – ומשם הפליג על האנייה שהחזירה אותו לאנגליה. בקרבות מלחמת העצמאות ניזוק שדה התעופה על ידי הירדנים – ונהרס היישוב היהודי עטרות. הירדנים החלו מיד במרץ רב במלאכת שיקומו וראו בו נכס כלכלי חשוב – בשל קרבתו למקומות קדושים וארכיאולוגים בירושלים והפוטנציאל הכלכלי הרב הטמון בו. הם האריכו ב-1955 את מסלולו ל-1,850 מטר והקימו בו בהשקעה של 3 מיליון דולר טרמינל חדש.
לירדנים היתה בשנות ה-60 של המאה הקודמת תוכנית להאריך את המסלול בק"מ נוסף, להרחיב את הגבולות המוניציפליים של ירושלים ולכלול בהם את שדה התעופה. מלחמת ששת הימים ב-1967 קטעה תוכניות אלו וסיימה את 19 שנות שליטתם בעטרות. לזכות הירדנים יאמר, כי הם הצליחו להפוך את שדה התעופה הקטן לבינלאומי. השדה שימש 15 חברות תעופה והיה שער לכניסתם של רבבות צליינים לאתרים קדושים בירושלים ובגדה המערבית. סיפורו המפתיע והמצליח של שדה התעופה עטרות בתקופה הירדנית, בא לידי ביטוי בתערוכה שהוצגה בשלהי שנת 2021 במתחם מכון אולברייט האמריקאי (ברח' סלאח א-דין), תחת הכותרת "שער לעולם: נמל התעופה ירושלים 1967-1948". התערוכה האירה את שנות הזוהר של עטרות – שהציבור הישראלי לא היה מודע להם.
הירדנים הצליחו להפוך את שדה התעופה הבריטי, לנקודה תחבורתית-אווירית חשובה במזה"ת. בנוסף לחברות ערביות תשע חברות מערביות, השתמשו בחברות-בת ערביות על מנת להגיע לעטרות – ופתחו משרדי נסיעות במזרח ירושלים. הם עודדו צליינים נוצרים ועולי רגל מוסלמים, להשתמש בקוויהם כדי להגיע לביקור בירדן – ואף להמשיך בטיסות המשך ברחבי אסיה. אורחים רמי מעלה נחתו בעטרות – כמו מלך ומלכת בלגיה, מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון פוסטר דאלס, וגם מטוסו של האפיפיור פאולוס השישי, שהגיע לביקור ב-1964 לאתרים נוצרים בעיר העתיקה ובישראל – היה אמור לנחות בעטרות – אך כאשר התברר שממדי האווירון לא מתאימים לתנאי שדה התעופה (גם לא הייתה תאורת לילה בעטרות) – הופנה מטוסו לשדה התעופה בעמאן. נוסף לטיסות הפנים שיצאו מעטרות ליעדים בירדן, כמו עקבה והעיר עמאן הדרומית (ממנה יכלו התיירים להמשיך לפטרה) – יצאו מספר טיסות ימיות ליעדים קרובים כמו ביירות, דמשק, וקהיר – ומספר טיסות שבועיות ליעדים רחוקים כמו כווית, בגדד, קבול, דוחה (בירת קטאר), אבאדאן באירן וג'דה (בערב הסעודית) ועדן בתימן. משנת 1960 החלו טיסות לרומא – וטיסות המשך לפריס וללונדון. שדה התעופה בעטרות נקרא לראשונה בתולדותיו "ירושלים". הגבולות הסגורים של מדינת ישראל – שלא ניתן היה דרכם לעבור לשכונותיה – עודדו זרם תיירים מתמיד להעדיף לנחות בעטרות -ולא בשדה התעופה בלוד. הנתונים מראים כי ב-1950 הגיעו 9 אלפים תיירים מארצות המערב לירדן, ב-1965 עמד מספרם על 750 אלף (70% מהם הגיעו דרך שדה "ירושלים"). שנת השיא בשדה התעופה הייתה ב-1966, כאשר נחתו בעטרות כ-100 אלף נוסעים (פי שניים מאשר באותה שנה בשדה התעופה עמאן).

מגדל הפיקוח בשדה התעופה בעטרות לפני 1967 (צילום: קייל או'גרנלונד)
אחרי ששת הימים – תיירות פנים
התקופה הישראלית של שדה התעופה החלה ב-1967, לאחר כיבושו בידי כוחות צה"ל. מיד החלה התוכנית להפכו לשדה תעופה בינלאומי ולהמשיך את ההצלחה הירדנית. מדינת ישראל השקיעה ציוד מודרני במגדל הפקוח, המסלול הוארך והותקנה תאורת לילה. ברם מטעמים פוליטיים והחרמתו על ידי חברות התעופה המערביות – לא התגשם החלום להפכו לצומת בינלאומי. הוא היה לשדה תעופה רק לטיסות פנים ולקשר מהיר של תושבי ירושלים עם נתב"ג, ויעדי נופש לצפון הארץ ולאילת. טיסות תירותיות התקיימו ממנו בשמי ירושלים והארץ – וכן הוקם במתחם גם בי"ס לטיסה. עיריית ירושלים החלה בפיתוחו של אזור התעשייה עטרות והפיכתו לאזור מסחרי-תעשייתי ראשי של העיר. חיוניותו של שדה התעופה לעיר הבירה הלכה גברה – ואז הגיעה האינתיפאדה ב-2001-2000, ועטרות נסגרה לתעופה. באותה שנה שיערו כי זו תהיה הפסקה לשנה-שנתיים – אך בחלוף 25 שנה לסגירתו והזנחתו של שדה התעופה – נסתם עליו הגולל לתעופה. העירייה החליטה להרוס סופית את מבני שדה התעופה – ותבנה בשטח כ-8,500 יחידות דיור, עבור שכונה חרדית חדשה. יחד עם זאת מתכוננת העירייה לשפץ את בניין הטרמינל העזוב, והתוכנית היא להפוך אותו למוזיאון לתעופה אזרחית. בינתיים שדה התעופה עומד נטוש שומם ומוזנח ורק ביוזמה פרטית נאטם פתח הטרמינל, כי הוא החל להיפגע.
מצבה העגום של ירושלים ללא שדה תעופה, בא לידי ביטוי חריף כאשר בשנת 2019, הגיע ארצה מטוס "דרימליינר" חדיש עבור חברת אל על. המטוס המעוטר במגן דוד נקרא "ירושלים של זהב", והטקס החגיגי עם הגעתו – לא יכול היה להתקיים בירושלים – לכן נערך בנתב"ג. ראש העיר משה לאון וקודמו ניר ברקת – הטריחו עצמם לנתב"ג. הטייס הישראלי בהיותו מעל ירושלים, ניהל שיחה מתואמת עם נשיא המדינה ראובן ריבלין. בזמן הטקס, הוקראה ברכת הנשיא שבירך את המשתתפים. הוזמנה הזמרת שולי נתן לשיר את שירה האייקוני על ירושלים – וכן שרה אותו שנית עם מקהלת ילדי בית ספר ירושלמי. כך טקס מכובד זה לא נערך במקומו הטבעי בירושלים.
עבור תושבי ירושלים – זוהי מציאות שגרתית, שהחפצים לטוס לנופש לצפון הארץ או לדרומה, חייבים לנדוד לנתב"ג. נראה בספק שיבנה בעתיד הקרוב בסמוך לירושלים שדה תעופה – אך הקמתו הכרחית לפחות לטיסות פנים.
- הכותב הוא אדם אקרמן, מחבר הספרים: "101 אתרים בירושלים" ו"ירושלים המסתורית: 99 אתרים חבויים".

טיסת אל על נוחתת בעטרות (צילום: באדיבות אוסף בנימין שפרן)
שמוליק
ראשית, צומת הוא זכר ולא נקבה…
שנית, להגיע לנתב"ג מהר יותר מאשר להגיע לעטרות. אז אין סיבה לעטרות.
בנוסף: אין בישראל כמעט טיסות פנים. ביטלו את שדה דוב, ביטלו את מחניים וכיום יש רק אילת וחיפה
רעיון של תושב
לדעתי יש אופציה והיא לחשוב מחוץ לקופסה לבנות מעל הארנה בירושלים את הטרמינל את המנחת לעשות מעל אזור פסי הרכבת הישנה למלחה ומעל לבגין במתכונת כביש על כביש מנחתי מטוסים אחד המראה והשני נחיתה
ד. בציר
מאמר מרתק. במלחמת העצמאות היו בירושלים מנחתים לפייפרים בגבעת שאול משם: רחוב כנפי נשרים. בגן סאקר היה מנחת נוסף. עד היום יש ׳מגדל פיקוח׳ מעל אחד הבתים ממול. כאן אירע אסון אווירי. מטוס שהמריא טס מעל עמק המצלבה והתרסק מאחורי הפילבוקס.
יחזקאל
אין לשדה תעופה בירושלים הצדקה כלשהי אולי פרט לבית ספר לטיסה ואולי כבסיס למסוקי מד"א ולמטוסים פרטיים בדיק כמו השדה בהרצליה.
שדה התעופה בנתב"ג קרוב מספיק. גם אם יבנו במקום נתב"ג שדה תעופה בינלאומי ענק בים מול בת ים, עדיין לא תתקיים הצדקה כלשהי לשדה תעופה בינלאומי בירושלים.
ביי
כן הגיע הזמן למשימות להשמיד ולתפעל.
אורן
כמה חבל, נפלה בחלקי הזכות לנחות בעטרות או בשמו השני "קלנדיה". היית חוויה נחמדה
דוד
מסכים, ירושלים היא העיר הגדולה בישראל ובירת ישראל, מן הראוי שתהיה לה נמל תעופה לכל הפחות לטיסות פנים.
שלומציון
לשאלה בכותרת האם צריך שיהיה שדה תעופה בירושלים, התשובה היא כן
יחד עם זאת יש לחשוב על מיקומו האסטרטגי
והביטחוני
בני
הייתם צריכים לציין בכתבה כמה פרטים. את המנחתים הנוספים שפעלו זמנית בירושלים בגבעת שאול (בהמשך רחוב כנפי נשרים) ועמק המצלבה. גם את אחת ההצעות שהיו בעבר לתת את שדה התעופה עטרות לפלסטינים כשדה תעופה בינלאומי עבורם לפני קידום תוכניות כמו שדה תעופה ליד יריחו.
יונית
עיר בירה של כמיליון תושבים ללא שדה תעופה? בחו"ל יש עיירות של פחות מ 100,000 תושבים עם שדה תעופה לפחות לטיסות פנימיות. אולי שדה כזה היה פותח דלת ליותר תיירים לארץ.
אביב
שטויות במיץ עגבניות. לא שווה להשקיע ים של כסף באיזור עויין כששום חברה בינלאומית לא תנחת שם ונתבג רק 22 דקות מירושלים ברכבת
נמאס מקליקבייט
נתב"ג נמצא שעה מירושלים עם חיבור של רכבת ישירה, אם רוצים מחר בבוקר משנים את השם של נתב"ג לנמל תעופה ירושלים וזה קביל והגיוני, בהרבה ערים בעולם שדה התעופה נמצא הרבה יותר רחוק מאשר פה. דוגמה זהה לקרוזים שעוצרים באשדוד וכתוב ירושלים, שעה וקצת נסיעה נחשב לאותו מקום בכל קנה מידה.
יגאל איש ירושלים
21 דקות ברכבת מירושלים אתה בנתב"ג – אני מתגורר במשכנות האומה 10 דקות אני בתוך הרכבת.
שרון
אני כן חושב כבר שנים כי בינתיים הערבים משתלטים על כל האדמות מסביבו צריך להעריך את המסלול שלו בעוד 600 מטר שיוכל לנחות בו כל סוג של מטוס נכון להיום הוא שתי קילומטר 200 צריך להעריך אותו 800 מטר בערך יהיה כשלושה קילומטר וכל מטוס יכול לנחות בו לא הגיוני בירה של מדינה אין בשדה תעופה אפילו בקטמנדו בנפאל ממריאים כמו תהילים שמה בגלל שהמסלול קצר וההרים גבוהים וירושלים עושים כל מה שלא בשביל שלא יהיה שדה טוב כאחד שהטיס משמה שקורסי טייס הגיעו לשמה שנשיא המדינה הרצוג לשעבר היה מטיס לשמה ויש היסטוריה ואין מחלוקת על המקום בכלל. רק פחד של ביבי
הנאשם לכלא
לא צריך שדה תעופה בירושלים, נתב"ג נמצא 20 דקות נסיעה ברכבת, קרוב יותר מהיתרו ללונדון…
שוקו
במציאות אלטרנטיבית ובשליטה ישראלית מוחלטת במרחב (עם הסכם שלום מלא עם הפלסטינים באיזה מדינה אחת לשתי עמים/שתי מדינות ופלסטין מפורזת) שדה התעופה יכל להיות פעיל ולשמש את כל המרחב ירושלים/רמאללה עם שלל יעדים גם למדינות מוסלמיות וערביות וגם יעדים רגילים יותר אבל ברור כיום כשירושלים עטופה בשטחי "הגדה המערבית" ושדה התעופה כל כך קרוב לקלנדיה/כפר עקב (הבינוי הקרוב אליו בכלל מאפשר פעילות תעופה רצינית? משטר הרוחות באזור מספיק בטיחותי לפעילות תעופה בו?) שאין מצב לקיים בו פעילות תעופה כלשהי, או לפחות פעילות ישראלית מחשש לאסון ירי והפלת מטוסים (ומן הסתם אנחנו ממש לא בעניין פעילות תעופה פלסטינית עצמאית בשטח הזה והפלסטינים לא יתנו לנו להפעיל בקרת גבולות על פעילות שדה תעופה פלסטיני וגם מדינות ערביות ומוסלמיות שלא בקשרים דיפלומטיים עם ישראל לא יוכלו לנחות בשדה תעופה שבפיקוח בקרת גבולות ישראלי). כדי להפעיל אותו בלי שלום מוחלט היה צריך להגיע למצב בלי פלסטינים ביו"ש או לפחות ברדיוס הקרוב לשדה התעופה בשל הרגישות של מטוסים בגובה נמוך בהמראה/נחיתה. והאמת גם בתנאי שלום היה עדיין עדיפה הפרדה כך שהפלסטינים יורחקו לשדה תעופה מזרחי יותר כמו אופציית אזור יריחו מאשר לחלוק שדה תעופה בשטח הדי צפוף של עטרות.
הפתרון המתבקש
בימינו, המגמה היא לא לבנות נמלי תעופה חדשים במיקומים שיהפכו את הנמל למפגע סביבתי בגלל הרעש שהוא מייצר. הפתרון המתבקש לצורך להקים נמל תעופה בירושלים מצד אחד ולא לפגוע במרקם העירוני מצד שני, הוא לבנות נמל במקום סמוך לירושלים אך לא סמוך מדי. צריך בשביל זה מקום רחוק יותר מעטרות. למרבה המזל, קיים פתרון כזה שרק מחכה שנממש אותו – נמל תעופה בינלאומי בבקעת הורקניה. אפשר לקרוא כ
על התוכניות הזו באינטרנט (לדוגמה כאן: https://www.ynet.co.il/news/article/sj119q6f5n אך גם באתרים נוספים).
כשקוראים על כמה בקעת הורקניה מתאימה, ההבנה היא שזה רק עניין של זמן עד שנסיבות פוליטיות כבר לא יוכלו לעכב את התוכנית הזו ונראה סוף סוף נמל תעופה בינלאומי ע"ש עיר הבירה שלנו (בנוסף לנמל שכבר יש לנו ע"ש הבירה הכלכלית שלנו).
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
ירושלים צריכה שדה תעופה בינלאומי, גם בתור עיר בירה וגם כדי להפוך לעיר עולם. המדינה לא פועלת לקדם את זה כי הרעיון שירושלים היא עיר הבירה לא באמת מדבר אליה.
הבעיה בעטרות היא שזה אזור עוין, וגם מבחינה מדינית קשה למשוך טיסות חוץ לשם. בנוסף השדה בעטרות לא יכול להכיל מטוסים גדולים לטיסות ארוכות.
לדעתי צריך לחשוב ולתכנן שדה תעופה לירושלים בשטח שבין לטרון לשער הגיא. ניתן לתכנן שם מסלולים של מספר קילומטרים וטרמינל ענק. בנוסף זה נמצא על קו הרכבת לירושלים והכביש הראשי. ניתן לתכנן גם את שיקוע כביש 1 כדי לפנות מקום למסלולים. אם תהיה לכך דרישה ציבורית, זה יקודם.
ירושלמי
מסכים עם רוב המגיבים.
ירושלים, עיר הבירה והעיר הגדולה המדינה, עיר הקדושה לרוב העולם, צריכה נמל תעופה.
נמל התעופה עטרות עדיין יושב שם וניתן להפעילו מחדש. יש אף מקום להארכת המסלולים מעבר ל2 ק"מ.
המצב הבעייתי של הבנייה לגובה הלא חוקית בכפר עקב ניתן לטיפול על ידי הריסה.
עם זאת, אם מסתכלים קדימה – אולי עדיף להקים נמל תעופה בינלאומי ענק, בסדר גודל של נתב"ג, במקום להפעיל את עטרות שהוא נמל תעופה בגודל בינוני. המדינה שנים מחפשת אתר להקמת נמל תעופה משלים לנתב"ג, ועם ההצעה להקים כזה בבקעת הורקניה תתממש (מרחק קצר מירושלים), במקרה הזה בלבד ניתן לוותר על נמל התעופה בעטרות. יש לדאוג להעביר את קוד נמל התעופה בעטרות JRS לנמל התעופה בהורקניה.
היתרון של נמל תעופה בהורקניה הוא שהוא במרכז הארץ, סמוך לכביש מהיר (כביש 1), ושהוא מרוחק מיישוב (אין מפגעי רעש ואין איום בטחוני).
החסרון הוא שכל עוד המצב הפוליטי לא ייפתר, יש חשש שהוא יהיה דומה למצב בנמל התעופה עטרות – אשר למרות שהיה נמל תעופה בינלאומי, מעטות הטיסות שנחתו בו מחו"ל עקב המצב הפוליטי של השטח.