"צא לנוף אל תקטוף" – הסיסמה המיתולוגית שכל אדם מעל גיל 50 במדינת ישראל מכיר בעל פה. לכבוד חודש שמירת הטבע, רשות הטבע והגנים מחדשת את הכרזה האייקונית שכל ישראלי הכיר ושימשה לפני יותר מ-50 שנה בקמפיין המוצלח לאיסור קטיפת פרחי הבר.
בכרזה המחודשת הנושאת את המסר "נשמור על פרחי הבר" מוצגים 16 פרחי בר מוגנים המייצגים אזורים שונים בארץ וחלקם אף מצוי בסכנת הכחדה. בשיתוף פעולה של אגף ההסברה ברשות הטבע והגנים עם תחום הקיימות במשרד החינוך ומרכז השלטון המקומי, מחולקת הכרזה בימים אלו בכ-4,000 כיתות בבתי ספר יסודיים בכל רחבי הארץ. בנוסף, שולח משרד החינוך את הכרזה באמצעות עלון דיגיטלי לכל המורים והמורות בבתי הספר היסודיים.
הכרזה המחודשת מגיעה עם מערכי שיעור בשפות העברית והערבית, באמצעותם ניתן ללמוד בצורה חווייתית על שמירת פרחי הבר בארצנו וכיצד אפשר להצטרף לרשות הטבע והגנים בשמירתם. הכרזה ומערכי השיעור יצרפו את הדור הצעיר לדורות רבים לפניו של שומרי טבע שיודעים ומבינים את חשיבות פרחי הבר לטבע, לנוף וגם לאדם. המהלך מתקיים בשיתוף פעולה גם עם המרכז לשלטון מקומי, שהצטרפו בשמחה להפצת הכרזה בתחומם.

הכרזה המיתולוגיות משנות ה-50 (צילום: רשות הטבע והגנים)
מנהלת ההסברה של רשות הטבע והגנים, מזי מגנאג'י: "אנו, ברשות הטבע והגנים, נרגשים לחדש את הכרזה ההיסטורית של שמירת פרחי הבר. לציורי הפרחים, שנעשו על ידי ציירות ה'קיו גרדן', הגנים הבוטנים בלונדון לפני יותר מ-50 שנה, יש ערך אמנותי ובוטני רב, והם חלק מהמורשת של שמירת הטבע בכלל ושמירה על פרחי הבר בארצנו בפרט. האיומים על פרחי הבר בימינו הם בעיקר בשל הפיתוח הנרחב וכרסום השטחים הפתוחים וחשוב לנו לחשוף ולגייס דור חדש לחשיבות השמירה על פרחי הבר שחיוניים לטבע, לנוף ולאדם. לשמחתנו, תחום הקיימות ותחום מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך נרתמו למאמץ, והחלו להפיץ את הכרזה המחודשת ואת מערכי השיעור הנלווים אליה בשפה העברית והערבית למורים ומורות ברחבי הארץ אשר מקבלים בשמחה את החומרים ויעבירו אותם לתלמידים. הכרזה המחודשת תימכר לציבור, שמביע התעניינות בכרזה במרכזי השירות באתרי רשות הטבע והגנים".
בילי פרידמן, מפמ"ר מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך: "החינוך לשמירה על הטבע אינו רק אמצעי להקנות לתלמידים ידע אודות הסביבה, אלא הוא גם דרך לפתח את תחושת האחריות האישית והקולקטיבית כלפי העולם שסובב אותנו. המהלך של חידוש הכרזה המיתולוגית הוא הזדמנות מצוינת להנחיל לתלמידים את הערכים של שמירה על המגוון הביולוגי ולחבר את הדור הצעיר לאוצרות הטבע המיוחדים של ארצנו. דרך החינוך למודעות סביבתית, אנו מלמדים את התלמידים לא רק כיצד להבין את המשמעות של שמירה על פרחי הבר, אלא גם כיצד לפתח חשיבה יצירתית ופתרונות טכנולוגיים שיכולים לתרום לעתיד בר-קיימא. השותפות עם רשות הטבע והגנים והמרכז לשלטון מקומי מייצגת את המחויבות שלנו כמערכת חינוך לשלב את נושא שמירת הטבע כחלק מההכשרה הכוללת של התלמידים, מתוך הבנה שהעתיד תלוי בכמה נצליח להנחיל להם את הערכים הללו".

מורות מקבלות את הכרזה המיתולוגית (צילום: סמדר כהן, משרד החינוך)
כפיר מצוינים, סמנכ"ל רגולציה וקשרי ממשל במרכז השלטון המקומי: “השלטון המקומי הוא שותף טבעי במהלכים חינוכיים-סביבתיים, מתוך הבנה כי האחריות לשמירה על הטבע והסביבה מתחילה מהקהילה המקומית. חידוש הכרזה המיתולוגית הוא צעד משמעותי להטמעת ערכי קיימות וחינוך סביבתי בקרב הדור הצעיר, ואנו גאים לקחת חלק ביוזמה שמחברת בין המורשת הישראלית לשמירה על הסביבה. השלטון המקומי ימשיך לקדם תוכניות חינוכיות שמחברות בין תושבים, תלמידים ורשויות למען עתיד ירוק ובר-קיימא".
הכרזה המחודשת מציגה 16 פרחי בר אנדמיים לישראל, בהם בוציץ סוככני, סייפן סגול וסחלב שלוש-השיניים ועוד, חלקם מצויים בסכנת הכחדה. העיצוב מתבסס על איורים מדעיים יוצאי דופן שנוצרו בשנות ה-70 על ידי הציירות מרי גריירסון והת'ר וודס מצוות האיור של הגנים הבוטניים המלכותיים בקיו (Kew Gardens) בלונדון. האיורים, שנחשבים לנדירים ומדויקים מאד ברמה הבוטנית, שימשו בעבר לקמפיין ההיסטורי למען שמירת פרחי הבר בישראל, וכעת הם זוכים לחשיפה מחודשת במסגרת המהלך להגברת המודעות הציבורית לנושא.
לאורך חודש שמירת הטבע, יוכל הציבור להצטרף למגוון פעילויות לכל המשפחה, התנדבויות וכן ביקור בתחנות המידע של הרשות הפזורות במספר נקודות בצפון הארץ. מידע נוסף על חודש שמירת הטבע ניתן למצוא באתר רשות הטבע והגנים.
חי רענן
הסיסמא של רחוב סומסום היתה מקסימה. ״ מי שאוהב אותי- לא קוטף אותי״