המרכז הרפואי שערי צדק והקרן לירושלים חנכו את הבית החדש של "מרכז שערי נפש לטיפול בפסיכותרפיה משולבת חומרים" – מרכז חדשני המציע טיפול בנפגעי פוסט טראומה ודיכאון באמצעות טיפול פסיכולוגי בשילוב קטמין.
מרכז שערי נפש כבר החל בפעילותו לפני כחצי שנה בתוך קמפוס שערי צדק בסיועה של הקרן לירושלים ובזכות תרומה אנונימית המגיעה מתוך הבנה עמוקה של הצורך בקידום גישות טיפול מתקדמות לבריאות הנפש במסגרת הרפאה הציבורית בישראל ולאור הצורך הדחוף בהרחבת המענה הטיפולי במצבם הנפשי של אזרחי ירושלים וסביבותיה. במרכז ניתנים בסבסוד מלא מגוון טיפולים לנפגעי פוסט טראומה ודיכאון, וכן טיפול בפסיכותרפיה ממוקדת טראומה בשילוב קטמין.

חנוכת מרכז "שערי נפש" במרכז הרפואי שערי צדק | צילום: שערי צדק
עד כה טופלו במרכז עשרות לוחמים, אזרחים ומתנדבי ארגוני ההצלה שנפגעו במלחמה והמרכז ממשיך להרחיב את פעילותו ולאפשר טיפול לרבים כל כך הזקוקים לכך.
ייחודיותו של מרכז שערי נפש היא בשיטת הטיפול החדשנית – טיפול בקטמין בנפגעי פוסט טראומה. קטמין, שהוא חומר הרדמה מוכר ובשימוש בטוח ונרחב בעולם הרפואה, נחקר ומשמש זה יותר משני עשורים גם לטובת טיפול נפשי. כיום עיקר השימוש בקטמין בעולם הטיפול הפסיכולוגי והפסיכיאטרי מתבצע לטובת טיפול בדיכאון עמיד, אך מחקרים מראים את השפעתו החיובית על תהליכי טיפול פסיכותרפיה במצבי טראומה.

חנוכת מרכז "שערי נפש" במרכז הרפואי שערי צדק | צילום: שערי צדק
המרכז החדש מנוהל על ידי ד"ר סיני אורן, פסיכיאטר מומחה ופסיכותרפיסט בעל ניסיון בטיפול בקטמין ופסיכותרפיה משולבת חומרים, הפועל יחד עם מנהל השירות הפסיכולוגי בשערי צדק יונה לוריא.
המרכז הרפואי שערי צדק הבין עוד בתחילת המלחמה את הצורך לתת מענה נפשי. לכן, עם פרוץ המלחמה נפתח חדר מיון נפשי על מנת לתת מענה לתושבי האזור וכן למפונים הרבים שהגיעו לאזור ירושלים. בשבועות הראשונים למלחמה היו מאות פניות לחדר המיון שקיבלו מענה וטיפול נפשי ראשוני, וכן מאושפזים שנזקקו לתמיכה נפשית מוגברת. כמו כן, פצועים מקרב אנשי כוחות הביטחון, חיילים בסדיר ומילואים קיבלו טיפול נפשי במסגרת האשפוז שלהם בבית החולים באופן סדיר. מתוך ההבנה שקיים צפי לעלייה משמעותית בהתמודדות עם פוסט טראומה מוקם מרכז חשוב זה.
מנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק, פרופ' עופר מרין: "המרכז החדש שנחנך הוא עוד חלק משמעותי בהתגייסות של שערי צדק לטובת פצועי מלחמת חרבות ברזל. לצערנו, מאז 7 באוקטובר, הנפש של כולנו פצועה ויש כאלה שאצלם הפצע עמוק וקשה יותר. המרכז החדש נותן מענה לאלפי לוחמים ואזרחים, ומנסה להקל על סבלם הרב. שערי צדק רואה חשיבות רבה במתן סיוע נפשי ללוחמים, והמרכז החדש יילך ויגדל כדי לתת את המענה הזה. אני מבקש להודות לקרן לירושלים, לנשיא הקרן אריק גרבלסקי ולנשיא לשעבר, ידידי היקר שי דורון ז"ל, שדחף וסייע להקמת המרכז. רוחו נמצאת ותמשיך ללוות אותנו בפיתוח המרכז".
נשיא הקרן לירושלים, אריק גרבלסקי: "חנוכת המרפאה החדשה בשיתוף המרכז הרפואי שערי צדק היא רגע מרגש וחשוב עבור ירושלים ועבור כולנו. הקמתה היא עדות למחויבות הבלתי מתפשרת שלנו להעניק מענה מתקדם ומקצועי לנפגעי טראומה, במיוחד בתקופה מאתגרת זו. הקרן לירושלים פעלה ללא לאות כדי לגייס את המשאבים הנדרשים ולהוציא אל הפועל יוזמה חדשנית זו, שתספק תקווה והחלמה לרבים הזקוקים להן – בעזרתו של הצוות המקצועי והמיומן של בית החולים. מאחורי המיזם עומד חזונו של שי דורון ז"ל, נשיאה הקודם של הקרן, שבזכות אמונתו הבלתי מתפשרת בחשיבות קידום שירותים רפואיים מתקדמים בירושלים, אנו עומדים כאן היום. שי דורון היה מנהיג מעורר השראה, ואנו מחויבים להמשיך ולפעול ברוחו כדי להבטיח שהמרפאה הזו תשנה חיים ותעניק אופק חדש למי שזקוקים לו ביותר".
מנהל המרכז לטיפול בקטמין, ד"ר סיני אורן: "הקמת המרפאה החדשה היא בשורה חשובה לנפגעי פוסט טראומה ודיכאון ומרחיבה את אפשרויות הטיפול והסיוע להם, אך מעבר לכך, היא בשורה חשובה למערכת בריאות הנפש הציבורית בישראל. הטיפול והמחקר בפסיכותרפיה משולבת חומרים משני תודעה הוא תחום שהולך ומתבסס בעולם ונושא עמו פריצת דרך ותקווה למענה יעיל ונגיש יותר לבריאות נפשית. זוהי פרדיגמת טיפול חדשה, ובהחלט נדרשו פתיחות מחשבתית, השקעה רבה ואומץ כדי לאפשר זאת, אבל בנסיבות הלאומיות ולאור מצבה של מערכת בריאות הנפש בישראל, הצורך הוא קריטי ודחוף".
מנהל השירות הפסיכולוגי בשערי צדק, יונה לוריא: "המרכז הרפואי שערי צדק מטפל בנפגעי טראומה רבים מתחילת הלחימה. הפניות לבית החולים כללו פצועים שנזקקו גם לטיפול נפשי ולצד זאת פניות רבות של נפגעי טראומה נפשית שקיבלו מענה בבית החולים. המרכז החדש מאפשר מתן טיפול חדשני לטובת נפגעי הטראומה בירושלים וסביבותיה, ואני מודה לקרן לירושלים ולתורמת על האמון והתמיכה שניתנה לנו בפרויקט חשוב זה".
תגובות