הגדול בישראל ומהגדולים במזרח התיכון. מתקן גרין נט (צילום: יח"צ)

המתקן הירושלמי לטיפול בפסולת מציב סטנדרט חדש של מחזור בישראל

מתקן הגרין נט, מהגדולים במזרח התיכון, הפך את ירושלים לעיר המובילה במחזור הפסולת בישראל. איך זה עובד, וגם כמה נתונים על כמות האשפה שמייצרים הישראלים בשנה

פורסם בתאריך: 26.2.25 10:10

לפני תשע שנים נכתב פרק חדש בהיסטוריה של הטיפול בפסולת בישראל, כאשר בלב אזור התעשייה עטרות שבירושלים, החל לפעול בשנת 2015 מתקן גרין נט – מתקן המיון והמחזור הראשון מסוגו בישראל. המתקן, המנוהל על ידי חברת דקל, חברה בבעלות משותפת של חברת BlueGen, זרוע איכות הסביבה של קרן ג'נריישן וחברת YSB, הוא הרבה יותר מעוד מתקן מיון ומחזור.

לדברי מנכ"ל קבוצת BlueGen, ליהוא הכהן, "הצלחת גרין נט מהווה מודל לחיקוי לערים נוספות בישראל ובחו"ל, המעוניינות לשפר את מערכות ניהול הפסולת שלהן ולהפחית את ההשפעה הסביבתית השלילית, זאת בזכות טכנולוגיה חדשנית ויכולות עיבוד ומיון מהגבוהות בעולם".


מנכ"ל קבוצת BlueGen, ליהוא הכהן (צילום: ענבל מרמרי)

מנכ"ל קבוצת BlueGen, ליהוא הכהן (צילום: ענבל מרמרי)


כמתקן לטיפול בפסולת הגדול בישראל ומהגדולים במזרח התיכון, מספק המתקן מענה לכמויות אדירות של אשפה, מה שהפך את ירושלים לעיר המובילה במחזור הפסולת בישראל. מתקן גרין נט מצויד בטכנולוגיות מתקדמות למיון ומחזור פסולת מעורבת, הוא מטפל בפסולת המוניציפלית של יותר ממיליון תושבים במטרופולין ירושלים, בעל קיבולת של כ-2000 טון אשפה בכל יום וכ-40 אחוז מהפסולת המגיעה למתקן מועברת למחזור. בשנה האחרונה המתקן מיין כמות עצומה של כ-550 אלף טונות של פסולת מעורבת, ומנע הטמנה של כ-200 אלף טונות של פסולת.

לדברי מנכ"ל דקל תשתיות, עופר בוגין, מתקן גרין נט הוא לא רק מתקן מחזור אלא סמל לשינוי האמיתי שנדרש בתחום ניהול הפסולת בישראל: "בעשור האחרון, המתקן הצליח לשדרג את הסטנדרטים של המחזור ולהפוך את ירושלים לאחת הערים המובילות במחזור פסולת. השילוב בין טכנולוגיה מתקדמת לבין מודעות סביבתית מאפשר לנו להתמודד עם האתגרים הגדולים של המאה ה-21 ולהפחית את העומס על אתרי ההטמנה. אנו רואים את המתקן כקולקטיב של מחויבות לשמירה על הסביבה, כשכל טון פסולת שממוחזר הוא צעד נוסף לעבר עתיד בריא וטוב יותר למען הדורות הבאים".

איך זה עובד?

הפסולת הביתית שלנו עוברת מסע שלם לאחר שאנחנו משליכים אותה לפח הירוק. לאחר איסוף על ידי הרשות המקומית, הפסולת מגיעה למתקן גרין נט ועוברת הפרדה ומיון על גבי מסועים אוטומטיים באופן יעיל ומדויק באמצעות מערכות אופטיות חדישות, כמעט ללא מגע יד אדם. בסופו של התהליך, חומרים יקרי ערך כמו מתכות, קרטון, נייר ופלסטיק עוברים הפרדה מהפסולת הכללית ונמכרים מחדש. כך, מתקן גרין נט הוא בין היחידים שממיין את הפסולת באופן משמעותי, מקטין את ההטמנה ותורם לכלכלה מעגלית בתוצרים שהוא ממיין ומוכר מחדש.

 

 

הפסולת האורגנית, המהווה חלק משמעותי מהפסולת העירונית, מועברת לתהליכי עיכול אנאירובי לייצור ביו-גז המשמש להפקת אנרגיה או לייצור קומפוסט לחקלאות. באמצעות תהליכים אלו, גרין נט תורמת לצמצום משמעותי בכמות הפסולת המועברת להטמנה ומקדמת שימוש חוזר בחומרים, בהתאם לעקרונות הקיימות והגנת הסביבה.

בעוד מדינות רבות באירופה מצליחות לצמצם את כמות הפסולת המיוצרת מדי שנה, בישראל המצב הפוך: כמות הפסולת עולה ב-2.6 אחוז מדי שנה, וכל ישראלי מייצר 650 ק"ג פסולת בשנה בממוצע. הפער בשיעור המחזור בולט במיוחד: בישראל רק כ-14 אחוז מהפסולת עוברת מיון ומחזור כראוי, לעומת 46 אחוז מהפסולת במדינות אירופה. הקמת מתקני מחזור ומיון מתקדמים נוספים כמו מתקן גרין נט תציב את ישראל בשורה אחת עם המדינות המובילות באירופה, תסייע לצמצם את הפער ותשמור על משאבי הטבע של ישראל לדורות הבאים.

לדברי יו"ר YSB, פיני יעקובי, "המתקן משקף את מחויבותה של החברה לטיפול איכותי ומקצועי בפסולת למען הדורות הבאים, ומדגים כיצד שילוב של טכנולוגיה מתקדמת, מודעות סביבתית ושיתוף פעולה בין מגזרים יכולים להוביל לשינוי משמעותי ולהבטיח סביבה נקייה ובריאה יותר לכולנו".

 

תגובות

13 תגובות
13 תגובות
  1. ירושלמי

    כמה נחמד יהיה לקרוא כתבה עם קצת עמוד שדרה עצמי ויכולת לביקורת, ולא רק יחצ וציטוטים של אנשים מתוך המפעל

  2. יעל

    ומה עם הריח? יעידו המשרדים והמפעלים בסביבה, כולם סובלים מריחות איומים של זבל.

  3. הריאלי

    רק מתקני השבת אנרגיה יפתרו את בעיית הטמנת הפסולת בישראל. כל שאר החלומות על מחזור ושימוש חוזר פשוט לא ריאלים. טיפה בים.

  4. דבורה

    דבורה
    סוף סוף מישהו התעורר ומצא פתרון לפסולת. כל הכבוד ! וכן ירבו מתקנים כאלה ברחבי ארצנו הקטנה והיפה. ❤️

  5. שרה

    שאפו, ראש העיר עושה נפלאות.מה שלא עשו קודמיו.כל הכבוד לכל הנוגעים בדבר.

  6. אורן ירושלמי

    כתבת יחצ. הבעיה העיקרית עם פתרונות כאלה מופיעה כבר בכתבה: הישראלי מייצר 650 ק"ג פסולת בשנה. זה כמעט 2 ק"ג פסולת ביום! מתקן כזה מעביר לאזרח מסר: אל תצמצמו פסולת, אל תמחזרו, אל תקטינו צריכה כי אנחנו נדאג לכל הזבל הזה )וגם נרוויח על הדרך( אם לא יהיה הפרדת פסולת במקור, האזרח לא יבין כמה הוא זורק ומבזבז.

  7. בני

    מתי יוקם המתקן לשריפת פסולת ליצירת חשמל בהרשאת המתקן בקופנהגן?

  8. שוקו

    מתי יוקם המתקן לשריפת פסולת ליצירת חשמל בהרשאת המתקן בקופנהגן?

  9. אודי

    נחלקל 2 …אנחנו מייצרים המון זבל , היום מדברים על קיימות שזה שימוש חוזר במוצר שיפוץ ,והפחתת שימוש בגלל צו האופנה ..
    דבר שני מריח קצת וח"צ ,,אבל כל מחזור זה טוב ומבורך …
    ואייך לעזאזל מנצלים קרטון מתוך פח ששפכו עליו שאריות אוכל המחזור שלו קשה שבעתיים ..
    לכן הציבו עוד פחים כתומים ומתקני זכוכית ולובי קרטונים

  10. אירית

    אם המתקן המשוכלל הזה מבצע מיון והפרדה של הפסולת, למה אנחנו מתבקשים לעשות את אותה הפעולה בבתים?

  11. גולית

    המפעל לא חדש, למעשה הם היו הסיבה שעיריית ירושלים סירבה לשים מתקני מיחזור ברחבי העיר ורק בעקבות עתירה הם שמו, בעיקר כדי לצאת ידי חובה. בשכונות חרדיות,למשל, יש כמעט אפס מודעות ומעט מתקנים שגם בהם החרדים לא יודעים מה לעשות. אני עד היום לא יודעת למי להאמין. לא סביר שיש מכונה שיודעת להפריד אשפה בכזו הצלחה: מה עם נייר שמסתובב באשפה עם מלא נוזלים, למשל?

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר