סקר שנערך במהלך ינואר 2025 על ידי חברת I-Panel (אינטרנט) וכלל מדגם מייצג של 2,000 נשים ישראליות יהודיות, שאינן רווקות, מגלה כי אחת מתוך חמש נשים, שהתגרשו בחמש השנים האחרונות, חוו סרבנות גט. מסקנות הסקר, שנערך ביוזמה ובהובלה של ארגון "מבוי סתום", מצביעות על פער אדיר בין הנתון המוצג בדוחות השנתיים של בתי הדין הרבניים לבין המציאות בפועל – מתוך כ-10,000 מתגרשים מדי שנה, כ-2,000 חוו סרבנות גט, נתון המסתכם ל-10,000 נשים לאורך חמש שנים.
ארגון "מבוי סתום" קורא ליישם פתרונות מערכתיים, אזרחיים והלכתיים עבור הבעיה הפוגעת באלפי נשים, ילדים ומשפחות מדי שנה. לצורך כך יצר הארגון את "המתווה למיגור העגינות בישראל", הכולל פתרונות במגוון מסלולים, ביניהם: פתרונות מניעתיים, עבודה מול בתי הדין הרבניים ואימוץ סטנדרטים אזרחיים בדין האישי.
החוק בישראל מחייב כמעט כל זוג הרשום כנשוי – גם אם לא נישא ברבנות, אלא אזרחית בחו"ל – להתגרש בבית הדין הרבני. הבעל הוא הנותן את הגט לאשתו, ודייני בתי הדין הם הפוסקים אם בני הזוג יוכלו להתגרש, והאם, איך ומתי להטיל סנקציות על הגבר, אם הוא מסרב לתת גט. "כל אדם, גבר או אישה, המעוניין לצאת מנישואים – אמור להיות מסוגל לעשות זאת, בדיוק כפי שכל מועסק או מועסקת רשאים לסיים את עבודתם, בהתאם לרצונם", מוסרת סיגל רצין, מנכ"לית ארגון "מבוי סתום". "בפועל, מתנהל מחדל בין דלתיים סגורות, המשליך ישירות על חייהן של אלפי נשים בישראל. חוקי ההלכה היהודית כוללים כלים לפתרון בעיית העגינות, אך דייני בתי הדין נמנעים ליישם אותם במקרים רבים".
לפי בתי הדין הרבניים, נכון לינואר 2025, מדובר ב-67 נשים וגברים בלבד, המוגדרים כמסורבות ומסורבי גט, מספר שהוא פחות ממחצית האחוז ממספר תיקי תביעות הגירושים שנפתחו בשנים 2024-2021. לפי ארגון "מבוי סתום", לבתי הדין אינטרס ברור להציג נתון מינימלי, על מנת להציג מערכת מתפקדת ועל מנת לחסוך מעצמם את הביקורת על תופעת העגינות.
"הנתונים מצביעים על תופעה חברתית קשה, הפוגעת בזכויות אדם בסיסיות. סרבנות גט היא אלימות לכל דבר. בשלל סיטואציות שאנחנו מכירות ומלוות, עומדים דייני בתי הדין, גברים בלבד, מול אישה שקופה ונטולת כוח או זכויות, כאשר הבעל סוחט, מאיים ושולט בסיטואציה", מסבירה סיגל רצין. "נשים בישראל נאבקות, לפעמים במשך עשרות שנים, במסע להתרת קשר נישואים. בזמן הזה הן לא יכולות להמשיך בחייהן, לא יכולות להינשא שוב, ללדת ילדים לגבר אחר, שלא לדבר על מצבן הכלכלי והרגשי הקשה. אנחנו מייצגות, מלוות ומטפלות בנשים, המגיעות מכל שכבות האוכלוסייה ומתמודדות עם השפלה והתעללות מסוגים שונים, רק על מנת לזכות בחופש שלהן".
על "מבוי סתום"
ארגון "מבוי סתום" הוא עמותה ללא כוונות רווח, הפועל למען עגונות ומסורבות גט בישראל, מאז 1995. לארגון מספר ענפי פעילות עיקריים: תמיכה, ליווי וטיפול במסורבות גט על ידי עובדות סוציאליות; מחלקה משפטית לייצוג מסורבות גט בהליכים משפטיים; פעילות ציבורית לחשיפת הנושא, הסברתו וקידום מהלכים ציבוריים ופתרונות מערכתיים לשינוי המצב הקיים. משרדי הארגון ממוקמים בירושלים.
מוזמנים לעגל לטובת מבוי סתום כאן >>> –
מידע נוסף באתר >>>
הלל
טעות חמורה בהצגת הנתונים – לא אחת מכל 5 נשים כבולה בנישואים, אחת מכל 5 מתגרשות מתעכבת עם הגירושין בגלל סרבנות גט. זו בעיה, אבל הרבה פחות חמורה
אחד העם
הנתונים צריכים להיות מוצגים בצורה אוביקטיבית . ומספר הגברים מסורבי גט זהה כמעט למספר הנשים
אבל מה ? על כתבה כזאת לא מקבלים לייקים
עיתונאית לא אוביקטיבית
גבר שהיה בסרט
ראשית, אני נגד סרוב לתת גט. הבעיה היא לא מתן הגט. הבעיה העיקרית שהנשים דורשות בתוקף הכל. ילדים, כסף , רכוש. דירה, רכב, פנסיה. במילים אחרות לרושש את הגבר. אז ברגע שתחליטו להדדיות יש על מה לדבר ולתקבלו גט. לא נפקיר את עתידנו לנצלנות מרושעת.