"לכבוד פתיחת הסינמטק אנו מקרינים בשבוע הראשון שמונה סרטי מופת מתולדות הקולנוע לפי משאל שערכנו בקרב מבקרים ואנשי קולנוע" – כך נכתב בתוכנייה הראשונה של סינמטק ירושלים עם פתיחתו של האולם ע"ש שייבר בבית אגרון ב-18 באפריל 1975.
באפריל הקרוב, לרגל חגיגות ה-50 לסינמטק, יוקרנו שישה סרטים מתוך השמונה, ואלה הם: "הירושימה אהובתי" של אלן רנה, "החותם השביעי" של אינגמר ברגמן, "שמונה וחצי" של פדריקו פליני, "פוטיומקין" של סרגיי אייזנשטיין, "אוגסטו מונוגטרי" של קנזי מיזוגושי ו"האזרח קיין" של אורסון וולס. סרט נוסף שיוקרן, אך לא נכלל בשמונת סרטי העבר, הוא "האשליה הגדולה" של ז'אן רנואר.
סרט נוסף שהוקרן בשבוע הפתיחה של הסינמטק הוא סרטו הקצר של כריס מרקר, "המזח". סרט זה יוקרן בחודשים הקרובים במסגרת מחווה לבמאי כריס מרקר.

תוכניית הסינמטק, אפריל 1975
עוד בחגיגות – תערוכה בלעדית
במסגרת ציון שנת ה-50 של סינמטק ירושלים תוצג תערוכה בלעדית המציגה רישומי עיצוב תלבושות מקוריים, לוחות עלילה(סטורי בורד) וציורי סצנות של אחד הסרטים האיקוניים בתולדות הקולנוע – "חלף עם הרוח" (ויקטור פלמינג, 1939). יצירות אמנות יקרות ערך אלו הוענקו לסינמטק כתרומה אנונימית על ידי אספני אמנות בעלי זיקה לסרט, והוצגו לראשונה בפסטיבל הקולנוע השישי בירושלים, בשנת 1989. כעת לציון שנת היובל העבודות מוצגות מחדש, לאחר שעברו תהליך שימור מקיף ומורכב.
מהסינמטק נמסר: "הכוח המניע מאחורי "חלף עם הרוח" ועיצובו, המפיק דייוויד או. סלזניק, שתבע מהמעצבים אותנטיות, ירידה לפרטי פרטים ובדיקה קפדנית של כל פריט שהופיע בסרט. במקור צוירו כ-5,500 סקיצות של תלבושות, וכ-5,000 פריטי לבוש נתפרו. הצוות צייר למעלה מ-3,000 עיצובי במה, שסקרו את כל הסצנות המרכזיות בסרט. כ-200 סטים עוצבו על פיהם. 90 סטים נבנו בפועל. עלות הפקתה הסתכמה ב-25 אלף דולר – סכום יוצא דופן במונחי התקופה – והיא הניבה חומר מוסרט בהיקף של 113 דקות".
כמה מהסצנות הזכורות ביותר בסרט מוצגות בתערוכה: אטלנטה הבוערת בצבעי האדום־כתום, המתפרצים על המסך, אחוזת טארה המפוארת, האולם באחוזת 12 האלונים ובית החולים בכנסייה הישנה. לצִדם מוצגת גם סדרה של 12 רישומי תלבושות. הרישומים והציורים הייחודיים הללו נוצרו בידי צוות המעצבים של הסרט: הצייר ה' ריצ'מונדס (H. Richmonds), מעצב התלבושות וולטר פלנקט (Walter Plunkett) ומעצב ההפקה ויליאם קמרון מנזיס (William Cameron Menzies) שאף זכה ב-1940 בפרס אוסקר מיוחד, על הישג יוצא דופן עבור שימוש בצבע להעצמת האווירה הדרמטית בסרט.
התערוכה מציגה 12 סקיצות מקוריות, חתומות בשמו של פלנקט, בגואש, פחם ועיפרון. לחלקן אף צורפו דוגמיות בד שבחר בעצמו. הסקיצות כוללות שמלות נשף, חליפות, לבוש יומיומי, דוגמאות להלבשה תחתונה ואף סקיצה של התלבושת הכחולה המפורסמת של בוני בלו, בתם של סקרלט ורט. הכיתוב המופיע לצד כל עבודה הוא התיאור המקורי שנרשם על גבי הסקיצות, לרוב בצִדן האחורי.
פלנקט, מעצב תלבושות אגדי שאחראי על תלבושות במאות סרטים (ביניהם ל"שיר אשיר בגשם", "נשים קטנות" ו"אמריקאי בפריז" עליו זכה בפרס האוסקר), יצר פריטים שלא רק תרמו לעיצוב, תיאור והגדרת הדמויות, אלא גם הצליחו להחיות על המסך את המציאות במדינות הדרום בזמן מלחמת האזרחים האמריקאית ותקופת השיקום שלאחריה, תוך שמירה על נאמנות למקור הספרותי. כל פריט הוא יצירת מופת של עיצוב. עיצובי התלבושות שלו, נוצרו בקפידה כדי לשקף את ההתפתחות האישית של הדמויות, הפכו לסמל לנצחיות של "חלף עם הרוח".
כל יצירה המוצגת בתערוכה מספקת הצצה נדירה לתהליך היצירתי שמאחורי העיצובים הבלתי נשכחים הללו, שעברו תהליך שימור, מאחר שסימני שיני הזמן ניכרו בהם. היה צריך להסיר מהם אבק, כתמי מים וטייפ, לקבע קרעים, ליישר קמטים וגלים, להשלים חוסרים ולחזק את מצע הנייר שנשחק. בתום תהליך השימור הוחזרו הציורים למסגרות המוזהבות המקוריות, שזכו גם הן לטיפול משמר. העטרה הוחזרה ליושנה. (שימור אמנות על נייר: מיכאל מגן). הסרט "חלף עם הרוח" יוצג בסינמטק לצד התערוכה.
תגובות