הכניסה הראשית לקמפוס הר הצופים (צילום: האוניברסיטה העברית)
הכניסה הראשית לקמפוס הר הצופים (צילום: האוניברסיטה העברית)

האוניברסיטה העברית שוב במוקד הסערה: חופש ביטוי או הסתה?

בימים האחרונים מופצים ברשתות החברתיות פרסומים אודות פעילויות לציון שבוע הנכבה שיתקיימו באוניברסיטה העברית. בתגובה, תא הסטודנטים 'דרור' של הציונות הדתית פנו להנהלת האוניברסיטה בדרישה לאסור את קיום האירועים. האוניברסיטה: "מקפידים על חופש הביטוי וזכות המחאה"

פורסם בתאריך: 12.5.25 09:18

הנַכְּבָּה היא המונח הערבי-פלסטיני לעזיבתם/גירושם של כ-750 אלף ערבים פלסטינים במהלך מלחמת העצמאות והפיכתם לפליטים. הנראטיב הערבי-פלסטיני הנוגע לנכבה נחשב לאנטי ציוני. הוא מצוין ב-15.5 – היום בו הסתיים המנדט הבריטי בארץ ישראל, וגם היום בו אמורה להיות הכרזה המדינה (בפועל היא הוקדמה ביממה בשל כניסת השבת).

יום הנכבה יצוין ביום חמישי הקרוב, 15.5, ובמהלך הימים הקרובים צפויה האוכלוסייה הערבית-פלסטינית בישראל לציין אותו. כמדי שנה, מתעוררת סערה גדולה סביב ציון יום הנכבה – במיוחד באוניברסיטאות. כך גם השנה. בתחילת השבוע קיבלו אלפי סטודנטים ומרצים באוניברסיטה העברית מכתב מהנהלת המוסד, בהם הם מתבקשים לגלות רגישות כלפי ציון הנכבה.

במכתב, עליו חתומים נשיא האוניברסיטה פרופ' אשר כהן והרקטור פרופ' תמיר שפר, מתבקשים הסטודנטים והמרצים לשמור על "רקמה משותפת". בנוסף ההנהלה הדגישה את "הצורך לשמור על כבודם וזכויותיהם של כלל חברי הקהילה".

המכתב בפני עצמו עורר סערה גדולה וכעס מצד רבים מהסטודנטים. כעס גדול עוד יותר התעורר לאחר שברשתות החלו להיות מופצים פוסטים הקוראים לכולם לקחת חלק בפעילות לציון שבוע הנכבה באוניברסיטה העברית.

בתגובה, סטודנטים מתא דרור של הציונות הדתית באוניברסיטה העברית (ולא רק הם) פנו להנהלת האוניברסיטה בדרישה למנוע את קיומו של ״שבוע הנכבה״. הפניה נשלחה לנשיא האוניברסיטה פרופ׳ כהן ולרקטור פרופ׳ שפר, שגם היו חתומים על המכתב הקורא לסטודנטים לגלות רגישות.

"הזדעזענו לראות בימים האחרונים את הפרסומים באוניברסיטה על ציון 'שבוע הנכבה'", נכתב על ידי תא דרור. בהמשך נכתב עוד: "לצערנו, זאת לא הפעם הראשונה בה מתקיימים אירועי הסתה כאלו. אנו, חברי תא הסטודנטים "דרור", פונים אליכם בדרישה חד-משמעית לבטל את קיומו של השבוע המסית המתוכנן להתקיים בקמפוס האוניברסיטה. אירוע זה, אשר תוכנו כולל מסרים פוליטיים חד צדדיים, מנוגד לרוח האחדות במדינת ישראל. יש כמובן מקום לחופש הביטוי, אך חופש הביטוי איננו חופש ההסתה".

 

 

עוד כתבו כי "האקדמיה נועדה להיות מקום של חקר והעמקת ידע, ולא זירה להפצת תעמולה פוליטית חד-צדדית. הכנסת מסרים פוליטיים לקמפוס פוגעת בלימוד, יוצרת מתח בין הסטודנטים ומערערת את תחושת הביטחון של רבים מאיתנו".

את מכתבם סיימו הסטודנטים מתא דרור במילים: "אנו דורשים לבטל לאלתר את השבוע המסית ולפעול לשמירה על קמפוס נקי מהסתה".

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "האוניברסיטה העברית מקפידה על חופש הביטוי וזכות המחאה, כל עוד היא מתקיימת במסגרת החוק וללא אלימות".

 

תגובות

2 תגובות
2 תגובות
  1. אחד מפה

    הסתה. לא סתם הסתה, אלא הסתה חמורה.

    דרך אגב, הכתבה נפתחת בתיאור המונח "נכבה" (ואפילו מאייתית אותו!): הנַכְּבָּה היא המונח הערבי-פלסטיני לעזיבתם/גירושם של כ-750 אלף ערבים פלסטינים במהלך מלחמת העצמאות והפיכתם לפליטים. ובכן, זוהי לא ההגדרה הראשונה של הנכבה. בשנים שאחרי הניצחון שלנו במלחמת העצמאות ועד שנות ה-70, המונח הזה תיאר את הכישלון של מדינות ערב לבצע בנו ג'נוסייד.

  2. עובד האוניברסיטה לשעבר

    האוניברסיטה העברית שוב במוקד של סערות ושערוריות מתמשכות . מדברים שם גבוהה גבוהה על זכויות האדם והאזרח . מתבצרים שם כל הפרופסורים במגדלי שן. מה עם זכויות העובדים שהפכו לעבדים נירצעים כאשר גוזלים מדי חודש את הגימלאים בניכוי : תוספת יוקר ב' ,בשווי של מאות שקלים . הסגל האקדמי אינו שותף לתוכניות הבראה שהושתו על הסגל המינהלי בלבד ,לשנים ארוכות . פשוט בושה וחרפה !!!

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר