בית חולים משגב לדך (צילום: באדיבות קופ"ח מאוחדת)

סרטן השד – דרכי התמודדות

"בדיקות יזומות ושגרתיות וגילוי מוקדם של המחלה הם בעלי השפעה דרמטית ומכרעת במלחמה בסרטן השד". עבור ד"ר יוסף דרעי המנהל הרפואי של מכון השד בבית החולים משגב לדך מבית מאוחדת, מדובר במפתחות המרכזיים להצלחה בהתמודדות בסרטן השד

פורסם בתאריך: 7.10.19 10:30

ד"ר דרעי בעל ניסיון של 30 שנה בתחום, עומד בראש מכון השד במשגב לדך כבר למעלה משנתיים. בתפקידו האחרון שימש כסגן מנהל מכון הדימות בבית החולים לניאדו בנתניה. מניסיונו המקצועי של שלושה עשורים מדבר ד"ר דרעי על הנקודות המרכזיות הנדרשות על מנת להגדיל את אחוזי ההצלחה מול סרטן השד. "בשנים האחרונות ישנה עלייה במספר הנשים החולות בסרטן השד וכן מגמה ברורה של עלייה בתחלואה בקרב נשים צעירות יותר, בגילאי 30-40 . המחלה אצל נשים צעירות היא יותר פולשנית ויותר אגרסיבית ועל כן הבדיקות השגרתיות התקופתיות המובילות לגילוי מוקדם של סרטן השד מהוות צעדים מצילי חיים." ד"ר דרעי הוסיף " אם מדובר בסרטן בקוטר קטן מ-1.5 ס"מ והוא ללא בלוטות לימפה בבית השחי שיעור הריפוי הוא כ-80 אחוז, אנו בהחלט רואים עליה במספר הנשים המגיעות לבדיקות תקופתיות".

דר' יוסף דרעי (צילום: באדיבות קופ"ח מאוחדת)

כיצד מתחילים את הליך הבדיקות ? 

הספרות המקצועית פסלה לחלוטין את הנחיצות של הבדיקה העצמית והיא נתפסת כלא מועילה. חשוב מאוד שהבדיקה הראשונה תבוצע ע"י כירורג שד, מדובר בבדיקה ידנית המתבצעת על ידי כירורגים מומחים בתחום. לנשים מגיל 30 ולנשים בקבוצות סיכון מגיל 25 מומלץ לעבור אותה פעם בשנה. ההמלצה המקצועית שלי היא לא להגיע לבדיקת דימות לפני בדיקה בכירורגיית שד. בדיקה זו מעניקה בירור רפואי ראשוני חשוב שתורם רבות לגבי המשך התהליך. חשוב לזכור כי גנטיקה מהווה גורם סיכון משמעותי לסרטן השד ולכן נשים ממשפחות שחלו בעבר צריכות להיות במודעות גבוהה לסיכון ולנקוט משנה זהירות.

מהן סוגי הבדיקות הנפוצות כיום ? 

כיום אנו מבצעים במשגב לדך כ-1200 בדיקות ממוגרפיה בחודש. בדיקות הממוגרפיה מפוענחות על ידי צוות רפואי מומחה ובהתאם לממצאים המטופלת מבצעת אולטרסאונד שד באותו יום או בתור שנקבע לאחר מכן. על פי הנחיות משרד הבריאות כל אישה מגיל 50 עד 74 זכאית לבדיקת ממוגרפיה פעם בשנתיים ונשים בסיכון גבוה פעם בשנה. בדיקת האולטרסאונד היא בדיקת השלמה להמשך הבירור ומאפשרת לנו לאתר גושים שלעיתים לא נראים בממוגרפיה. הבדיקה היא יותר מדויקת ומאפשרת להבדיל בין כיסי נוזל חסרי חשיבות קלינית לבין גושים רקמתיים הדורשים מעקב או המשך בירור על ידי ביופסיה. בבדיקת הביופסיה אנו לוקחים דגימה מתוך הממצא בהרדמה מקומי. הדגימה נשלחת למעבדה פתולוגית לצורך בירור. במצבים בהם עדיין לא הגיעו לתשובה החלטית או שמחפשים ממצאים נוספים לצורך קביעת היקף הממצאים מבוצעת במשגב לדך בדיקת MRI שד, הבדיקה נחוצה גם עבור נשים עם גורמי סיכון משפחתיים.

דובר על כך שישנו חשש מבדיקות ממוגרפיה בשל הקרינה הכרוכה בה . מה דעתך בנושא ? 

חשוב לא לפחד מבדיקת ממוגרפיה ומהקרינה הכרוכה בה ופשוט ללכת ולהיבדק. בית החולים משגב לדך הוא מבתיה"ח הראשונים בארץ להכניס את השיטה החדשנית של ממוגרפיה תלת מימדית, שנקראת טומוסינטזיס שהיא בדיקה מדויקת יותר עם רמת קרינה נמוכה יותר. הבדיקה  דומה לבדיקת סיטי המצלמת באופן פרטני יותר את השד ומעלה את הדיוק יחסית לבדיקת ממוגרפיה רגילה. מדובר בבדיקה חדשנית ומתקדמת המעניקה שקט נפשי למטופלות בזכות יכולתה לאפשר לצוות הרפואי לספק תשובות מדוייקות יותר .

עד כמה חשובה המודעות לסרטן השד ?

בשנים האחרונות ישנה עלייה במודעות אוכלוסיית הנשים לסרטן השד. יותר ויותר נשים נחשפות לנושא סרטן השד דרך הרשתות החברתיות, מאמרים באינטרנט וגם דרך הסביבה הקרובה. הן מכירות קרובת משפחה, חברה לעבודה , שכנה או אישה ממעגל רחוק יותר שחלתה בסרטן השד ומכאן המודעות העצמית למחלה רק עולה. כמו –כן ישנה מודעות גדולה יותר לעובדה כי סרטן השד הוא סרטן הגורם למוות ועל כן אנו עדים לכך שיותר נשים באות להיבדק מיוזמתן וזה בחלט צעד חשוב. המודעות לסרטן השד חיונית לאורך כל השנה לא רק בשבוע המודעות ומהווה נקודת פתיחה משמעותית לצורך זיהוי מוקדם של סרטן השד והטיפול בו".


כתבה שיווקית


 

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר