משרד הבריאות מרענן את המידע וההנחיות לציבור לקראת מזג האוויר החורפי הצפוי בימים הקרובים כתוצאה מהסופה "קורל", שתשלב תנאים של משבי רוח עזים, גשם, קור עז וייתכן שאף שלג. במשרד קוראים לאוכלוסיות הקשישים וכן להורים לתינוקות ולילדים צעירים, לנקוט במספר פעולות חשובות על מנת להימנע מנזקים בריאותיים.
ואלה ההנחיות:
בעת השהות בבית יש להקפיד על פעילות ותנועה, כדי להגדיל את זרימת הדם ואת חום הגוף.
יש לחמם את הבית בטמפרטורה קבועה של כ-24 מעלות ושאינה פחותה מ-21 מעלות ולדאוג ללחות האוויר בחדר, כדי להימנע מאוויר יבש.
יש לדאוג לאטימה נאותה של פתחי הבית (חלונות, דלתות וכו').
יש לשתות 10-8 כוסות שתייה ליום (אלא אם כן יש מגבלה רפואית מפורשת אחרת). להימנע משתייה מרובה של קפאין ואלכוהול.
יש להקפיד על ארוחות קלות יחסית ולעיתים קרובות (6-5 ביום) ולהימנע מארוחות כבדות. שתייה ואוכל חמים מסייעים לשמור על חום הגוף.
מקרים שבהם יש להתייעץ עם הרופא המטפל:
נטילת תרופות שעלולות להגביר את הרגישות לקור (תרופות שמשפיעות על מצב הערנות, כמו תרופות שינה, תרופות נגד דיכאון, תרופות מסוימות נגד כאבים ועוד)
מצבי בריאות שעלולים להגביר סיכון לקור (מחלות לב, בהן הקור יוצר עומס-יתר על תפקוד הלב, מחלות ריאה, אנשים עם ירידה קוגניטיבית / דמנציה שמתקשים לטפל בעצמם ועוד).
יש לשמור על קשר עם קשישים המתגוררים בגפם ולדאוג לביקורים בבית של בני משפחה, חברים, שכנים, או מתנדבים לפחות פעם ביום.
כיצד ניתן לזהות אצל קשיש ירידה בחום הגוף (היפותרמיה)?
הבית קר, והקשיש ירוד בפעילותו יותר מהרגיל. אולם יש לציין כי בשלבים ההתחלתיים של ירידת חום הגוף, עלול להיות קושי בזיהוי הבעיה, שכן אדם הסובל מקור לא ירעד ולא יתלונן על תחושת קור. כמו כן, מדידת חום במדחום הביתי עלולה לא לזהות את הבעיה, היות שהוא מיועד למדידת עליית חום.
כך או כך, אם יש חשד לירידת חום הגוף (היפותרמיה), על סמך מגע עור קר, שינוי בצבע העור, ירידה בערנות, מצב בלבולי, שינויי בנשימה ועוד, יש להזעיק מיד עזרה רפואית.
מידע נוסף באתר משרד הבריאות
אמצעי בטיחות וזהירות בבית ובמקומות העבודה
גם המוסד לבטיחות ולגהות (המוס"ל) יוצא באזהרה חמורה מפני שימוש בתנורי חימום והסקה במקומות העבודה, במרחב הציבורי ובבית, לקראת הגעתה של הסופה קורל.
מהמוס"ל נמסר, כי דליקות הנגרמות על ידי תנורי חימום חשמליים ממשיכות לככב במקום השני ברשימת הגורמים לדליקות במשרדים ובחדרי עבודה ומגורים. סופת הקור המתקרבת בסוף השבוע אף מעלה את הסיכונים לשריפות במשרדים ובחדרי עבודה ומגורים וכן ולעלייה בתאונות אש של אזרחים ותיקים וילדים קטנים. במקומות עבודה קיימת סכנה בעיקר ממכשירי חימום חשמליים קטנים, כגון תנורי ספירלות ומפזרי חום, היכולים לשמש מלכודת מוות כשהם נמצאים בשימוש קרוב לחומרים דליקים.
במקביל, מחדש המוס"ל את אזהרתו לענף הבנייה ולעובדים בשטח, שכן מזג האוויר הקיצוני מחריף את הקשיים ומסכן את חייהם. כדי לשמור על חיי העובדים ולמנוע תאונות עבודה, יש להקפיד הקפדה יתרה על נוהלי עבודה בגובה, סיכוני חשמל, בדיקות מנ"ע הנדרשות לאחר גשמים, עבודה במזג אוויר סוער המלווה ברוחות חזקות והתמודדות עם גשמים והצפות המהווים סכנה להחלקה ונפילה לבורות.
המלצות בטיחות למשתמשים בתנורים חשמליים
הקפדה על רכישת תנור תקני – יש לוודא שהתנור נושא תו תקן ישראלי ומיוצר לפי הדרישות הבטיחותיות המתאימות.
התקנה בטוחה – יש להציב את התנור בהתאם להנחיות היצרן.
תחזוקה שוטפת – יש לבדוק את התנור לפני הפעלתו, לוודא שכבל החשמל והתקע תקינים ושלמים, אין חוטים חשופים או כבלים שרופים, ובמקרה הצורך יש לבצע תיקון על ידי בעל מקצוע מורשה.
שמירה על מרחק בטוח – מומלץ להרחיק תנורים לפחות מטר אחד מחומרים דליקים כמו וילונות, שטיחים, רהיטים ובגדים.
אוורור נאות – שימוש בתנורי חימום הפועלים על דלק מחייב אוורור החדר למניעת הצטברות של גזים רעילים כמו פחמן חד-חמצני (CO).
אין להשאיר תנור דולק ללא השגחה – במיוחד ביציאה להפסקות, בהחלפת משמרות או לפני השינה.
אין להשתמש בתנור לייבוש בגדים – מדובר בסכנה חמורה לשריפות.
חשוב להתקין גלאי עשן וגלאי פחמן חד-חמצני – התקנים אלו יכולים להציל חיים במקרה של דליפת גז או הצטברות עשן.
זיהוי הרעלת פחמן חד-חמצני (CO): פחמן חד-חמצני הוא גז חסר צבע וריח המכונה "הרוצח השקט". סימני ההרעלה כוללים כאבי ראש, סחרחורת, בחילות ובלבול. במקרה של חשד להרעלה, יש לצאת מיד לאוויר הצח, לאוורר את הבית ולפנות לגורמי החירום.
תגובות