"היזמים של אפשטיין נ' חביליו זה המופע הטוב בעיר כרגע", כך במשפט אחד קצר – תמצת איש תכנון מוכר בירושלים פרק נוסף בסאגה על שם מגדל אפשטיין – או בשמו הממותג החדש 'עין כרם טאוור' או בשם הגנאי המוכר לא פחות 'בורג' חליפה הירושלמי'.
תקציר הפרקים הקודמים: במתחם אפשטיין, הממוקם ברחוב שמריהו לוין בקרית היובל, מקודמת תוכנית להקמת מגדל ענק – כ-150 מטר גובה (כשהתכנון המקורי עמד על 200 מטר) – שבו אמורים לקום כ-240 יחידות דיור, בכללן גם במסגרת שכירות לטווח ארוך. כנגד התוכנית הוגשו מאות התנגדויות, בהן של הורים שכולים, אשר טענו כי המגדל במיקומו הנוכחי בקרבת הר הזיכרון הלאומי יפגע בקדושת ההר. יצוין כי מדובר על התנגדויות של הורים שכולים פרטיים (ובודדים) – לא של ארגון 'יד לבנים' וכמו כן גם לא של הוועד המנהל של 'יד ושם'.
מאחורי הפרויקט הגרנדיוזי עומדת חברת 'אם.או אפשטיין', המוחזקת בין היתר בידי יזם הנדל"ן החרדי אילן רוזנטל, איש העסקים לב לבייב ובשותפות חלקית עם בנק המזרחי (כפי שפורסם ב"כל העיר"). מנכ"ל החברה כיום הוא אמנון מרחב, לשעבר מנכ"ל משרד הכלכלה ומנכ"ל עיריית ירושלים.
כזכור, כפי שפורסם לא אחת ב"כל העיר", אחד המתנגדים החריפים לתוכנית הוא סגן ראש העיר יוסי חביליו, שבין השאר הגיש התנגדות לתוכנית, הופיע בפני הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ולאחר שאלו נדחו – אף קיבל באופן תקדימי רשות ערר (ביחד עם מינהל קהילתי יובלים והתאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל).
הערר אמור להישמע בעוד כשבוע וחצי – ב-6.3 – ולקראת הדיון הגישו היזמים את כתב התשובה שלהם ובנוסף שיגרו הודעה נוספת לוועדת המשנה לעררים שליד המועצה הארצית לתכנון ובניה, ונדמה שהם סימנו את חביליו ומתמקדים בו.
בתשובה שהגישו היזמים ישנו סעיף מיוחד שעוסק בחביליו, שלטענת היזמים נמצא בכלל בניגוד עניינים – ואינו רשאי בכלל להגיש התנגדויות לתוכנית – כל תוכנית ובכלל זה כמובן התוכנית למגדל אפשטיין – במסגרת ניגוד העניינים שעליו הוא חתם. לטענת היזמים, כפי שהיא עולה בכתב התשובה, הגדרת תפקיד סגן ראש העירייה אינה כוללת התנגדויות והליכים נגד תוכניות שעיריית ירושלים והוועדה המקומית תומכות בהם או שימוש במשאבי העירייה לצרכים אלו. לטענת היזמים – על פי הסדר ניגוד העניינים שעליו חתם חביליו בתחילת הקדנציה הוא רשאי להופיע מול ועדות התכנון כאזרח פרטי המייצג את עניינו באופן ישיר ומובהק ובזיקה ישירה למקרקעין שלו, אבל לא רשאי להופיע בפני וועדות התכנון בנושאים ציבוריים בהם אין לו זיקה אישית. (ראו צילום מתוך ההסכם כאן למטה).
בהמשך מפנה כתב התשובה לציטוטים של חביליו מההתנגדות לתוכנית ומהופעתו בוועדת התכנון: "הריני להגיש התנגדות בתכנית שבנדון. ברצוני להבהיר כי אין לי עניין אישי בקרקע או במגרשים נשוא התוכנית, וההתנגדות מוגשת במסגרת תפקידי כסגן ראש עיריית ירושלים ומשיקולים ציבורים בלבד." בנוסף, אומר חביליו: "אני יוסי חביליו שילמתי 5,000 ₪ + מע"מ ואני הבאתי גם הדמיות עם חוות דעת של מומחה… למה זה חשוב לי, אין לי שום אינטרס פה אבל אני כן מייצג את הציבור האמיתי".

הדמיית תוכנית אפשטיין – בורג' חליפה הירושלמי (צילום הדמיה: AS+GG Architect)
קרקס במקום דיון
היזמים, כאמור, לא הסתפקו בהפניה לחביליו ולטענות על ניגוד העניינים שבו הוא מצוי, ואף שלחו לוועדת המשנה לעררים הודעה נוספת שבה הם מבקשים להזהיר מפני התנהלות אפשרית של חביליו בדיון הערר.
"בימים האחרונים מפורסמות על ידי העורר חביליו ו/או מי מטעמו הודעות ברשתות החברתיות וברשימת תפוצה בדוא"ל על אודות הדיון הצפוי בפני ועדת המשנה הנכבדה לעררים… במסגרת הודעות אלה קורא העורר חביליו לציבור להגיע לאולם הועדה כדי להפגין נגד התכנית, לדבר בדיון ולהשפיע על מקבלי ההחלטות".
בהמשך נכתב: "עולה חשש לניסיון של העורר חביליו לנצל שוב את הליכי התכנון ושיתוף הציבור לרעה, להפוך את אולם הועדה הנכבדה ל"ככר שוק" או לקרקס…. ולייצר מעין פיליבסטר בניסיון להטות דעה ולהשפיע באמצעות לחץ ציבורי פסול ושיקולים זרים".
גם במכתב הנוכחי טוענים היזמים כי חביליו פועל לכאורה תוך "הפרה חמורה של הסדר ניגוד העניינים שלו".
לסיכום מבקשים הידמים שהועדה "תבהיר מראש את סדר הדיון, את זהות המשתתפים בו וזהות הדוברים שיקבלו זכות טיעון…. לא מן הנמנע שכדאי להיערך (לרבות באמצעי סידורי אבטחה מתאימים) להפגנות ולנוכחות של עשרות משתתפים ביום הדיון שעשויים להפריע לניהולו".
ההודעות הללו מטעם היזמים נדמות כמו ניסיון סיכול ממוקד של המתנגד הבולט לתוכנית – תוך טענה לניגוד עניינים חמור (לדברי היזמים) ולניסיון שלו להשפיע תוך הפגנות ומחאות על ניהול הדיון.

הדמיה שהכין יוסי חביליו – מבט על מגדל אפשטיין מבית העלמין בהר הרצל (צילום הדמיה: באדיבות יוסי חביליו)
פנייה ליועץ המשפטית לעירייה
בנוסף לטענות היזמים, כפי שהן מובאות בכתב התשובה ובהודעה הנוספת שהוציאו לועדת המשנה לעררים – ישנו גורם נוסף אשר העלה את אותה הטענה בדיוק כמו זו שהעלו היזמים – ניגוד עניינים חמור לכאורה של חביליו.
מדובר על עו"ד הירושלמי ערן בן ארי, אשר שיגר מכתב ליועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב מיארה, וליועץ המשפטי לעירייה עו"ד אלי מלכה, שבו כאמור טענות זהות כמעט לגמרי לאלו שהעלו היזמים.
עו"ד בן ארי אף מגדיל לעשות ומבקש להורות על פתיחת חקירה פלילית כנגד חביליו, למנוע ממנו לעסוק בערר בנוגע למגדל אפשטיין ואף להורות לראש העיר להשעות את חביליו מתפקידו כסגן ראש העיר.
עו"ד בן ארי, לדבריו, לא מייצג אף אחד ובשיחה עם "כל העיר" אף הכחיש כל קשר ליזמים של מגדל אפשטיין. "אני עו"ד, אני בן אדם פעיל, משלם ארנונה בירושלים, בעד פיתוח העיר ירושלים, בעד שלטון תקין. חבר לשכת עורכי הדין. אכפת לי מה קורה. אני לא מייצג אף אחד", אמר עו"ד בן ארי. "שלחתי את המכתב בתור אזרח מודאג. מדאיג אותי שאני רואה איפה ואיפה חריפה. יש אנשים שמותר להם הכל, ויש אנשים שאסור להם כלום".
לדבריו, יצא לי לראות פעולות של הגורמים שאני כותב להם (היועמ"שית לממשלה בהרב-מיארה, ר"ג) שמאוד היה חשוב להם ניגוד עניינים וניסו להצר צעדים של כל מיני אנשים. במקרה הזה מדובר על מישהו חזק, מי שהיה יועץ משפטי בעירייה והוא עושה דברים שאחרים לא היו מעזים לעשות. מצפה מהם לפעול. בעבר נחשפתי לזה שהם ידעו לפעול ביד חזקה, ואני מצפה שיפעלו".
יחד עם זאת, עו"ד בן ארי לא הצליח להשיב על השאלה מדוע הוא נזכר דווקא בעיתוי הזה לשלוח את מכתבו, שכן חביליו מוביל התנגדויות לתוכניות בנייה מזה שנים רבות. "אני בעד שיהיה דין זהה לכולם", התעקש בן ארי. "לא יכול להיות יהיה הנחת סלבים לאנשים מסוימים".
ומה אומר חביליו? "היזמים ובעלי ההון לא ירתיעו אותי", הוא מסר במענה לפניית "כל העיר". "כאשר אין תשובה לגופו של עניין מנסים להטיל דופי בגופו של אדם. יש כאן ניסיון להשתיק אותי ולהלך עלי אימים. הטענות הן בכתב התשובה והן במכתב ליועמ"שית לממשלה ולעירייה מופרכות לחלוטין. המחויבות שלי היא לתושבי ירושלים ולעיר ירושלים, וככה בדיוק אני נוהג. לא זאת בלבד שאין לי ניגוד עניינים אלא תפקידי וחובתי כחבר מועצה וסגן ראש העיר להביע את עמדתי בכל נושא חשוב בירושלים ובכל פורום אפשרי".
עוד מוסיף חביליו: "אני גאה לשמש פה למאות ואלפי אנשים, לרבות משפחות שכולות. אני לא לבד יחד איתי ישנם שותפים רבים, אישי ציבור, מוסדות ואחרים. הר הרצל ויד ושם הם מקומות קדושים לחברה הישראלית ואנחנו חייבים את האומץ הציבורי להגן עליהם. אני מזמין את כל מי שירושלים יקרה לו להגיע לדיון שיתקיים ב-6.3, בשעה 9:30 במינהל התכנון ברח' בית הדפוס 12, גבעת שאול".
מזי
כמה שיוסי חביליו צודק!
כולנו חייבים לחזק את ידיו במאבקו העיקש להציל את ירושלים
מתאוות הבצע והשחיתות של מחריבי ירושלים היזמים למיניהם ברשות העירייה והעומד בראשה, כולל גופים מיותרים כמו הרשות להתחדשות עירונית.
דוד
אינשאללה כבר ידחו את הבניין הלא קשור הזה ולא נצטרך לשמוע עליו יותר
אחד שמכיר
מושחתים, ראש עיר מושחת ומהנדס עיר מושחת.