כיכר ספרא - ללא קרדיט - נועם שרפלר צילם
בניין העירייה בכיכר ספרא

דוח מבקר המדינה: ירושלים שוב מובילה במספר התלונות על רשויות מקומיות בישראל

609 תלונות הוגשו בשנת 2025 נגד עיריית ירושלים וגופי השלטון המקומי בעיר – יותר מכל רשות אחרת בארץ. כשליש מהתלונות נמצאו מוצדקות. הדוח השנתי של נציבות תלונות הציבור מצביע גם על זינוק חד בתלונות הורים במחוז ירושלים סביב משבר סבסוד המעונות

פורסם בתאריך: 24.5.26 07:15

ירושלים ממשיכה להוביל במספר התלונות המוגשות נגד רשויות מקומיות בישראל: כך עולה מהדוח השנתי של נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה לשנת 2025, שפורסם השבוע.

לפי הנתונים, במהלך שנת 2025 הוגשו 609 תלונות נגד עיריית ירושלים וגופי השלטון המקומי בעיר – המספר הגבוה ביותר מבין כלל הרשויות המקומיות בישראל. 34 אחוז מהתלונות שנבדקו נמצאו מוצדקות. לשם השוואה, בשנת 2024 הוגשו 455 תלונות נגד העירייה, ובשנת 2023 עמד המספר על 522 תלונות.

אחרי ירושלים, מדורגות בני ברק עם 367 תלונות ו־תל אביב-יפו עם 261 תלונות. בסך הכל התקבלו בשנת 2025 כ־5,820 תלונות נגד גופי שלטון מקומי ברחבי הארץ – עלייה לעומת 4,739 תלונות בשנת 2024.

עוד עולה מהדוח כי מספר המתלוננים במחוז ירושלים זינק משמעותית ביחס לגודל האוכלוסייה: בשנת 2024 עמד הנתון על 19.1 תלונות לכל 10,000 תושבים, ואילו בשנת 2025 הוא עלה ל־32.6 תלונות לכל 10,000 תושבים.

במבט ארצי, שנת 2025 התאפיינה בעלייה חדה במספר התלונות שהוגשו לנציבות תלונות הציבור. במהלך השנה התקבלו 30,366 תלונות – עלייה של 41 אחוז לעומת שנת 2024, אז התקבלו 21,592 תלונות.

בדוח צוין כי במהלך כהונתו של מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, בין השנים 2018 ל־2025, הוכפל מספר התלונות שהוגשו לנציבות – נתון שלדברי הנציבות מעיד על האמון הגובר של הציבור במוסד ובשירות שהוא מעניק.

עוד עולה כי 56 אחוז מהתלונות שבוררו עד תומן והתקבלה בהן הכרעה בשנת 2025 נמצאו מוצדקות – הנתון הגבוה ביותר מאז הקמת נציבות תלונות הציבור.

ברקע מלחמת חרבות ברזל, מבצע עם כלביא ומבצע שאגת הארי, נרשמה השנה עלייה משמעותית בתלונות שעסקו בפיצויים, זכויות משרתי מילואים, טיפול במפונים והיעדר מענה מצד גופים ציבוריים.

במהלך השנה הפעילה הנציבות קו חם ייעודי והקימה כ־150 עמדות סיוע במלונות מפונים, ביישובי הדרום והצפון, במחלקות שיקום ובריכוזי מילואים.


מתניהו אנגלמן (צילום: לע"מ)

מתניהו אנגלמן (צילום: לע"מ)


משבר סבסוד המעונות: ירושלים בלטה במספר התלונות

מחוז ירושלים בלט במיוחד גם בגל התלונות סביב משבר סבסוד המעונות והצהרונים במשרד העבודה.

לפי הדוח, מחוז ירושלים דורג במקום השני בארץ במספר המתלוננים נגד האגף לעידוד תעסוקת הורים במשרד העבודה, עם 12.86 תלונות לכל 10,000 תושבים – שני רק ליהודה ושומרון.

המשבר החל לאחר שמבחני התמיכה לקביעת דרגות הסבסוד פורסמו רק בנובמבר 2024, כארבעה חודשים לאחר פתיחת שנת הלימודים. בעקבות זאת הפך משרד העבודה לגוף שעליו הוגש מספר התלונות הגבוה ביותר בישראל בשנת 2025, עם 7,082 תלונות – זינוק של 659 אחוז לעומת השנה הקודמת. מתוכן, 6,931 תלונות עסקו ישירות בדרגות הסבסוד, ברישום למסגרות ובשירות שניתן להורים – עלייה של 740 אחוז לעומת שנת 2024.

 

הורים רבים התלוננו על עיכובים בקבלת דרגות, דרישות חוזרות למסמכים, טעויות בקביעת דרגות שונות לאחים, תקלות במערכת המקוונת ועיכובים ברישום למסגרות. לפי הדוח, 1,783 מהתלונות עסקו באי זמינות המוקד הטלפוני – ו־100 אחוז מהן נמצאו מוצדקות.

בעקבות גל הפניות החריג, משרד העבודה קיבל תוספת תקציבית של 4 מיליון שקלים, הרחיב את המוקד והחל לקדם מערכת מחשוב חדשה, אולם גם ברבעון האחרון של השנה המשיכו להגיע מאות תלונות נוספות בנושא. בסך הכל, 91.1 אחוז מהתלונות נגד האגף לעידוד תעסוקת הורים נמצאו מוצדקות – אחד הנתונים החריגים ביותר בדוח.

משרת המילואים קיבל התראת עיקול, והדוח בוטל

בדוח מובא גם מקרה של תושב ירושלים ששירת יותר מ־500 ימי מילואים מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, ובמהלך שירותו קיבל התראה לפני עיקול מעיריית ירושלים בגין דוח חניה בסך 750 שקלים, כולל ריבית פיגורים.

לטענת התושב, הוא כלל לא קיבל את הדוח המקורי, אך העירייה סירבה לבטל אותו בטענה שחלף המועד להגשת בקשה לביטול או להישפט. לאחר התערבות נציבות תלונות הציבור, שהפנתה את העירייה לנסיבות החריגות ולשירות המילואים הממושך של התושב, החליטה העירייה לבטל את הדוח.

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, כתב בדוח: "חובה על כלל גורמי הממשלה לבחון את התלונות שהגיעו לנציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה במבצע עם כלביא, להפיק מהן את הלקחים הנדרשים ולשפר את השירות לציבור. על משרדי העבודה והאוצר לפעול בדחיפות לשיפור ולשדרוג של המענה שניתן להורים ולהפיק מבעוד מועד את הלקחים הנדרשים".

כיצד ניתן להגיש תלונה לנציבות תלונות הציבור?

לנציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה ניתן להגיש תלונות במגוון רחב של תחומים על גופים ציבוריים, בהם משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, ביטוח לאומי, שירות התעסוקה, חברות ממשלתיות ומוסדות מדינה, ובפרט במצבים שבהם האזרחים חווים קושי לממש את זכויותיהם או לקבל שירותים ציבוריים כנדרש.

נתקלתם בבעיה מול גוף ציבורי בישראל? נציבות תלונות הציבור כאן וזמינה למענכם. ניתן להגיש תלונה באופן מקוון, דרך האתר הרשמי של מבקר המדינה. לחצו כאן <<<

 

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר