נתחיל מהסוף – גם בשבוע הבא הרכבת הקלה (תקולה בפי נוסעים רבים בשבוע החולף) לא תגיע לנוה יעקב ולהדסה עין כרם. בשלב זה גם אין צפי להתחלת הנסיעות המסחריות של הרכבת הקלה בשני מקטעי ההארכות – בצפון העיר ובדרום מערב ירושלים. ההסבר הוא שהמבחנים הבלתי תלויים של החברה שנשכרה על ידי משרד התחבורה עדיין לא הסתיימו, ושני מקטעי ההארכות לא קיבלו את האישור המתאים.
אז איך התוואי כולו קיבל את האישור לחזור לפעילות מסחרית למרות הפעלת מערכות חדשות ונסיעת רכבות חדשות על המסילות? שאלה טובה, שלא מקבלת מענה. המבחנים לא הסתיימו – כך מוסרים כלל הגורמים המעורבים.
אז רכבת להדסה ולנוה יעקב לא תהיה, השאלה האם השירות שניתן לנוסעים ולנוסעות ישתפר? גם זו שאלה שאין תשובה ברורה וחד משמעית לגביה. בגדול, בעיריית ירושלים, במשרד התחבורה ובחברת כפיר – מפעילת הרכבת הקלה – מבטיחים שהשירות ישתפר והתדירות של נסיעות הרכבת יעלו. בקרוב. בלי תאריך ברור.
יש לציין כי במהלך השבוע החולף, לאחר יומיים שבהם מערך הרכבת היה חסר (כפי שפורסם באתר "כל העיר"), נוספו עוד קרונות ורכבות.
אולם מה שלא נראה שהסתדר זה סנכרון וכיול המערכות – כפי שנמסר בשבוע החולף מכפיר ומעיריית ירושלים. זה יסתדר, כאמור, בקרוב – אבל לא ברור עדיין מתי.
ולמרות ההבטחות הללו, גם כשהכיול יסתדר – כלל לא בטוח שהתדירות תשוב להיות כשהיתה עד לפני תחילת נסיעות ההרצה בחודש שעבר. כרגע מדברים בחברת כפיר ובעירייה על רכבת כל 7 דקות (קודם לכן היו נסיעות בשעות השיא בכל 6 דקות) – אבל גם בנושא הזה לא נוקטים תאריך ברור, ואין לדעת אם זה יקרה השבוע, בשבוע הבא או מעבר לכך.
הבעיות המרכזיות
שלוש בעיות מרכזיות מונעות כרגע שירות נורמלי ברכבת הקלה ונסיעות שלא יהיו צפופות ובדוחק: האחת – כיול המערכות, שצפוי כאמור להסתיים בקרוב ולמנוע את התקלות והעצירות המיותרות של הרכבת. תאריך אמנם אין – אבל זה בהחלט נושא שצפוי להיפתר בתוך ימים.
הבעיות הנוספות אקוטיות יותר, כך נראה: האחת – סכסוך העבודה של נהגי הרכבת, עליו פורסם ב"כל העיר", עדיין לא הגיע לסיומו. הנהגים עדיין מוחים על הניסיון לפגוע בזמני המנוחה שלהם, שהתקצרו בשל הארכת זמן הנסיעה במסלול הארוך. בינתיים, לא נמצא פתרון וגם אם לא ננקטים עיצומים באופן רשמי – הנהגים בשלב זה לא מוותרים על זמן המנוחה שהיה להם עוד בטרם החלו נסיעות המבחן.
הבעיה האחרונה, שקשורה למאבק הנהגים, היא באשר לזמן הנסיעה שהתארך – על פי נסיעות המבחן – מסלול מלא של הרכבת – מנוה יעקב להדסה עין כרם ובחזרה (או בכיוון ההפוך) לוקח כרגע 144 דקות – מדובר על זמן ארוך יותר ממה שהיה צפוי (ל"כל העיר" נודע כי הצפי היה לנסיעה של שעתיים – 120 דקות). הדבר משמעותי מאוד גם בנוגע למנוחת הנהגים אבל גם בנושא התדירות – אם לרכבות שנוסעות על הציר לוקח זמן רב יותר לעבור את הנסיעה, הרי שצריך להוסיף עוד קרונות שיתגברו את המערך כדי להוריד את התדירות.
וזה עוד בכלל שדובר על כך שהתדירות עוד לפני ההארכות היתה 6 דקות בזמן השיא ולא 7 – וכדי שהרכבות לא יהיו עמוסות ודחוקות – רצוי שרכבת תצא בכל 4 דקות.
התלונות מהשטח
"אתם צריכים לומר שאתם הרכבת התקולה, לא הרכבת הקלה", כתבה נוסעת עצבנית באחת הקבוצות ברשתות החברתיות, והיטיבה לתאר את מה שהרגישו הנוסעים והנוסעות בשבוע החולף.
כאוס התחולל במהלך השבוע בתחנות הרכבת הקלה ובתוך הרכבות עצמן. צפיפות בלתי נסבלת, דוחק איום, תחושת מחנק והרבה מאוד איחורים והפסקות נסיעה של הרכבת (כולל כאלו שבהן נדרשו הנוסעים לרדת).
"הרכבת החדשה זוועה, וכמה זמן המתנה בתחנות, צפוף וצר מאוד, אנשים נדחסים, כל עצירה או התחלת נסיעה כולם עפים", כך תיארה השבוע נוסעת את החוויה ברכבת הקלה המחודשת. "מרוב הצפיפות, אין אפשרות לרדת מהרכבת ואי אפשר להיכנס, היה עדיף את הרכבת הקודמת".
התלונה הזו היא רק מקרה אחד מבין מאות, אולי אלפי תלונות שהגיעו השבוע למערכת "כל העיר" ונכתבו ברשתות החברתיות. מרבית התלונות מתייחסות לעומסים בלתי אפשריים ברכבת ובתחנות בשל תדירות נמוכה – למעלה מ-10 דקות – ובשל נסיעה איטית של הרכבת על המסילה ועיכובים רבים בכל תחנה ותחנה.
כך למשל תיארנ ג' את הנסיעה שלה: "סיוט. פשוט סיוט. 8:15 – שיא העומס – לוח הזמנים בתחנה מראה 7 דקות, הרכבת מגיעה אחרי למעלה מ-10 דקות. נוסעת לאט. מאוד-מאוד לאט. לא זזה. היא מפוצצת בנוסעים. זוועה".
ע', שהמתין ברחוב יפו לבואה של הרכבת אמר ל"כל העיר": "זו חוצפה שאחרי ששבוע שלם הרכבת לא עבדה, אנחנו צריכים לעבור את הסיוט הזה. תקלות רבות, עיכובים ואיחורים. הייתי מצפה אאחרי שבוע של בדיקות – הדברים יעבדו חלק וכמו שצריך".
נוסעת נוספת שעמדה בתחנת יפו מרכז הוסיפה: "לעיריית ירושלים היה את כל הזמן לעשות את כל הבדיקות הנדרשות, לא כדי שנעמוד בתחנת הרכבת כבר חצי שעה להגיע הביתה . זה משבש את סדר היום.אף אחד לא נותן מענה כמו שצריך, אין לוח זמנים מעודכן ומסודר".
והיתה טענה נוספת, שהשתקפה בדבריו של נוסע נוסף: "יש מצב שהרכבות החדשות מכילות פחות אנשים? יש צפיפות משוגעת הבוקר, משהו שלא היה בעבר בשעות האלו".
התשובה לשאלה היא כן, אבל היא לא הסיבה המרכזית לעומסים מהשבוע האחרון. מספר הרכבות שנסעו על הציר היה נמוך יותר מהמתוכנן – "ישנן 19 רכבות על הקו במקום 22 כמתוכנן", נמסר ל"כל העיר" על ידי צוות תכנית אב לתחבורה ועיריית ירושלים, "מה שיצר איחורים ותדירות נמוכה יותר. כתוצאה מכך ישנם עומסים על הקו. חברת כפיר פועלת על מנת לחזור ללוח הזמנים הסדיר בהקדם האפשרי לרוות הנוסעים".
התגובות
"כל העיר", יש לציין, פנה לעיריית ירושלים, לצוות תכנית אב לתחבורה ולחברת כפיר – מפעילת הרכבת הקלה – עם מספר שאלות לגבי העומסים הכבדים – בנוגע לתדירות, למספר המקומות ברכבת ועוד.
מצוות תכנית אב לתחבורה ועיריית ירושלים נמסר: "הרכבת הקלה החלה ביום שישי, 14.2, בהפעלה מחודשת בשילוב המשך הרצה של המקטעים החדשים מפסגת זאב לנווה יעקב ומהר הרצל להדסה עין-כרם. תחילת השימוש במערכת האיתות וההתנסות החדשה בנהיגה בשילוב תפעול הקרונות החדשים, משפיעים גם על תדירות הרכבות.
"הרכבת החלה בתדירות מתוכננת של 7 דקות, מתוך מטרה לשוב לתדירות של 6 דקות בשבועות הקרובים, וזאת עם כניסתם של קרונות נוספים לתפעול. בשל "חבלי לידה" של הפעלת מערכת חדשה והקרונות החדשים, כמו גם ההתנסות החדשה בנהיגה והתפעול, ישנן תקלות שמשפיעות על זמינות הרכבות.
"בקרונות החדשים מדגם ׳אורבוס׳, ישנם 44 מקומות ישיבה ו- 174 עמידה, סה"כ 218 נוסעים לקרון. בקרונות ׳סיטאדיס׳, הישנים יותר, ישנם 56 מקומות ישיבה ו-172 בעמידה, סך הכל נכנסים 228 נוסעים לקרון. באשר לשימוש בקרונות הישנים, הרי שישנו שימוש משולב עם הקרונות הישנים לבין החדשים".
מחברת כפיר נמסר היום, שישי: "צי הרכבות בשירות גדל השבוע. כמו כן , חל שיפור רציף ומתמשך בתפקוד המערכות ובימים האחרונים לא נרשמו תקלות משמעותיות.
"יודגש כי כל הרכבות נוסעות גם בתוואי ההארכות ללא נוסעים מהר הרצל להדסה ע״כ ומפסגת זאב לנווה יעקב, ומוכנות לשירות מסחרי. החברה ממתינה לאישור משרד התחבורה להתחיל בשירות הנוסעים בהארכות".
מחברת כפיר נמסר: "הצי כולל 24 רכבות – 19 רכבות חדשות ו-5 רכבות ותיקות, שהשלימו את תהליך ההסבה למערכות השליטה והבקרה החדשות. הצי צפוי לגדול בימים הקרובים. לפני ההשבתה עמד הצי על 18 רכבות ותיקות".
בנוגע לתדירות: "התדירות בתקופה הקרובה תתייצב על 7 דקות ובעוד מספר שבועות תעלה ל-6 דקות. חשוב לציין שהקו ארוך יותר, ושגם ישנן תקלות. יודגש שאינן קשורות לענייני בטיחות. המערכת נבדקה על ידי מומחים זרים בלתי תלויים שמצאו כי הרכבת בטוחה להפעלה".
באשר למספר המקומות: "בקרונות החדשים – 44 מקומות ישיבה ו-174 מקומות עמידה – בסך הכל 218 מקומות; בקרונות הישנים – 56 מקומות ישיבה ו-164 מקומות עמידה – בסך הכל 220 מקומות בקרון".
אריק
למה צריך נהגים,
שיבואו פתרונות טכנולוגיים,
חיים
העבודות להארכת הקוו האדום בוצעו ברישול ללא פיקוח מקצועי וצמוד.
דני, ירושלים
ומה אכפת לכפיר?! באמת לא אכפת לה.
ומה אכפת לעירייה ולמשרד התחבורה?! הם פשוט לא יודעים לשאול את כפיר את השאלות הנכונות לפני מעשה, או שהם פשוט מחפפים.
Usa
לא יוצלחים מנהלים את ירושלים
ירושלמי פשוט
אז הם מודים שקנו קרונות קטנים יותר, לרכבת שהיתה צפופה עוד קודם. ועכשיו יש להם מסלול עוד יותר ארוך, והם מודים שלעולם לא יעמדו בתנאי חוזה ההעסקה שלהם, של רכבת כל 5-6 דקות. ברצינות, איך אפשר לחשוב שאנשים לא קיבלו שוחד על ה… דבר הזה?
רחל
כל התשובות שנרשמו בכתבה זו , קשקושים. כאשר הקו האדום הופעל, לא היו כל כך הרבה תקלות ובדיקות ארוכות שנים , כמו הארכה להדסה ולנווה יעקב. בושה לכפיר, לעיריה וגם למצ״ח.
לא מתי לא, מתי כן
מתי תהיה הארכת הרכבת הקלה לכל אורך המסלול?
כדרלעומר
נגיד את זה שוב: תנו לאנשים לרדת לפני שאתם עולים ותראו איך סתם הנסיעה מתקצר פלאים. וגם לא מרגישים כמו בקרב כל הזמן.
אזרח
שיפעילו מחדש את האוטובוסים שעבדו בארבעת הימים בהם הרכבת לא עבדה.