מלחה (צילום: אורן בן חקון)
(צילום: אורן בן חקון)

סקר: מגורים במגדל גבוה אינם נחשבים לסמל סטטוס עבור הירושלמים

סקר שערכה חברת נדל"ן בקרב מאות מתושבי הבירה מעלה, כי השמירה על אופי השכונה בתהליך פינוי-בינוי הכי חשובה לירושלמים, שמעדיפים בנייה מרקמית על פני בנייה במגדלים

פורסם בתאריך: 19.3.25 07:57

היקף התחלות הבנייה של פרויקטים של פינוי-בינוי בירושלים נמצא בעלייה בשנים האחרונות, ועל פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כל דירה חמישית בבירה נבנית כיום במסגרת התחדשות עירונית. עם זאת, בקרב תושבי ירושלים יש גם חשש כבד מתהליך ההתחדשות, מה שמונע מבעלי דירות רבים לקדם פרויקטים של פינוי-בינוי בבניינים שלהם.

החברה לפיתוח והתחדשות עירונית (חבר נדל"ן  פרטית, ר"ג) ערכה סקר בקרב מאות מתושבי העיר שהתבקשו להשיב על השאלה – מה הכי חשוב לכם התחדשות עירונית?

תוצאות הסקר מפתיעות. 62 אחוז מהנשאלים ציינו שהכי חשוב להם לשמור על אופי השכונה; 24 אחוז ציינו שהכי חשוב להם תהליך אמין, שקוף ובטוח; 11 אחוז ציינו שהכי חשוב להם קידום מהיר ויעיל של התהליך, ורק 3 אחוז ציינו שהכי חשוב להם לקבל דירת תמורה גדולה ככל האפשר.

איילת קראוס, שותפה ומנהלת מרחב ירושלים בחברה לפיתוח והתחדשות עירונית: "ממפגשים שערכנו עם מאות מתושבי העיר למדנו, שבניגוד לתושבים במרכז הארץ, לתושבי ירושלים יש חשש גדול ממגורים במגדלים. עבור הירושלמים, מגורים במגדל גבוה אינם נחשבים לסמל סטטוס. כמו כן, התפקוד השכונתי והשמירה על אופי השכונה וסביבת המגורים חשובה להם מאוד. הופתענו לגלות שנושא התמורות וכמה מ"ר תוספת יתקבלו לדירה החדשה צוינו כרכיב הכי פחות משמעותי בתהליך ההתחדשות עירונית".

קראוס מוסיפה: "לאחר ניתוח הסקר והמפגשים עם בעלי הדירות, יצרנו מודל חדש של פינוי-בינוי בירושלים: 'פינוי בינוי בוטיק ירושלמי', שנותן מענה לכל הנושאים שעלו בסקר: שמירה על אופי השכונה – התחייבות לבנייה חדשה שאיננה במגדלים, אלא בנייה מרקמית של עד עשר קומות; תהליך אמין, שקוף ובטוח; פינוי-בינוי בוטיק ירושלמי מסתמך על המודל החברתי לפינוי-בינוי שהוא מודל דו שלבי – בעלי הדירות מקדמים ומאשרים תב"ע חדשה, ורק לאחר שהתב"ע מאושרת בכל הוועדות ומקבלת תוקף, מתפרסם מכרז לבחירת החברה היזמית. כך, החתימה של היזם על ההסכם מתבצעת כשיש לבעלי הדירות ודאות לגבי התכנון החדש והתמורות המוצעות. תהליך הארגון והתכנון נעשה בצורה שקופה ואמינה, והיזם ניגש למכרז בביטחון ולאחר הפחתת רכיב הסיכון, שכן בשלב זה היזם מקבל ודאות תכנונית וודאות חברתית".

 

 

עוד כולל המודל, לדברי קראוס, קידום מהיר ויעיל של התהליך. "קידום תהליך פינוי-בינוי בליווי החברה  מאפשר לבעלי הדירות לעבור את תהליך הארגון והתכנון עם חברה המתמחה ביצירת הסכמות ועם ניסיון עשיר ביישוב סכסוכים בשקיפות ובהסכמה. כך, תהליך הארגון מהיר יותר, תהליך החתימה על ההסכם מול היזם מהיר יותר, שכן לבעלי הדירות יש ודאות מלאה באשר לתכנון ולתמורות. גם לכל אורך תהליך הבנייה, האכלוס ושנת הבדק, לבעלי הדירות יש גב ארגוני, המאגד אותם ומייצג אותם מול החברה היזמית".

לדבריה, המודל החברתי בפינוי-בינוי מאפשר לבעלי הדירות ליהנות מהשבחת ערך הקרקע, שכן היזם מתחרה במכרז על גובה התמורות, בעת שהזכויות החדשות בקרקע עדיין שייכות לבעלי הדירות. "ההצעות שהיזם מציע בשלב זה לא צריכות לקחת בחשבון את רכיב אי-הוודאות היקר ליזם בנוגע לתכנון ולארגון החברתי", אומרת קראוס. "כמו כן, עריכת מכרז כשהתב"ע מאושרת, מאפשרת לבעלי הדירות לבחור יזם על סמך הצעות אמיתיות מגובות בתוכנית ולא על סמך הבטחות וחלומות המגובות בהדמיות, רק כדי לגרום לבעלי הדירות לחתום על הסכם בו התמורות כפופות לכל כך הרבה סעיפים בחוזה המאפשרים ליזם לסגת מההבטחות לאורך כל הדרך".

לדברי קראוס המודל החדש מתאים לשכונות רבות בעיר, כמו בית הכרם, רסקו-גבעת הוורדים, גבעת מרדכי, קריית שמואל, בקעה, בית וגן, ניות, ארנונה וכמובן לשכונות החרדיות בעיר, בהן ישנה הוראת רבנים לפינוי-בינוי בבנייה שאיננה במגדלים".

עד עתה אישרה החברה לפיתוח והתחדשות עירונית תשע תוכניות בניין עיר ייחודיות לפינוי-בינוי, אכלסה כ-1200 דירות, ומקדמת עשרות פרויקטים נוספים, הנמצאים בשלבים שונים של ארגון, תכנון ורישוי. החברה מלווה ומייצגת כ-2500 משפחות ברחבי הארץ.

 

תגובות

3 תגובות
3 תגובות
  1. שרון כהן

    שקר וכזב אל תאמינו להם אצלנו פה שנת נווה יעקב קיבלנו התנגדויות והכל ואריה נתנה להם שטחים ציבוריים לבנות מגדלים כי הציבור לא היה מוכן לפינוי בינוי בחמישה מקומות עצרנו את זה אי אפשר לבנות מגדלים שמקטינים את הכבישים אין תשתיות אין מים אין חשמל כל הזמן הפסקות כאילו אנחנו בשנת 1920

  2. אבי

    בעיריית ירושלים יש גורמיח אינטרסנטיים שמקדמים אינטרסים של קבלנים ומקורבים כדי לעשות הון על חשבון התושבים. ביחוד זה בולט בעסקאות המושחתות של דרעי שמקודמות בעין כרם בניגוד לטובת הציבור והתושבים ותוך פגיעה חמורה בנוף, תחבורה וביוב

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    הירושלמים אוהבים את ירושלים לא רוצים להיות תל אביב

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר