ג'יפ משוחזר שעלה להר הצופים - נמצא כיום בגבעת התחמושת (צילום: ד"ר אדם אקרמן)
גבעת התחמושת (צילום: אדם אקרמן)

גבעת התחמושת: חוויה רב חושית במוזיאון החדש

היכל הנצחה, מיצגי וידאו ואודיו, סרטי שחזור קרבות וחומרי ארכיון שנחשפים לראשונה – את כל אלו ועוד תוכלו למצוא כיום בגבעת התחמושת

פורסם בתאריך: 15.11.17 09:41

בחודש האחרון נפתח רשמית מחדש מוזיאון גבעת התחמושת, המציג מבט למערכה על ירושלים במלחמת ששת הימים. בנייתו מחדש של המוזיאון היא חלק משינוי כולל בגבעת התחמושת, תהליך שקורה בשש השנים האחרונות.

המוזיאון תוכנן להצגת תרומתן המשולבת של כל החטיבות והיחידות שלקחו חלק במערכה על ירושלים ב-67' – חיל האוויר, החטיבה הירושלמית, חטיבת הראל וחטיבת הצנחנים. המוזיאון מציג את המערכה על ירושלים דרך סיפורים אישיים, יחידתיים, לאומיים ובינלאומיים.

גבעת התחמושת (צילום: באדיבות מוזיאון גבעת התחמושת)

גבעת התחמושת (צילום: באדיבות מוזיאון גבעת התחמושת)

 

אלון ולד, בנו של רמי ולד שנפל בקרב בגבעה ומנהל השיווק של המקום מספר כי "אנחנו, בני הדור השני, מעורבים עמוקות במהפכה במקום. החברים של אבי, קראו לנו, להצטרף לגבעת התחמושת ולסייע להפוך את המקום לרלוונטי. מה שהנהלת גבעת התחמושת עשתה בשנים האחרונות, הוא לקחת את האתר למקום שאינו מובן מאליו עוד. למקום, שמאפשר התכתבות עם היום ועם המחר. לא רק עם האתמול".

לדברי ולד, דרך אחת לעשות זאת היתה התמקדות בערכים על פני התמקדות במוות ובשכול. "הפכנו לנגישים לצעירים מהארץ ומהעולם כשהתחלנו לדבר על ערכים שכל אחד יכול להתחבר אליהם כמו מנהיגות, דבקות במטרה ורעות", הוא אומר, "אנחנו יוצקים בהם תוכן בעזרת סדרה של עוגנים יצירתיים. אפילו היכל ההנצחה שלנו מדבר בשפה אחרת והפך להיות חוויה אודיו-ויזואלית רב חושית. במוזיאון החדש הקהל נכנס עם אזניות והמוזיאון "חש" בו ומאפשר הדרכה וחוויה מיוחדת. זה מתחיל באנימציות יפהפיות, עובר למיצגים הכוללים סרטים על ירושלים מאותה תקופה שקנינו מארכיונים בחו"ל. יש ביצוע מחודש של משי קליינשטיין ל'ירושלים של זהב". מה שמאפשר למגוון המבקרים בטווח גילאים, דתות, תפיסות או נטיות פוליטיות, חוויה שלמה של ערכים אנושיים".

 

 

התצוגה החדשה כוללת מאות מטרים בהם מוצגים לראשונה גם פריטים אישיים מהקרבות, ביניהם הדגל שנתלה על הכותל, הסידור בו התפלל הרב גורן, איורים שנעשו על ידי לוחמים במהלך הקרבות, סרטי קרבות ושחזורי הקרבות. החומרים נאספו מארכיונים פרטיים וממלכתיים בארץ ובעולם. התצוגה משלבת מיצגי מולטימדיה מכ-40 מקרנים. באתר פועל גם המיצג הותיק בו נראים הלוחמים שמתווכים את סיפורם לנכדים שלנו במקום קריין", אומר ולד, "אנחנו הופכים את מורשת המערכה על ירושלים לסיפור אנושי וכך אנשים יכולים להתחבר אליו".

לדברי ולד, השינוי המשמעותי במקום שנעשה בעזרה ובהכוונה של אגף מורשת במשרד ירושלים, הביא לעליה חדשה במספר המבקרים. "אנחנו הולכים לסגור את השנה ב־400 אלף מבקרים לעומת 110 אלף שהיו בתחילת התהליך", הוא אומר, "בתי ספר ותנועות נוער שהפסיקו לבוא בגלל המיקוד בעבר ובאספקטים חד ממדיים של מלחמה והנצחה, חזרו להגיע, בזכות השינויים שעשינו במקום".


גבעת התחמושת (צילום: באדיבות מוזיאון גבעת התחמושת)

גבעת התחמושת (צילום: באדיבות מוזיאון גבעת התחמושת)


השינוי בא לידי ביטוי לא רק במוזיאון אלא במתחם כולו. "בהיכל ההנצחה שברנו את כל המוסכמות של קיר נופלים", אומר ולד, "אנחנו מציגים את החבר'ה כפי שהם חיו ולא כפי שהם מתו. בנוסף, שילבנו בגבעה גן של שבעה דונם הכולל, שביל תוכן מרתק על ירושלים טרום ששת הימים ובנוסף, חניה ושירותים. מתחם שמאפשר אתנחתא למבקרים, וניתן לערוך בו פיקניקים או התכנסויות. כחלק מהפעילות שלנו השנה ייצא לאור גם "67' ירושלים מלחמה" ספר המחקר המקיף והגדול של ד"ר גדעון אביטל שראיין כ-300 מפקדים וחיילים שלחמו בירושלים. ביובל לאיחוד ירושלים הפקנו גם את JerusaLENS, תערוכת צילומים הפתוחה לקהל הרחב של צילומי ירושלים של צלמים מכל העולם. הגיעו אלינו קבוצות מבקרים שלומדים ראייה אחרת על ישראל, על הערכים החשובים לנו, וזו ההסברה הטובה ביותר שיכולה להיות".

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר